Kategorier Kvinnens helse

Så lenge kan du vente med å få barn

– Det er mange som kommer til meg og vil sjekke fruktbarheten. De er rett og slett usikre på hvor lenge de kan vente med å få barn.

Det sier Tina Tellum, gynekolog ved Aleris på Frogner i Oslo.

Følg Hei Doktor på Facebook

Flere vil bli mor etter fylte 40

Norske kvinner venter stadig lenger med å få barn. Ifølge SSB lå gjennomsnittlig alder hos førstegangsfødende i 2017 på rett over 29 år.

På samme tid har også tallet på fødende kvinner over 45 år fordoblet seg de siste ti årene.

Tina Tellum, gynekolog hos Aleris

– Det er flott at flere lykkes med å få sitt første barn etter fylte 40, men man må være klar over alderseffekten: Jo eldre man blir, desto vanskeligere er det å være førstegangsfødende, sier Tellum.

Så, hvor lenge bør man vente med å få sitt første barn?

Det finnes kanskje ikke noe «magisk tall». Likevel er det en alder man bør merke seg:

–På generell basis bør man sette i gang innen man fyller 35 år, sier Tellum.

– Så når kvinner på vel over 40 kommer til meg og sier de ønsker å bli gravid med sitt første barn – da er jeg brutalt ærlig, samtidig som jeg ikke vil ta fra dem håpet. Jeg forteller at sjansen for at et egg befruktes kan være lav, og risikoen for spontanabort veldig stor – og at de kanskje bør satse på kunstig befruktning.

Slik sjekker du fruktbarheten

Om du lurer på hvordan det «står til» med fruktbarheten, og ønsker en pekepinn på hvor lenge du faktisk kan vente, er det lurt å ta en fruktbarhetstest.

– Det første jeg gjør er å snakke med pasienten. Da kartlegger jeg syklus, livsstil og tidligere sykdomshistorie. Jeg spør også om situasjonen til en eventuell partner, sier Tellum.

Deretter gjøres en grundig gynekologisk undersøkelse:

– Her ser jeg etter blant annet muskelknuter, polypper eller andre avvik i og rundt livmoren. Ikke minst er jeg på utkikk etter tegn på endometriose og adenomyose. Dette er vanlige underlivssykdommer som ofte leder til ufrivillig barnløshet.

Ved ultralyd og blodprøver ser også Tellum hvor mange små eggposer som «seiler opp».

– Dette kan si noe om hvor mange egg man har i reserve, og dermed også noe om sjansene for å bli gravid, sier Tellum.

Hva skjer etter en slik test, om du ser tegn på at ting ikke er helt som de skal?

–  Jeg er alltid ærlig, og har sagt rett frem til flere: «Hvis du vil ha barn, så bør du skynde deg».

– Ikke klar over eggkvaliteten

Men det er én ting som verken Tina Tellum eller andre gynekologer kan sjekke:

– Mange vet ikke at også kvaliteten på de eggene man har spiller en stor rolle for fruktbarheten. Eggkvaliteten styres i stor grad av alder – jo eldre man blir, jo dårligere er eggkvaliteten, sier Tellum.

Eggkvaliteten er allerede svært lav 10 år før en kvinne kommer i overgangsalderen, og på topp i de tidlige 20-årene.

– Generelt sett har 25 prosent av eggene til en 30 åring nedsatt kvalitet. Når man bikker 35 år er tallet oppe i 55 prosent, og når man er fylt 45 snakker vi om at 90 prosent av eggene har dårlig kvalitet, sier Tellum.

– Så selv om du har fylt 40 og «alt er på stell» med menstruasjon, eggløsning og anatomi, så er tre av fire egg ubrukelige. I denne situasjonen er kunstig befruktning altså å anbefale, fordi hver syklus teller om man skal rekke å bli gravid før eggkvaliteten er helt på bunn.

