Kategorier Uncategorized, Øre-nese-hals

Visste du at du kan bli kvitt pollenallergien for godt?

Hva er vel bedre enn vår i Norge?

Løftet om varme solstråler og lysere dager er noe av det som gjør at vi nordmenn år etter år overlever de lange vintermånedene. Nå kan vi endelig pakke vekk alt vi har av luer, votter og dunjakker. Lukte på vårblomstene som titter frem, og høre fuglesangen fylle morgentimene.

Likevel finnes det også dem av oss som har gruet seg til dette, og med god grunn. Når bjørken blir grønn og gresset spirer er det på´n igjen for pollenallergikerne – med ny runde hosting, nysing og tett hode. Og det rett etter at influensasesongen endelig hadde tatt slutt.

Heldigvis er det mulig å redusere plagene betraktelig – ja, til og med bli kvitt pollenallergien for godt.

Lik Hei Doktor på Facebook

Bør jeg vaksinere meg?

Ifølge Norsk helseinformatikk bør du vaksinere deg dersom du er allergisk mot ulike treslag og/eller gresspollen. Særlig hvis du har bjørkepollenallergi og gresspollenallergi (timotei), og opplever at andre behandlinger ikke viker.

Som hovedregel bør du vaksineres om du ikke klarer å unngå de allergenene som forårsaker plagene – og det er jo ikke alltid enkelt når pollen finnes ute i frisk luft. Samt dersom du opplever at andre behandlinger ikke virker.

Du bør også vurdere vaksinasjon om du har opplevd kraftige eller livstruende reaksjoner etter å ha blitt bitt av insekter.

Allergivaksinen gis ikke til barn under 5 år, eller dersom du:

  • Har kronisk lungesykdom
  • Har alvorlig atopisk eksem eller immunsvikt
  • Sliter med astma under dårlig kontroll
  • Ikke kan følge behandlingsprosessen
  • Har alvorlige hjertekarsykdommer

Begynn tidlig

Ifølge øre-nese-hals-spesialist hos Aleris, Oscar Ohene Asante, bør du senest starte vaksinasjonsbehanlingen syv uker før pollensesongen er i gang. Om du snufser og klør nå, bør du altså ikke vente til neste vår før du gjør noe med det.

– Det er jo ikke alltid enkelt å være helt sikker på når sesongen starter. Noen år kommer jo våren tidligere enn andre. Normalt starter for eksempel sesongen for bjørkepollen i Øst-Norge i slutten av april, mens i Nord-Norge kommer den ikke før midt i mai, sier han.

Slik fungerer vaksinen

Når du vaksinerer deg mot pollenallergi, sprøyter legen stoffet du er allergisk mot inn i huden. Du begynner med små doser, som trappes opp etterhvert. På denne måten blir kroppen din mer motstandsdyktig mot pollen, og plagene reduseres eller fjernes for godt. Asante forteller at han anbefaler pasienter å prøve andre medikamenter før han vurderer å sette vaksinen.

– I Norge er det slik at dersom pasienten har forsøkt lokale og systemiske behandlinger (som for eksempel Zyrtec), men ikke opplevd at det gir tilstrekkelig effekt, bør de vurdere å vaksinere seg. Lokale og systemiske behandlinger kan være for eksempel nesespray, antihistamin og øyedråper, men ingen av disse gir varig effekt, sier han.

Hos Aleris begynner de vaksineringen med en økende dose i uken over syv uker. Etter de syv ukene, er det først to uker mellom dosene, så fire uker, og tilslutt cirka hver åttende uke. Behandlingen fortsetter deretter med en dose hver åttende uke over en periode på tre år.

Allerede etter seks måneder kan du oppleve reduserte plager – og etter 2 år med behandling skal alle merke at allergiplagene er reduserte.

Har du gresspollenallergi, er det også mulig å få vaksinen i tablettform. Hos Aleris tar legen først en lungefunksjonstest, for å se hvordan det står til med lungene dine. Deretter tar du en tablett, og det gjøres en ny test.

– Dette gjøres hos legen, slik at vi kan påse at alt går som det skal. Videre kontrollerer vi deg hver tredje til fjerde måned over tre år, sier Asante.

Tabletten må tas daglig, over en periode på tre år. Etter behandlingen er ferdig, kan du oppnå at effekten av medisinen varer i minst seks år.

Bivirkninger

Ved all vaksinering vil det være en viss risiko for bivirkninger – også når du vaksinerer deg mot allergier.

Bivirkninger ved allergi-vaksinering kan være rødhet, hevelse og kløe på infeksjonsstedet, og kan forekomme noen timer etter at vaksinasjonen er tatt.

Det kan også i noen sjeldne tilfeller oppstå forverring i astma, eller du kan oppleve å føle deg uvel.

Pasienter må vanligvis sitte igjen en halv time etter hver vaksinasjon, slik at legen kan observere. Dette er også vanlig ved andre typer vaksinasjoner.

– De fleste bivirkninger er relativt ufarlige, og alvorlige allergiske reaksjoner er svært sjeldne, forteller Asante, og fortsetter:

– Men for å være på den sikre siden, tar du alltid sprøytene hos legen. I min tid hos Aleris har vi aldri opplevd at en pasient har fått alvorlige bivirkninger.

Usikker på om du er allergisk?

Norges Astma- og Allergiforbund anslår at nærmere 1 million nordmenn har pollenallergi. Det er viktig å få stilt en riktig og tidlig diagnose – ellers kan allergien utvikle seg til astma.

Symptomer på allergi kan være rennende nese, nedsatt allmenntilstand, kløe i øyene, eller reaksjon på forskjellig mat (grunnet en kryssreaksjon).

– Det første vi gjør med en ny pasient er å kontrollere at du faktisk har allergi. Dette gjøres ved en prikktest. Da får du det du er allergisk mot, for eksempel bjørk eller gress, direkte under huden sammen med histamin, sier Asante. Vi undersøker om du får en allergisk reaksjon, og får du det – ja, så har du allergi.

Dersom allergi-testen er positiv vil legen spørre om pasienten har prøvd enkel medisinsk behandling som for eksempel antihistaminer og lokale nese-behandlinger. Noen kan oppleve å få bivirkninger av slike medikamenter, og føle seg trøtt og sliten.

Hvis dette er tilfellet, vil legen anbefale vaksinasjon.

Du bør alltid sjekke deg hos legen dersom du mistenker at du er allergisk. Du kan nemlig utvikle allergi i alle stadier av livet – det finnes ingen øvre aldersgrense. Heller ikke for behandlingen.

Lik Hei Doktor på Facebook

Tror du at du kan være allergisk?

Aleris tilbyr både vaksinasjon og  full utredning innen allergi

 

Bilder: Pixabay