Kategorier Ny viten

Trange treningstightser gjør deg ikke mer utholdende, ifølge ny studie

Mange er fan av såkalt kompresjonstights: For ikke bare kan de gi de deg en stram figur når du trener, trykket øker også blodsirkulasjonen din, og tightsen gir deg økt utholdenhet fordi den reduserer vibrasjoner i musklene dine.

Det er i hvert fall det produsenter som 2XU lover – navnet på et av de mest populære merkene for kompresjonstights i Norge.

Men nå hevder en ny amerikansk studie, finansiert av konkurrenten Nike, at de ikke finner noen slike effekter. Det skriver forskning.no, som først omtalte studien her hjemme.

Lik Hei Doktor på Facebook

– Ikke bedre utholdenhet, styrke eller spenst

Fysiologen Ajit Chaudhari, som ledet studien, forteller i en pressemelding at forskerne ikke kunne måle noen som helst effekt av å bruke kompresjonstights – verken når det gjaldt utholdenhet, styrke eller spenst.

Forskerne kom frem til resultatene ved å la deltagerne løpe på tredemølle både med og uten kompresjonstights, da to dager fra hverandre. Deltagerne løp også med pulsklokke, slik at forskerne kunne måle intensiteten.

Forskerne fant ganske riktig at det trange tøyet bidrar sterkt til å redusere vibrasjonen i muskulaturen, akkurat slik produsentene påstår.

Men de fant dessverre ikke noen som helst sammenheng mellom reduserte muskelvibrasjoner, og at du blir mindre sliten under treningsøkta.

Det er altså verdt å påpeke en ekstra gang at studien ble finansiert av selskapet Nike, som også selv selger mye kompresjonstøy.

– Kan påvirke psykisk

Foto: 2XU

Jordan D. Metzl, en erfaren amerikansk maratonløper og idrettslege, sier resultatene fra studien ikke overrasker han. For selv om det å trene seg opp fysisk er det viktigste når det kommer til løping, spiller også det som skjer i hodet en stor rolle.

– Jeg pleier å si til pasientene mine at kompresjonstøy faller innunder kategorien «kan ikke skade å prøve». Om det faktisk bare får folk til å føle at de løper raskere, er ikke så viktig. Så lenge tøyet ikke gjør noen skade, og folk føler at tøyet hjelper dem med å komme seg ut for å løpe, så hjelper det dem, sier legen til CNN.

Forskerne bak studien vil heller ikke utelukke at det kan finnes andre fordeler ved de trange løpeklærne.

– Ingenting i vår studie viser at det er skadelig å ha på seg kompresjonstøy, forsikrer forskerne.

Så dersom du selv føler at du presterer bedre på trening med tightsen, så er det kanskje god nok grunn til å kjøre på?

Toppbilde: 2XU/creative commons