Kategorier Kirurgi, Kvinnens helse

– Det nærmeste du kommer sikker prevensjon

Vi hører ofte om menn som «klipper strengen». Men hvordan foregår det egentlig dersom en kvinne ønsker å sterilisere seg?

Kanskje er du en av dem som er sikker på at du vil ikke ha flere barn? Eller kanskje du er en av dem som ikke ønsker barn i det hele tatt?

Uavhengig av bakgrunn eller motivasjon: Er du over 25 år, og synes prevensjonsmidler som p-piller eller kondomer ikke er en god nok løsning for deg, kan det være en mulighet å sterilisere seg.

Sterilisering for kvinner er et permanent inngrep, med få komplikasjoner og bivirkninger.

– Av de tilbakemeldingene jeg har fått fra kvinner som har fått utført dette inngrepet, er de aller fleste veldig fornøyde med valget de har tatt, sier gynekolog Katrine Kirial, som jobber på Aleris Hinna i Stavanger.

Hvordan steriliserer man kvinner?

Å «klipper over strengen» er et gjengs begrep for menn som velger å la seg sterilisere. Men hvordan foregår det egentlig når kvinner bruker kirurgiske metoder for å få bukt med fruktbarheten?

– Aleris benytter seg av to behandlingsmetoder: enten fjerner vi egglederne, eller så klipper vi over dem, sier Kirial.

Inngrepet utføres med kikkhullskirurgi gjennom navlen. Kirurgien gjør slik at egg fra eggstokken ikke skal komme frem til livmoren, og stopper også sædcellene fra å nå frem til livmoren.

– Inngrepet er enkelt. Du blir lagt i narkose, og det tar bare tretti minutter å utføre. Du blir utskrevet samme dag eller neste dag, og det er det kun behov for en kort sykmelding etter inngrepet, sier hun.

Den sikreste formen for prevensjon

Kirial betegner denne metoden som det sikreste vi har innenfor prevensjon.

– Å sterilisere seg er det nærmeste vi kommer hundre prosent beskyttelse.

Hun legger imidlertid til at det er to ting det er viktig å huske på hvis du går med tanker om å sterilisere deg:

– Du må fortsatt bruke kondom for å beskytte deg mot seksuelt overførbare sykdommer, og problemer med menstruasjonen forsvinner ikke etter en sterilisering. Kvinner vil fortsatt ha sin egen syklus.

Må være sikker

I Norge må du fylle ut et begjæringsskjema for å kunne gjennomføre en sterilisering.

Personer over 25 år kan gjøre dette i samarbeid med en lege, og legen plikter da å gi nødvendig informasjon om inngrepet.

Fordi offentlige sykehus ikke regner sterilisering som en oppgave de er pålagt å behandle, kan ventetiden ofte være lang i det offentlige.

– Jeg pleier å si til pasientene mine som vurderer sterilisering at de må tenke nøye gjennom dette, ettersom det ikke er et reversibelt inngrep, sier Kirial.

– Det er viktig å være sikker på at du ikke ønsker å få flere barn – eller eventuelt at du ikke ønsker deg barn i det hele tatt.

Vurderer du å sterilisere deg? Inngrepet kan utføres ved flere av Aleris sine avdelinger. Les mer og bestill time her.

Les mer på Norsk Helseinformatikk og i Helsedirektoratets informasjonshefte

 

 Sterilisering av kvinner:

  • Sterilisering er en effektiv prevensjonsmetode, og det er svært sjelden den svikter
  • Kvinner er sterile med en gang etter operasjonen
  • Komplikasjoner er sjeldne.
  • Inngrepet etterlater tre små arr av cirka én centimeters lengde
  • Hormonproduksjonen forstyrres ikke. Eggløsning fortsetter, menstruasjon opprettholdes og seksualfunksjonen forstyrres ikke
  • I 2010 ble de utført rundt 1600 steriliseringsinngrep av kvinner i Norge. Dette er en nedgang på 70 prosent fra 2001 – noe som trolig skyldes at egenandelen for inngrepet for noen år siden ble forhøyes til 6079 kroner
  • Hvis inngrepet blir utført mens kvinnen er innlagt på sykehus for annen behandling eller årsak, for eksempel i forbindelse med en fødsel, kreves det ikke egenbetaling for inngrepet. Det er også innført unntak fra bestemmelsen om forhøyet egenandel dersom inngrepet skyldes en såkalt medisinsk indikasjon
  • Inngrepet kan ikke gjøres om. Noen kan oppleve psykiske problemer etter slike inngrep, men undersøkelser viser at de aller fleste steriliserte er veldig godt fornøyde med avgjørelsen.