Kategorier Kvinnens helse

Er du kvinne mellom 25 og 69 år? Dette er nyttårsforsettet du holde i år

Uansett om du liker å sette nyttårsforsetter eller ei: Om du er kvinne og mellom 25 og 69 år, er det en ting du må love deg selv å gjøre i 2018: Ta celleprøve – og få venninnen eller datteren din til å gjøre det samme.

Prøven som redder liv

I dag får alle norske kvinner mellom 25 og 69 år et brev i posten hvert tredje år. Brevet er en påminnelse om å ta en celleprøve av livmorhalsen.

Formålet med denne celleprøven er ikke å finne kreft, men snarere å forhindre at sykdom oppstår ved å finne forstadier til livmorhalskreft.

I dag er forekomsten av livmorhalskreft redusert med så mye som 70 prosent på grunn av celleprøven. Det er med andre ord ingen tvil om at celleprøven redder liv.

Likevel kaster mange brevet i søpla uten å følge oppfordringen om å sjekke seg. Ifølge tall fra Kreftforeningen tar kun fire av ti unge kvinner mellom 25 og 29 år celleprøven. Samtidig har man sett en økning på rundt 30 prosent i antall tilfeller av livmorhalskreft blant kvinner under 40 år de siste årene.

Kjenner du deg igjen?

Hva er så grunnen til at så mange velger bort noe så viktig? Nedenfor har vi listet opp fire vanlige grunner til at kvinner dropper celleprøven, eller setter den nederst på to do-lista. Kjenner du deg igjen?

 «Jeg har ingen symptomer på at noe er galt der nede»  

Tidlige stadium av livmorhalskreft gir sjelden noen symptomer, og du kan ikke merke om du har celleforandringer som senere kan bli til kreft. Nettopp derfor er det å sjekke seg med celleprøven så viktig.

«Jeg har ikke tid»

Celleprøven tar bare noen minutter. Det både kan og må du ta deg tid til! Gjør det i lunsjen eller i kaffepausen. Har du ikke mulighet da, er kanskje en celleprøve den beste unnskyldningen for å gå en time for tidlig fra jobb en dag.

«Jeg tror det gjør vondt»

Celleprøven tas med en liten børste som legen bruker for å samle opp overflateceller fra livmorhalsen. Det er vanlig å beskrive følelsen av celleprøven som et lite klyp som er over på et sekund. En celleprøve kan være litt ubehagelig for noen, men det gir vanligvis ingen smerte.

«Jeg er redd for at de vil oppdage noe galt»  

Det tar heldigvis ofte lang tid for celleforandringer å bli til kreft, rundt 10 til 30 år. Om du tar celleprøve hvert tredje år, er det med andre ord stor sjanse for at du og legen vil oppdage om noe ikke er som det skal før det får utvikle seg til kreft.

Om du tar celleprøve og får påvist celleforandringer i etterkant, er det ingen grunn til panikk. Celleforandringer er ikke det samme som kreft. Om du får beskjed om at du har lette celleforandringer, er dette noe som stort sett går tilbake av seg selv uten behandling.

Dersom du får påvist såkalte høygradige eller alvorlige celleforandringer,betyr dette at du virkelig kan være sjeleglad for at du tok celleprøven: Da kan legene sette i gang en effektiv og gjerne livsviktig oppfølging eller behandling.

Normalt å grue seg

Når du har bestemt deg for å ta celleprøven, kan du gjøre det hos enten fastlege eller gynekolog.

For mange er celleprøven første møte med en underlivsundersøkelse. Selv om det altså gjerne går helt smertefritt for seg når man først ligger i stolen, er det normalt å være nervøs eller bekymret i forkant.

Mange kan være ukomfortabel med å ta celleprøven hos fastlegen, og opplever det som beroligende å da ta celleprøven hos en spesialist. Gynekologer har lang erfaring med utredninger og behandlinger av kvinnesykdommer, og kan også gjøre en grundigere underlivsundersøkelse i forbindelse med celleprøven.

Husk at gynekologen kan svare på alt du lurer på om celleprøven og underlivsundersøkelsen, og at det ikke er noen spørsmål som er dumme eller «feil» å stille.

På Aleris er det kort ventetid, og du kan samtidig være trygg på at gynekologen alltid tar seg tid til å svare på eventuelle spørsmål eller lytte til bekymringer du måtte ha knyttet til celleprøven.

Ikke vent til «neste uke» eller «neste år» med å ta celleprøven. Bestill time hos gynekolog her og nå, og få det gjort. 

Spander kaffe på venninna di

Har du selv sjekket deg, men har en venninne, søster, kjæreste, mor eller datter som du mistenker at ikke har vært like flink?

Tallene for hvor mange jenter og damer som tok celleprøve i fjor er ennå ikke klare hos Kreftregisteret, men de vet at andelen jenter og damer som sjekket seg økte med fire prosentpoeng fra 2013 til 2015.

Det hjelper med andre ord å mase! Si til venninnen din at du spanderer en kaffe på henne hvis hun tar celleprøven, og skryt til venner, kollega og familie at du har sjekket deg.

Alle bilder:Pixabay og Aleris