Kategorier Kirurgi, Kvinnens helse, Mannens helse, Ortopedi

– Kan spare deg for store lidelser  

Pasienter med prolaps i ryggen som ikke blir bra av seg selv, har stort utbytte av operasjon. Disse pasientene bør ikke gå for lenge før de får behandling, opplyser ryggkirurgene ved Aleris.

– De pasientene som har det verst kommer omtrent krypende inn døren. Det er fantastisk å se hvilken dramatisk effekt en slik enkel operasjon kan ha. Ikke sjeldent opplever vi at pasienter gråter både av glede og lettelse når de våkner fra narkosen og kjenner at smertene er borte.

Oliver Grundnes

Det sier Oliver Grundnes, spesialist i ortopedisk kirurgi ved Aleris Colosseum-Nobel.

Han utfører mellom 300 og 500 ryggkirurgiske inngrep i året, de fleste for prolaps.

Gir ofte langtidssykemelding

Et prolaps er en utglidning av en mellomvirvelskive i ryggen, som ellers fungerer som støtdempere i ryggsøylen. Når en skive presser på en nerve, får pasienten strålende smerter ned i benet, og ofte i tillegg en lokal irritasjon i ryggen. Dette kan ramme folk i alle aldre, men hyppigst de mellom 30 og 55 år. Det vil si arbeidsføre folk i sin beste alder.

Ortopeden mener rask behandling kan spare samfunnet for store summer og pasientene for mye unødig lidelse.

– Dette er en tilstand som ofte gir store smerter, stort funksjonstap og svært ofte langtids-sykemelding. Hvis ikke pasienten blir bra av seg selv, er det god og klok samfunnsøkonomi å operere disse raskt, sier Grundnes, og legger til at åtte av ti tross alt blir helt bra uten behandling.

Hos de fleste tørker prolapsen inn, slik at den ikke lenger ligger og presser på en nerve. Med mindre det er akutt fare for nerveskade, skal pasienten derfor vente i inntil tre måneder for å se om prolapsen går tilbake av seg selv.

Stadig flere velger å betale selv

 

Aleris har inntil nylig operert pasienter for prolaps på vegne av den offentlige helsetjenesten, men fra nyttår ble det slutt på ordningen for alle private helseforetak. Det betyr at de som ikke orker å vente på operasjon i det offentlige, kan få operasjonen dekket av sin helseforsikring, eller betale av egen lomme.

Stadig flere velger sistnevnte, stilt overfor valget å gå i et halvt år med intense smerter og sykemelding. Noen ganger betaler arbeidsgiver for å få ansatte raskere tilbake i jobb.

Den totale ventetiden ved offentlige sykehus inkludert konsultasjon og operasjon overskrider gjerne et halvt år. I tillegg kommer ofte ventetiden for å se om pasienten blir bedre av seg selv.

– Du burde ikke gå lenge med prolaps. Data fra norsk ryggregister viser at prognosen er dårligere om pasienten venter i over et år – da kan smertene bli kroniske. Vi ønsker å prøve konservativ behandling med medikamenter først, men det er viktig å huske på at medisinene  ikke er uten bivirkninger, sier ortopeden.

Viktig å få pasientene raskt på bena igjen

Juan R. Mathisen, nevrokirurg ved Aleris Marken – Bergen, har utført flere tusen kirurgiske inngrep ved skiveprolaps eller spinal stenose –  innsnevring i ryggmargskanalen som går fra hjernen til korsbenet. Han støtter sin kollega i at det er viktig å få disse pasientene raskt på bena igjen.

– Pasienter med prolaps i rygg eller nakke kan ha det veldig vondt. De med skikkelige isjias- smerter er sjeldent arbeidsføre. Mange sliter med nattesøvnen og har en forferdelig hverdag, sier han.

Juan R. Mathiesen

Hensikten med operasjonen er å trykkavlaste nerven slik at smerten avtar. Tap av muskelkraft og nummen følelse i huden er ikke uvanlig ved prolaps, og en operasjon vil oftest gi kraft og følelse tilbake. Pasienten vil kjenne en smertelindring umiddelbart etter inngrepet.

–Vi bruker en velutprøvd teknikk som vi har lang erfaring med, og de netteste, minste instrumentene som finnes. Et lite snitt på 2-3 centimeter er alt som trengs. Med mikrokirurgi fjerner vi den delen av skiven som har sklidd ut og som ligger og presser på nerven ut til benet, forklarer Mathisen.

Ved mistanke om prolaps eller stenose, bør du henvises til Aleris for MR-bilder av rygg eller nakke. Har du allerede tatt slike bilder, er det fint om du tar dem med til en prat med kirurgen slik at dere kan se på bildene sammen. Om et kirurgisk inngrep er det beste for deg, vil du få en time for operasjon et par uker etter konsultasjonen. Du trenger ikke henvisning for å komme til konsultasjon hos kirurgen.

Svært gode resultater

Operasjonen foregår i full narkose og tar rundt 45 minutter. Du reiser hjem samme dag og de aller fleste har ikke behov for noe rehabilitering etterpå. Suksessraten er svært høy, rundt nitti prosent av pasientene som opereres for prolaps får et godt resultat.

Ved spinal stenose er den litt lavere på rundt 80 prosent. Samtidig er komplikasjoner ekstremt sjeldne og på promillenivå.

En årsak til den høye suksessraten er at kirurgene hos Aleris er nøye med å velge ut pasienter for operasjon.

– Noen pasienter skal ikke opereres, andre bør opereres og enkelte er i gråsonen. Hvis kirurgi ikke er riktig, er det viktig at pasienten får en god forståelse for hvorfor det valget er tatt. Uansett utfall, skal de gå herfra med en visshet om at vi har kommet frem til riktig løsning. Å operere uten en klar forventning om et godt resultat, er å behandle pasienten dårlig, sier Juan R. Mathisen.

Hvis en pasient har ryggsmerter, men ingen smertestråling til ben eller armer, og det ikke er MR-funn som forklarer smertene med et prolaps eller en innsnevring, kan årsaken være en annen. Da vil ikke et kirurgisk inngrep for prolaps eller stenose kunne hjelpe, og pasienten vil få veiledning om andre behandlingsformer.

Timeglass i ryggen

 

Spinal stenose er en aldrings- og slitasjesykdom som er mer typisk hos eldre mennesker. Stenose i ryggmargskanalen oppstår oftest nederst i svaien på ryggen. På MR-bilder kan kanalen se ut som et timeglass, og det er ikke uvanlig å finne flere slike innsnevringer.

Du opplever en kompresjon ofte med smerter ned til begge bena.

Operasjonen for stenose er nokså lik den for prolaps, men i stedet for å fjerne bit av skiven som har glidd ut, går kirurgen inn og utvider kanalen innenfra.

Kirurgene ved Aleris Frogner i Oslo utfører også avstivninger for pasienter med en slitasje i ryggen, som gjør at det blir for liten plass til nervene. Kirurgen retter her opp ryggen og må ofte inn med skruer for å korrigere feilstillinger som gjør at nerver kommer i klem. Behandlingen har som ved prolaps, svært god effekt.

Sliter du med ryggproblemer?  Aleris har erfarne og dyktige rygg- og nakkekirurger som kan hjelpe deg. Les mer og bestill time her!