Når det går bra til slutt

– Man kan selvfølgelig komme til oss for råd dersom man vurderer eggdonasjon eller annen fertilitetsbehandling.  Vi gjør alle forundersøkelser som kreves, og vi gir funnene skriftlig til pasienten. Men vi formidler ikke kontakter til utenlandske klinikker.

– Har du pasienter som du følger over lang tid?

– Ja, flere. Jeg fikk nettopp beskjed om at en kvinne som vi har prøvd å gjøre gravid i to år, endelig har lyktes. Det er fantastisk, sier Tellum.

Hvor tidlig bør man sjekke seg?

Du trenger ikke å ha bikket 30 for å lure på hvordan det står til med fruktbarheten. Men om du er ung og uten noen umiddelbare planer om å bli gravid, kan du vente med å ta testen.

– Det er ikke noe poeng å sjekke fruktbarheten om man er 25 år, går på p-piller og ikke ønsker å bli gravid før om noen år, sier Tellum og forklarer hvorfor:

– For det første ser eggstokker og slimhinner annerledes ut når man går på p-piller, og dermed kan undersøkelsen tegne et mer uriktig bilde av hvordan det står til. For det andre er det ikke slik at p-piller hindrer fertilitet, og man bør derfor ikke slutte på prevensjonen bare for å sjekke fruktbarheten.

Hva om man har hatt chlamydia?

Mange spør om en tidligere infeksjon med chlamydia har påvirket fertiliteten, forteller Tellum.

Men det er også kun ved et konkret barneønske at man sjekker om infeksjonen har påvirket egglederne.

– Vi kan skylle dem og se om egglederne er åpne. Men dette er ingen rutineundersøkelse, og derfor tester vi kun egglederne om man faktisk har forsøkt å bli gravid i et år, og ikke har lyktes, sier Tellum.

Å gjennomføre en slik undersøkelse fordi det er «fint å vite» anbefaler hun ikke.

– Resultatet kan bli feil og vise tette eggledere, selv om det er lett åpning, da blir man bare stresset. Hos en som virkelig sliter med å bli gravid, vil det gjennomføres en kikkehullsoperasjon, men hvis man uansett ikke ønsker barn på det tidspunktet, er det dumt å utsette en pasient for det.

– Må ikke glemme mannen

Det handler naturlig nok mye om kvinnen når vi snakker om fruktbarhet, men vi skal heller ikke glemme mannen.

– Har mannen veldig små testikler, gjennomgått operasjoner eller hatt sykdommer som for eksempel kusma, bør man ikke vente i alle evigheter: Da er det bare å gå til legen å ta en sædprøve med en gang, sier Tellum.

Heller ikke for menn er det uproblematisk å bli pappa etter fylte 40. Men likevel er altså høy alder aller mest utslagsgivende for kvinner:

– Det er litt «urettferdig» fra naturens side. Dagens 40 år gamle kvinner er langt «yngre» både mentalt og kroppslig enn de var for 100 år siden. Likevel er biologien den samme når det kommer til å bli gravid, sier Tellum.

–  Det har nok med å gjøre at naturen vil skåne kroppen fra den påkjenningen det er å bære frem et barn når vi blir eldre. Selv om dette er en mekanisme som ikke passer helt med dagens samfunn, er det dessverre noe vi må forholde oss til.

  • Ønsker du å få vite mer om fruktbarhet og infertilitet?
    Aleris har erfarne spesialister som kan hjelpe deg. Her kan du raskt få time hos gynekolog

Fruktbarhetstest:

  • Norske kvinner venter stadig lenger med å få barn
  • Flere av oss føder vårt første barn etter fylte 40
  • Jo eldre man er, desto vanskeligere er det å være førstegangsfødende
  • Det anbefales å sette i gang med å få sitt første barn innen fylte 35 år
  • Om du lurer du på hvor lenge du kan vente med å få barn, kan det være lurt å ta en fruktbarhetstest. Her finner du mer informasjon og kan bestille time