Kategorier Hud

Ut og gå i ferien? Slik unngår du vonde gnagsår – og slik behandler du dem

Selv om gnagsår er relativt harmløst, vet vi alle hvordan såret kan sette en vond og effektiv stopper for en aktiv ferie.

– Gnagsår eller vannblemmer oppstår ved slitasje som huden ikke er vant med. Egentlig er gnagsår brannskader, som oppstår på grunn av for stor friksjon mellom huden og for eksempel sokker eller sko, forklarer Lena Myhre, hudlege ved Aleris Frogner i Oslo.

Hold føttene tørre

Det er kanskje enklere sagt enn gjort, men: Det beste du kan gjøre for å unngå den gnissende og brennende smerten er rett og slett å unngå å få gnagsår i første omgang, råder Myhre.

Lik Hei Doktor på Facebook

–  Noe av det viktigste du kan gjøre er å holde føttene tørre og bytte sokker eller strømper ofte. Du kan også forsøke med to par sokker og strømper. Da tar du først på en nylonstrømpe, og så vanlig en sokk øverst, helst av ull eller et blandet materiale.

Lena Myhre, hudlege ved Aleris

– Mange får ofte gnagsår eller blemmer av nye sko? Hvordan forhindrer man det?

– Dersom du skal gå en lang tur er det veldig viktig å bruke behagelige og vel inngåtte sko. Prøv derfor å bruke skoene hjemme før marsjen. Da vil trolig skoen tilpasse seg foten, sier Myhre.

Har du ikke mulighet til å gå inn skoene, kan du prøve «det gamle trikset» med å putte vått avispapir i skoen, og la det virke til papiret og skoen har tørket. Dette vil utvide skoene dersom de er laget av skinn, noe ofte fjellsko er.

Forebygg med gnagsårplaster

– Du kan også forebygge gnagsår ved å benytte gnagsårplaster på utsatte områder, som hælene. Har du ikke det tilgjengelig kan du også bruke tape eller andre heftemidler som fester bra, sier Myhre og fortsetter:

–  Men ikke bruk vanlige plaster, for de vil som regel bare gli av og eventuelt skape mer irritasjon i skoen.

– Hold føttene myke med en fet hudkrem, smør gjerne på både før og under, sier Myhre.

Når skaden først har skjedd

Får du først gnagsår eller blemmer, er det flere ting du kan gjøre å minske både ubehaget og varigheten av gnagsåret:

– Du bør i hvert fall unngå å pirke hull på eventuelle blemmer, ettersom de er med på å beskytte den nye, sarte huden som er i ferd med å dannes under blemmene, sier Myhre.

Deretter bør du vaske såret med mild, flytende såpe og vann, for å hindre infeksjon.

– Skal du fortsatt være aktiv etter såret har oppstått, kan du bruke spesielle gnagsårplaster som lindrer, avlaster og hjelper med å lege huden. Men har du mulighet, bruk åpne sandaler og la såret få puste så mye du kan. Bruk aldri vanlig plaster for å dekke til, sier Myhre.

Infiserte sår

I verste fall kan gnagsåret bli infisert.

– Dette merker du ved at såret begynner å gjøre mer vondt etter cirka et døgn, og at huden rundt hovner opp og blir rød. I slike tilfeller anbefales det å vaske såret med lunkent vann og såpe to ganger per dag. Den reseptfrie salven Brulidine kan også forsøkes, sier hudelegen.

– Men om rødfargen og smerten tiltar, eller man får feber, da må man gå til legen.

Plager huden din deg? Aleris’ hudleger utreder og behandler både kroniske og akutte hudsykdommer, og det er kort ventetid. Her finner du mer informasjon

Toppbilde: Caitlin Regan/ Flickr