Kategorier Kreft, Mannens helseStikkord , , , ,

Urolog: –Testikkelkreft rammer stort sett yngre menn

I dag er testikkelkreft den vanligste kreftformen hos menn i aldersgruppen 15-49 år. Heldigvis overlever nesten alle.

Her svarer urolog ved Aleris, Espen Kvan, på de vanligste spørsmålene om sykdommen.

Espen Kvan, urolog ved Aleris

Hvem rammes av testikkelkreft?  

– I motsetning til kreft i prostata, urinblære og nyrer, rammer testikkelkreft vanligvis yngre menn. Gjennomsnittsalder for den kreftformen som kalles non-seminom er 28 år. For typen seminom er det 35 år. Dette er det nok mange som ikke vet. Det er slikt sett viktig å bevisstgjøre flere unge menn om symptomer på testikkelkreft, og hvor viktig det er å sjekke seg selv.

Hvordan er prognosen om man får testikkelkreft?

– Med moderne behandling er utsiktene etterhvert blitt svært gode. Heldigvis blir nå de aller fleste – 95 prosent ­– helt friske fra kreften.

Hvor stor betydning har det å oppdage testikkelkreft på et tidlig stadium?

–  Det er svært viktig å oppdage en eventuell kreftsvulst så tidlig som mulig. Jo tidligere man oppdager sykdommen, desto bedre er utsiktene. For å oppdage eventuell testikkelkreft, bør du sjekke deg selv jevnlig. Slik blir du også «kjent» med hva som er normal fasong og størrelse for dine testikler, og kan lettere oppdage om noe ikke er som det skal.

  • Det er Movember igjen: Slik sjekker du enkelt testiklene dine!

Hva er vanlige symptomer på testikkelkreft?

Testikkelkreft har ofte få symptomer, men de vanligste er: lettere smerter – som ømhet og tyngdefornemmelse i testikkelen, en følbar kul i testikkelen, at testikkelen øker eller avtar i størrelse, nyoppståtte ryggsmerter, hoste uten forkjølelse, eller hevelse i ben.

Hvis man får plager i testikkelen, kan det være noe annet enn testikkelkreft?

– Absolutt. Det er viktig å vite at det er vanlig å ha ubehag i pungen i perioder av livet. Svært ofte er det andre årsaker til plagene enn kreft. Har du for eksempel en kul i testikkelen, finner vi som oftest at den er godartet. Men det er viktig å utelukke testikkelkreft, og finne eventuell årsak til plagene eller endringen. Får du noen av symptomene overfor, bør du derfor ta de på alvor og ikke «ignorere» dem.

Og hva gjør man dersom man mistenker sykdom i testiklene?

– Ved frykt for sykdom bestiller man time til undersøkelse hos fastlege eller direkte hos urolog. Det blir utført undersøkelse av pungen, og det tas ultralyd av testikler og CT-røntgen av mage og bekken. Dette er en helt smertefri undersøkelse.

Hvordan er behandlingen for testikkelkreft?
– Behandlingen baseres på resultatet av testikkelundersøkelsen og resultatet av CT-røntgen. For mange som har sykdom bare i testikkelen er observasjon og kontroller av testikkelen tilstrekkelig. Av og til må også testikkelen fjernes kirurgisk. Ved spredning til lymfe eller andre organer er cellegift aktuelt.

Er det noen menn som har større sjanse for å utvikle testikkelkreft?

– Årsaken bak kreftformen er ikke kjent. Men har far eller bror hatt sykdommen, er man spesielt disponert. Risikoen er også høyere dersom testikkelen ikke har falt ned i pungen i ung alder.

 Er man fortsatt fruktbar selv om man rammes av testikkelkreft?

– De fleste som behandles for kreftformen vil fortsatt ha én velfungerende testikkel igjen – altså testikkelen som ikke er fjernet eller behandlet – og de kan dermed få barn.

Hvordan endres sexlivet dersom man får testikkelkreft?

– Studier viser at de som er behandlet for testikkelkreft, får en redusert lyst på seksuell aktivitet. Mange har også endringer i mengden sædvæske ved utløsning. Men det er viktig å fremheve at de aller fleste fortsatt er like fornøyde med seksuallivet sitt som friske menn.

Er det noe mer du lurer på om testikkelkreft? Her finner du informasjon om symptomer, utredning og behandling.