Kategorier Kvinnens helse, Mannens helse

Slik unngår du øyeskader i påsken

Visste du at for mye sol kan gi alvorlige øyeskader om du ikke beskytter deg riktig? Eller at visse type solbriller kan være direkte skadelige å bruke i solen? 

– Mange er ikke klar over at de kan bli solbrent på øynene. Det kalles snøblindhet, og skjer ved at det dannes små, overfladiske sår – nesten som brennmerker – på hornhinnens overflate, forklarer øyelege Christine Tvedt.

Tvedt arbeider ved Aleris i Oslo, og er spesialist på øyesykdommer.

– Risikoen for øyeskader øker betraktelig når det er snø, fordi sollyset reflekteres i den hvite snøen og kommer tilbake mot øynene, sier hun.

 Faktisk kan refleksjon fra nysnø øke UV-nivået med opptil 80 prosent.

– Svært smertefullt

Christine Tvedt

Dersom du planlegger å steike i solveggen i påsken, eller gå skiturer på fjellet, bør du med andre ord være ekstra påpasselig, og absolutt ikke tenke at «øynene beskytter seg selv».

–  Det eneste som hjelper når du først er utendørs i solen, er solbriller med godt UV-filter. Disse vil filtrere bort en del av de skadelige bølgelengdene fra sollyset, slik at risikoen for øyeskader reduseres betraktelig.

For om du først rammes av snøblindhet, kan solskadene i verste fall ødelegge hele påsken. 

– Hornhinnen er svært følsom, så snøblindhet kan være veldig smertefullt. Symptomene er lysskyhet, tåreflod, røde og såre øyne. Etter hvert kan det bli så vondt at man omtrent ikke klarer å holde øynene åpne, sier øyelegen og legger til:

– Skaden går som oftest over av seg selv i løpet av et par dager, uten at det etterlates arr på hornhinnen. Men du bør unngå sollys, legge deg med kald klut over øynene og ta det med ro.

– UV-stråling kan gi alvorlige øyesykdommer

Det er ikke bare på kort sikt at du tjener på å beskytte øynene i solen, og ta nødvendige forhåndsregler.

– Mye UV-stråling kan bidra til dannelsen av øyesykdommer som pterygium («knute» på øyet), grå stær og AMD, kjent som forkalkninger i netthinnen. Sistnevnte kan gi sterkt redusert skarpsyn, og vil kunne påvirke livskvaliteten til den som rammes betraktelig. I mange tilfeller kan dette heller ikke behandles, sier Tvedt.

I verste fall kan mye eksponering for sollys føre til kreft:

– Over lang tid kan det å være mye ute i solen uten beskyttelse bidra til svært alvorlige sykdommer som hudkreft i området rundt øynene, og ulike typer av ondartet kreft inne i øyet – for eksempel føflekkreft i netthinnen eller på regnbuehinnen/iris. Alvorlige forandringer på netthinnen gir ofte ingen symptomer, og ikke sjelden oppdages dette kun tilfeldig hos øyelege når pasienten er der av andre årsaker.

Slik beskytter du deg best

Det er ingen tvil om at alle bør bruke solbriller for å skåne øynene i solen. Men hvilke solbriller bør du gå for?

– Med riktige solbriller menes solbriller med UV-filter. Solbrillene skal være merket med CE. Det betyr at de oppfyller en europeisk standard, og beskytter effektivt mot UV-stråler. Prisen på brillene betyr ofte lite. Billige briller kan ha like god UV-beskyttelse som dyre sier øyelegen.

– Så spiller det egentlig noen rolle hvilke solbriller du går for?

– Helt klart. Det verste du kan bruke er mørke solbriller uten UV-filter. Disse gjør at pupillene blir store, og at ekstra mye UV-stråler går inn i øynene. Da er det faktisk bedre å gå uten. Det er altså ikke graden av mørkhet eller farge på glasset som avgjør hvor mye solbrillene beskytter, men UV-filteret. 

Også formen på brillene er av betydning:

– Det er best hvis solbrillene er store og gjerne litt buet slik at mest mulig lys fra ulike retninger filtreres. Husk også å bruke solbriller på dager med lett skydekke og dis.

–  Noen av oss er spesielt utsatt

Alle mennesker, uansett alder, kjønn, rase og øyefarge, er utsatt for UV-skader i øynene.

Det er likevel noen av oss som er spesielt sårbare, ifølge Tvedt.

– Barn har helt klare linser, og vil derfor få mer lys inn i netthinnen. Det samme gjelder de som er operert for grå stær. Diss vil ha en kunstig, klar linse i øyet som slipper inn mer lys. Paradoksalt nok, beskytter grå stær med andre ord netthinnen mot solskader til en viss grad.

Også blå – og grønnøyde personer er mer utsatt for øyeskader enn dem med brune øyne:

– Dette er fordi de har mindre pigment i iris enn brunøyde, og mer lys vil kunne slippe gjennom, sier øyelegen.

– Det finnes også medikamenter som øker lysfølsomheten i huden og i øynene. Eksempler på dette er antibiotika som inneholder tetracykliner og enkelte malariamedisiner. Dette bør man være obs på.

Har du plager med øynene eller synet? Her finner du mer informasjon om Øyeklinikken ved sykehuset Aleris.