Kategorier Kirurgi, Mannens helse

Urolog: – Å kutte strengen gir mange et «enklere» sexliv

Om du har fått de barna du ønsker deg, eller er sikker på at du ikke ønsker barn, er sterilisering et trygt og sikkert prevensjonsalternativ. 

Mange som vurderer eller gjennomfører en sterilisering har på et punkt stilt seg spørsmål som: Gjør det vondt? Vil det påvirke sexlysten min? Vil jeg fortsatt få utløsning som normalt? Og hvor sikkert er det egentlig?

– Skånsomt inngrep

– En av de vanligste mytene om sterilisering, er at det er smertefullt. Men det å kutte strengen trenger ikke å gjøre vondt, mange av mine pasienter sier at det var mindre smertefullt enn de hadde trodd. For de fleste er det nok med Paracet og eventuelt Ibux som smertestillende i timene etter inngrepet, sier Per Christensen.

Per Christensen

Han er urolog ved Aleris Sykehus i Lillesand, og overlege ved urologisk seksjon på Sørlandet Sykehus i Kristiansand.

Sterilisering krever ikke henvisning fra lege. Inngrepet tar mellom 20 og 30 minutter, og gjøres i lokalbedøvelse.

– Vi bruker en teknikk som kalles non-scalpel. Her lages en ørliten åpning på ca. 5 mm like over sædlederne på midten av pungen. Igjennom åpningen foretas det en deling av sædlederen på begge sider.

– Denne metoden har flere fordeler sammenlignet med andre metoder. For det første blir det mindre sår, som ikke trenger å sys. Det er derfor mindre risiko for blødning og infeksjon i etterkant. Dette er i dag den mest skånsomme måten å klippe strengen på. 

– Påvirker ikke sexlyst eller utløsning

 

Å kutte strengen hos urolog krever ingen fasting. Pasienter med «kontorjobb» kan også gå på jobb igjen etter et par dager, påpeker Christensen.

Men hva skjer med seksuallivet etter en sterilisering? Hva er det som endrer seg?

– Kort sagt: ingenting. En sterilisering vil ikke påvirke verken sexlyst eller utløsning. Enkelte tror at det ikke vil komme væske ved utløsning etter en sterilisering, men dette stemmer altså ikke. Det eneste som endres er at det ikke lenger er sædceller i denne væsken, beroliger urologen. 

– Å kutte strengen har heller ingen innvirkning på testosteron eller ereksjon. Stemme, potens, skjeggvekst, muskelmasse og maskulinitet forblir det samme som før.

– Opp i mot 100 prosent sikkert

I dag regnes sterilisering som en av de sikreste prevensjonsformene som finnes. 

– Ingenting her i verden er 100 prosent sikkert, men sterilisering er tilnærmet 100 prosent sikkert, og tryggere enn for eksempel P-piller.

Gitt at man har tenkt seg nøye om i forkant, og er klar over hva det innebærer, er sterilisering et inngrep Christensen mener kan hjelpe mange menn til et «enklere» sexliv.

– Mannlig sterilisering er en veldig fin prevensjon – også for kvinnens del. Om en kvinne skal sterilisere seg er det et langt mer komplisert inngrep. Sterilisering av menn er derimot en relativt ukomplisert – og ikke minst varig – løsning for begge parter, sier han.

Han minner samtidig om at sterilisering ikke beskytter mot kjønnssykdommer – dette er det kun kondomer som gjør.

– Flere burde stille meg spørsmål

Å kutte strengen er et inngrep man gjerne gjør etter å ha tenkt seg svært nøye om. Christensen anbefaler da også at man er helt sikker på at man ikke ønsker seg (flere) barn i fremtiden – selv om en sterilisering kan være reversibel. 

Har du først bestemt deg for å kutte strengen, eller vurderer å gjøre det, oppmuntrer urologen deg til å ta kontakt dersom du sitter med ubesvarte spørsmål.

– Alle spørsmål er høyst velkomne og vil alltid bli tatt på alvor. Jeg skulle faktisk ønske at flere pasienter stilte meg spørsmål, slik at de slapp å gruble unødig, eller gå på nettet for å innhente informasjon. Det er mange myter knyttet til sterilisering, og det er mye bedre å få svarene direkte fra den fagpersonen som utfører disse inngrepene, sier han.

Selv om inngrepet sjeldent medfører komplikasjoner, kan du også være trygg på å få den hjelpen du trenger dersom det mot formodning skjer:

–  Det er som regel ikke behov for noen kontrolltime etter en sterilisering. Men som pasient får du mitt telefonnummer, slik at du kan kontakte meg i tiden etter inngrepet om det skulle være noe, fremhever urologen.

  • I februar og mars kan du sterilisere deg hos urolog Per Christensen ved Aleris Lillesand for kun 5890,- (ordinær pris kr. 6230,-). Her kan du enkelt bestille time.