Kategorier Kvinnens helse, Mannens helse, Øre-nese-hals

Slik unngår du de verste pollenplagene

Pollensesongen er i full gang i store deler av landet. Her er tegnene på at du er allergisk – og tipsene til hvordan du best beskytter deg!

Rundt en million nordmenn lider av mer eller mindre alvorlig pollenallergi.

Den kommende tiden er det med andre ord mange som vil plages av rennende nese, kløende øyne, tetthet og tungt hode.

Heldigvis finnes det flere måter å beskytte seg mot pollen på – eller i verste fall grep du kan ta for å redusere symptomene.

Olaf Antonsen

– Det er først og fremst viktig å eksponere seg minst mulig for allergien du har, sier Olaf H. Antonsen, hudlege og allergolog hos Aleris.

– Det er jo ikke så lett når det gjelder gress og pollen, men prøv så godt det lar seg gjøre å unngå det du er allergisk mot.

Antonsen forteller at det er flere måter å gjøre dette på:

– Du bør for eksempel ikke lufte for mye på soverommet i den verste pollensesongen. Vask sengetøyet oftere, men ikke heng det til tørk ute. Pollenkorn fester seg nemlig lett til tøy. Ha rene klær, og ta gjerne en dusj før du legger deg om kvelden for å vaske pollen av kroppen og ut av håret, råder han.

Skaff deg medisiner tidlig

Er du allergisk, er kanskje det viktigste du kan gjøre å starte tidlig med medisiner. Ubehandlet pollenallergi kan nemlig utløse eller forverre astma.

– Medikamentbehandling er viktig for å redusere symptomene, påpeker Oscar Ohene Asante, øre-nese-hals-spesialist hos Aleris.

Det vil si at hvis du har tett nese, så får du nesespray. Hvis du klør og er hoven i øynene, får du øyedråper. Sliter du med begge deler, behandles da også med begge deler.

Oscar Ohene Asante

Det er også veldig gunstig å skylle øynene og/eller nesa med saltvann i løpet av dagen. Dette fjerner pollen der reaksjonen har oppstått.

– I tillegg kan du ta allergitabletter, såkalte antihistaminer. De kurerer deg ikke, men demper symptomene. Hvis ikke disse tiltakene fungerer, er det en indikasjon på at vi kan prøve med vaksinering, sier Asante.

Det kan være lurt å planlegge allergivaksinasjon allerede nå, i god tid før neste sesong.

– Vaksinasjonen er noe helt spesielt. Du får doser av det du er allergisk mot, enten i tablett- eller sprøyte-form, og så blir du gradvis immun. På en måte trener vi opp immunforsvaret ditt til å tåle allergien bedre, forklarer Asante.

– På denne måten kan vi redusere bruken av allergimedisiner betraktelig. Dette er noe allergipasientene setter pris på.

Gress til besvær


De vanligste pollentypene i Norge kommer fra tresortene or, hassel og bjørk. I tillegg samtlige gressarter, spesielt timotei og hundegress, og fra salix (selje, vier og pil) og burot.

– Er det noen pollentyper som er verre enn andre?

– Nei, det avhenger av hva du reagerer på. Mange reagerer på bjørk og or som kommer tidlig på våren. Men så er det også mange som reagerer på både bjørk og gress. Gress er veldig utfordrende, fordi det har en lang sesong – helt fra tidlig på sommeren til utpå sensommeren. Derfor er de som er allergiske mot gress rammet lenger enn andre, og har også gjerne mer plager, forklarer Antonsen.

Kan plagene plutselig forsvinne?

Når det kommer til hvem som er disponert til å bli allergisk, mener allergologen og hudlegen at det hele rett og slett er litt uflaks. Men hvis man har sykdommen i familien, så er det større sjanse for å få det selv.

Antonsen tror heller ikke en som har vært plaget med pollenallergi plutselig kan bli frisk.

– Det er ikke vanlig å bli helt kvitt det, men det kan variere fra sesong til sesong. Noen opplever at de blir bedre med årene og noen opplever at de blir verre med årene. Det finnes dessverre ingen fasitsvar på dette.

Asante oppfordrer alle til å bruke det norske Astma- og Allergiforbundets nettsider for å sjekke pollenvarsel over hele landet. Her får du varsling om seks pollentyper i 12 ulike regioner i Norge for inneværende og neste dag. Nettsiden oppdateres daglig, og det finnes også en egen app til telefonen du kan laste ned.

Vurderer du vaksinering til neste sesong? Hos Alers får du en grundig utredning av eksperter på feltet. Les mer og book time her.

5 tegn på pollenallergi

 • Røde, rennende øyne som klør og kan hovne opp.
 • Tett og rennende nese som klør og gjør at man ofte nyser.
 • Luftveiene blir tettere og det blir tyngre å puste. Dette kan utløse et astmaanfall.
 • Trøtthet, slapphet og konsentrasjonsproblemer.
 • Kryssallergier. Det vil si at hvis du for eksempel har en allergi mot gress, så kan du også reagere på ting som peanøtter, kiwi, melon, hvete, bygg, rug, havre, belgfrukter, bønner, erter og linser.

Kilde: Øre-nese-hals-spesialist Oscar Ohene Asante

Gode råd ved pollenallergi

 • Ta antihistaminer etter legens anvisning ca. 1 uke før forventet polleneksponering. Start med lokale steroider senest når du kjenner symptomene. Da får du god effekt når det registreres pollen i luften.
 • Medisinene skal tas regelmessig selv om du på enkelte dager har få eller ingen plager.
 • Skoleelever og studenter med pollenallergi kan søke om å få forlenget eksamenstid. Det må legges ved en legeerklæring av ny dato.
 • Har du astma, må du benytte behandlingsskjema som legen har gitt deg for opptrapping av astmamedisiner.
 • I pollensesongen er man overfølsom for andre allergener og irritanter. Vær nøye med renholdet og unngå sterke lukter, tobakksrøyk o.l.
 • Unngå lufting av huset når pollenutslippet er størst, fra morgenen og til ut på ettermiddagen.
 • Vær forsiktig med utendørs fysisk aktivitet når pollenutslippet er høyt.
 • Hvis du har varmepumpe, benytt kjølefunksjon på varme sommerdager. Da kan vinduene være lukket og innslipp av pollen minimeres.
 • Vær oppmerksom på at filter i ventilasjonssystemer i bolig og bil må skiftes/rengjøres.
 • Legg ferien til en tid på sommeren hvor det er lite pollen i luften, eller reis til steder med liten blomstring. Høyt til fjells eller ute ved kysten er det vanligvis mindre pollen enn andre steder.

Kilde: Astma- og allergiforbundet