Kategorier Kreft, Kvinnens helse

Gynekolog: Derfor er det så viktig å ta celleprøven

Hvorfor er celleprøven noe du bare må prioritere? Og hvorfor tar noen kvinner celleprøven hos gynekolog istedenfor hos fastlegen?

– Som kvinne er det å ta celleprøver jevnlig en av de enkleste – men samtidig blant den viktigste – investeringen du kan gjøre for din egen fremtid, sier Cathrine Amalie Bjørke.

Hun er gynekolog ved Aleris Colosseum-Nobel i Oslo.

Cathrine Amalie Bjørke

Redder flere liv enn du tror

Hvert tredje år får alle norske kvinner mellom 25 og 69 år en påminnelse fra Folkehelseinstituttet – da om å ta en celleprøve av livmorhalsen.

Formålet med å ta celleprøven – og den nasjonale screeningen – er ikke å finne livmorhalskreft. Det er snarere å forhindre at kreft oppstår. Dette gjøres ved å utelukke eller påvise celleforandringer – som over tid kan utvikle seg til livmorhalskreft.

Ifølge kreftregisteret reduseres i dag forekomsten av livmorhalskrefttilfeller i Norge med rundt 70 prosent i forhold til hva den ville vært uten screening. Det er med andre ord ingen tvil om at celleprøven redder liv.

– Livmorhalskreft er en kreftform som vi kan redusere forekomsten av, og snart kanskje også forhindre, nettopp fordi den kan forebygges, sier Bjørke.

Heldigvis er det også såre enkelt å ta en celleprøve:

– Celleprøven tar bare noen minutter og krever ingen forberedelser fra kvinnens side. I tillegg medfører den sjelden noe som helst ubehag. Det er så enkelt, og det finnes absolutt ingen god unnskyldning til å ikke ta ansvar for egen helse og ta en celleprøve.

– Får trygghet hos gynekolog

Celleprøver kan tas hos fastlegen, men likevel velger flere kvinner å ta den hos gynekolog.

–  Jeg tenker at det å ta celleprøven hos gynekolog, det kan gi deg en ekstra trygghet. Som gynekologer følger man opp og behandler celleforandringer. Man bruker kolposkopi for å vurdere celleforandringenes omfang, vi tar vevsprøver og utfører koniseringer, så dette er vårt ekspertfelt. Du får rett og slett et trent øye til å se på livmorhalsen din, og en spesialistvurdering direkte, sier Bjørke og legger til:

–  En annen fordel, er at du samtidig med celleprøven får en bredere gynekologisk undersøkelse, altså at vi gjør en koloskopi og tar ultralyd. Og får du først påvist celleforandringer i etterkant, kan vi følge deg opp.

  • Mellom morsdagen og kvinnedagen tilbyr alle gynekologene ved Aleris halv pris på gynekologisk undersøkelse med celleprøve. Her kan du enkelt bestille time.

Det viktigste du som kvinne selv kan gjøre, er å ta kontakt med gynekolog hvis du erfarer endringer fra underlivet. Du bør videre ta celleprøve hvert tredje år, og ved påviste forandringer bør du følge opp med kontrollprøver.

– Jeg anbefaler også at alle kvinner under 45 år tar HPV-vaksinen. I tillegg bør man sørge for at både sine sønner og døtre mottar HPV-vaksinen, som nå er en del av det nasjonale barnevaksinasjonsprogrammet.

#Sjekkdeg og #kjennetter

Som oftest gir ikke celleforandringer noen varsler, og det er derfor viktig å ta jevnlige celleprøver selv om du ikke merker at noe er galt.

  • Les også: Dette visste du trolig ikke om livmorhalskreft og HPV-virus

Samtidig fremhever gynekologen viktigheten av å ta alle endringer i underlivet på alvor – og å rett slett kjenne etter.

–  De første symptomene på underlivskreft er gjerne vage. Ved livmorhalskreft – men også celleforandringer eller infeksjoner – kan det være snakk om lett blødning etter samleie, blødning mellom vanlige menstruasjoner, støtsmerter ved samleie og at utfloden endrer seg. Spesielt blødning etter overgangsalderen skal man være obs på.

Og om du kjenner at noe ikke er helt som det skal være nedentil, bør du ikke nøle med å kontakte gynekolog.

– Dette gjelder selv om det ikke er lenge siden du tok celleprøve, eller du er i en aldersgruppe utenfor celleprøve-programmet, sier Bjørke.

For at flere kvinner skal sjekke seg, har Aleris celleprøve-kampanje mellom morsdagen og kvinnedagen: Her får du 50 % rabatt på celleprøve hos gynekolog, da til kr 890,- (ord. pris kr 1 750,- ). Bestill time online eller via telefon.