Kategorier Mannens helseStikkord

Urolog: – Sterilisering påvirker ikke mandigheten

Flere og flere menn velger sterilisering som et alternativ til tradisjonell prevensjon.

Sevat Molven, urolog.

Lege og urolog ved Aleris Drammen, Sevat Molven, er vant med å tilbakevise de mange mytene som er knyttet til sterilisering.

– En del bekymrer seg for at sterilisering virker inn på mandigheten, men det gjør det absolutt ikke. Det eneste som endres er at det ikke er sædceller i sæden lengre. Men cellene er uansett ørsmå, og i en normal utløsning vil man vil ikke merke at de er borte.

Kort forklart innebærer operasjonen et lite snitt på hver side av pungen. Det er et relativt rimelig inngrep og det krever ikke henvisning fra lege. Inngrepet gjennomføres med lokalbedøvelse, og tar mellom 20 og 30 minutter.

Det er kanskje logisk å tenke at en slik prosedyre vil lede til smerter, men som Molven forklarer slipper de fleste unna med et mindre ubehag i dagene og ukene etter operasjonen.

– For de fleste pasienter er det nok med Ibux eller Paracet som smertestillende. Man trenger heller ikke faste før operasjon, og siden prosedyren gjøres i lokalbedøvelse kan man kjøre bil samme dag.

 

Mindre tabubelagt enn før

Men hvorfor velger egentlig menn å sterilisere seg? Molven sier at Aleris opplever en økende interesse for inngrepet, trolig fordi temaet generelt oppleves som mindre mystisk og tabubelagt enn det var tidligere.

– De aller fleste som får inngrepet utført har barn fra før av og ønsker seg ikke et til. Aldergruppen ligger derfor primært mellom 30 og 50 år, forklarer urologen.

Sterilisering er en av de sikreste prevensjonsformene som finnes, tryggere enn for eksempel p-piller, men vil selvfølgelig ikke spare deg for smitterisikoen som ubeskyttet sex medfører.

– Det er det bare kondomer som gjør, sier Sevat.

– Sterilisering er en prevensjonsmetode, ikke en beskyttelse mot sykdom.

– Få angrer seg

Sterilisering er et inngrep man gjerne gjør etter å ha tenkt seg nøye om, men likevel er det noen som kanskje havner i en annen livssituasjon og lurer på om det er mulig å sy sammen strengen igjen. Og svaret er ja, sterilisering kan være reversibelt, men om dette lykkes avhenger av flere faktorer.

– Hovedsakelig kommer det an på hvor lenge det er siden du først steriliserte deg, sier urologen.

– Jo lengre tid det går, jo mindre blir sjansen for graviditet. Høyere alder for begge parter kan også ha en viss effekt.

Molven sier det er noen få som angrer seg i etterkant av operasjonen, men ikke mange.

–  De fleste som ønsker en såkalt refertilisering har typisk møtt en ny partner og opplever å få barn som aktuelt igjen.

Gitt at man er klar over effektene og har tenkt seg nøye om i forkant, er sterilisering et inngrep Molven mener kan hjelpe mange menn til et tryggere og mer ukomplisert sexliv.

 – Mange tror sterilisering og kastrering er det samme, men det er helt feil. Sterilisering innebærer sjeldent komplikasjoner, og vil altså ikke ha noen effekt på testosteronnivå eller sexlyst. Stemme, skjeggvekst, muskelmasse og maskulinitet forblir det samme som før.

Du kan booke konsultasjon og lese mer om sterilisering på Aleris sine hjemmesider.

Bredt tilbud i Drammen

Bor du i eller i nærheten av Drammen? Om du vurderer sterilisering trenger du ikke reise helt til Oslo. I tillegg til sterilisering kan Aleris Drammen også utføre en rekke andre urologiske undersøkelser og inngrep. Det er kort ventetid, og du trenger ingen henvisning. Her finner du mer informasjon om sterilisering og urologi-tilbudet ved Aleris Drammen