Kategorier Kvinnens helse

Dette må du vite om tidlig ultralyd

Tidlig ultralyd blir stadig mer populært. Men hvor mye kan man faktisk se ved en slik tidlig undersøkelse? 

I dag får alle norske kvinner tilbud om ultralyd mellom uke 17 og 19. Likevel velger stadig flere å gå privat for en kontrollundersøkelse i starten av svangerskapet – en tidlig ultralyd.

– Kan virke beroligende 

Katrine Kirial

– Mange syns det er for lenge å vente til uke 17, og for mange kvinner virker en tidlig undersøkelse beroligende. Du trenger ingen henvisning for å ta en tidlig ultralyd, og du kan ta den når du vil fra og med uke 6. Slik sett er alle kvinner som har fått en positiv graviditetstest i «målgruppen», sier Katrine Kirial.

Hun er gynekolog ved Aleris Sykehus Hinna Park i Stavanger, og spesialist på fødselssykdommer.

Gynekologen ser samtidig at det spesielt er to grupper kvinner som ønsker en tidlig sjekk:

– Det er gjerne spente førstegangsgravide som ønsker å forsikre seg om at de virkelig er gravide, og at alt så langt ser normalt ut. I tillegg har du dem som har opplevd spontanabort eller komplikasjoner i tidligere svangerskap, og derfor er ekstra engstelige, sier hun og legger til:

–  Mange ønsker også å ta en tidlig ultralyd for å «trygt» kunne dele den lille, store nyheten med familie, kollegaer og venner.

Dette kan sees på tidlig ultralyd

Gynekologen fremhever at det er viktig å skille mellom ultralyden som gjøres så tidlig som rundt uke 6-8, og den tidlige ultralyden som gjøres rundt uke 12:

– Rundt uke 6 kan vi ikke se så mye. Men vi kan se at det er liv, hvor mange fostre det er og man kan bekrefte svangerskapslengden. Er du kortere på vei enn 6 uker, er det ikke alltid du kan se om hjertet slår enda. For kvinner som kommer så tidlig som dette, tar jeg gjerne en kontrollblodprøve, og anbefaler dem om å komme tilbake for en ny ultralyd om rundt tre uker.

– Rundt uke 12 kan vi se langt mer. Vi kan se om hjertet slår, hvor stort fosteret er, hvor langt kvinnen er på vei og eventuelle avvik – som alvorlige misdannelser.  

– Er det ofte dere finner avvik på en slik tidlig ultralyd? 

– Nei, det er sjelden vi finner såkalte utviklingsavvik. Og finner vi mot formodning avvik, så henvises kvinnen til  fostermedisinske sentre ved sykehuset for videre utredning.

Slik foregår en tidlig ultralyd

En tidlig ultralyd innebærer i utgangspunktet en underlivsundersøkelse hvor gynekologen bruker en innvendig ultralydprobe. Etter uke 12 vil det være mulig å isteden bruke en utvendig probe som føres over magen.

Du kan under hele undersøkelsen se «hva som skjer» på en flatskjerm på veggen

– En tidlig ultralyd er ikke smertefullt, og du kan også ha med eventuell partner inn i rommet dersom du ønsker det. Da man ikke kan kjenne spark i magen før uke 18-20, er den tidlige ultralyden ofte et fint øyeblikk for vordende foreldre: Da får de se med egne øyne at svangerskapet virkelig er godt i gang.

Rundt uke 12 synker også risikoen for spontantabort betraktelig:

– Det er omlag 20 prosent risiko for spontanabort innenfor de første ukene av svangerskapet, fordi det skjer så mye med utviklingen til fosteret i denne perioden. Det er alltid trist når det skjer, men det er dessverre naturlig. Og har du en slik tidlig spontanabort én gang, så betyr absolutt ikke det at noe er galt eller unormalt med kvinnen, sier Kirial.

– Når svangerskapet derimot er ute i uke 10-12 så har den anatomiske utviklingen kommet svært langt, og risikoen for spontanabort er i utgangspunktet veldig lav. Så om alt ser bra ut på ultralyden i rundt uke 10-12, så går det som regel bra. 

Aleris har erfarne og dyktige gynekologer som utfører tidlig ultralyd, og det er ingen ventetid. Her finner du mer informasjon.