Kategorier Hud

Forebygg føflekkreft: Slik sjekker du føflekkene dine

Norge ligger på verdenstoppen i føflekkreft, og antall tilfeller har økt dramatisk de siste tiårene.

Økningen er spesielt stor for dem over 60 år, og endrede solvaner regnes som den viktigste årsaken til at så mange nordmenn utvikler føflekkreft.

Heldigvis er det mye man gjøre for å forebygge hudkreft, og det å sjekke huden jevnlig er noe av det viktigste du kan gjøre.

Det er nemlig slik at jo tidligere du oppdager føflekkreft – eller farlige føflekker som kan utvikle seg til kreft – desto bedre sjanser har du for å bli helt frisk.

 • Har du oppdaget en føflekk som klør eller som har endret form eller farge? Da er det svært viktig at du undersøkes av en hudspesialist. Hos Aleris får du raskt time hos en hudlege. Finner legen føflekken mistenksom fjernes den samme dag.

Hva bør du se etter?

Det er lurt å sjekke føflekkene sine med jevne mellomrom, og det første du bør gjøre er å «lære dem å kjenne». Hvor mange føflekker har du du? Hvor sitter de, og hvordan ser de ut?

Føflekker varierer i form og farge, og kanskje har du også vorter. Det er ikke alltid like enkelt å vite hva som er hva: Så akkurat hva er det som gjør en føflekk eller hudforandring farlig?

Hvis føflekkene dine har en eller flere av kjennetegnene som listes opp på den såkalte ABCDE-lista, bør du få huden undersøkt av hudlege. Det gjelder også hvis føflekken klør eller blør.

 • Asymmetrical shape (asymmetrisk form). Mens de fleste normale føflekker er symmetriske, har føflekker med kreft oftere uregelmessig form
 • Border (grense). Farlige føflekker har typisk ikke en klar grense, men heller en uregelmessig og uskarp avgrensning
 • Colour (farge). Føflekker med celleforandringer eller kreft har ofte ujevn farge, gjerne rødlig eller svart
 • Diameter. Føflekkreft måler vanligvis over 5-7 mm i diameter
 • Elevation (hevelse fra overflaten). En føflekk som er hevet over hudoverflaten med asymmetriske forandringer, gir mistanke om føflekkreft

Slik sjekker du deg enkelt hjemme

Det er lurt å få rutine på å sjekke føflekkene sine – og dette er også noe du bør oppmuntre din eventuelle partner til å hjelpe deg med (og vice versa).

Du bør undersøke huden i et godt opplyst rom hvor det finnes et veggspeil. Det kan også være lurt med et lite håndspeil og kanskje en krakk/stol.

Her bør du sjekke deg:

 1. Ansikt. Det er spesielt viktig å undersøke nesen, leppene og ørene. Bruk det lille håndspeilet for å sjekke bak ørene
 2. Hodebunn. Når du skal undersøke hodebunnen kan du bruke en hårføner for å blåse bort håret så det blir enklere å se. Her kan det å få hjelp være veldig nyttig
 3. Hendene. Sjekk både håndflatene og håndbaken, og mellom fingrene og neglene. Undersøk også underarmene
 4. Overarmer. Still deg foran speilet og undersøk overarmer og albuer
 5. Halsen og brystet. Kvinner bør løfte brystene og undersøke huden under
 6. Øvre rygg. Vend ryggen mot veggspeilet og bruk håndspeilet til å undersøke nakke, skuldre, rygg og baksiden av overarmene
 7. Nedre rygg. Husk også å sjekke korsryggen, baksiden av beina og rumpeballene
 8. Ben og føtter. Sett deg på en stol og undersøk lår, legger, føtter, tær og tånegler. Sprik med tærne!
 9. Underliv. Til slutt bruker du det lille håndspeilet og undersøker underlivet (også mellom folder), da hudforandringer også kan komme her

Om du er usikker, husk at det alltid er bedre å ta en legesjekk for mye enn for lite.

Hudlegene hos Aleris vil alltid ta bekymringene dine og spørsmålene dine på alvor. Her finner du mer informasjon om føflekker og hudforandringer.

Føflekkreft:

 • Rammer om lag 1700 nordmenn i året.
 • Jo tidligere farlige føflekker oppdages, jo bedre er mulighetene for helbredelse.
 • For å forebygge føflekkreft bør du sjekke huden din jevnlig.
 • Du bør også unngå overdreven soling og beskytte deg når du er i solen.
 • Om en føflekk endrer form, farge eller klør bør den undersøkes av en hudspesialist med en gang.
 • Her finner du mer informasjon om føflekkreft og muligheten for å fjerne føflekker hos Aleris.