Kategorier Kvinnens helse, Mannens helse, Ny viten

Studie: Fysisk aktivitet — uansett type og mengde — gjør livet bedre

Moderne mobiltelefoner er fascinerende ting. De er praktiske i hverdagen, gir både glede og forlystelse — og blir stadig mer interessante i forskningsøyemed.

Årsaken til dette er at de moderne smarttelefonene inneholder såpass mange avanserte sensorer at de i prinsippet kan brukes til å analysere nesten hva som helst av menneskelig aktivitet.

Det er mange som bruker forskjellige apper til å logge alt fra eggløsning til treningsrunder, og denne informasjonen er gull verdt for forskere.

Lik Hei Doktor på Facebook

Et forskningssamarbeid mellom de prestisjetunge universitetet Cambridge og Essex har brukt denne muligheten til å skaffe frem svært interessant informasjon om verdien av fysisk aktivitet.

Studien er basert på rapporter fra hele 10 000 mennesker, og konkluderer i korte trekk med at enhver form for fysisk aktivitet — selv om det ikke er klassifisert som trening — kan ha en positiv effekt på hvordan du føler deg.

Resultatene ble publisert i den anerkjente forskningsjournalen PLOS One tidligere i år, og gir håp til selv den mest treningssky av oss.

Mange vil kanskje mene at dette nærmest er en selvfølge, men det er noe helt annet å kunne bevise dette svart på hvitt.

I studien brukte forsøkspersonene en Android-app hvor de registrerte humøret sitt. Samtidig ble all fysisk aktivitet registrert via mobilens akselerometer.

Resultatet var krystallklart, og viste at alle aktiviteter gir en signifikant økning i hvor bra du føler deg — også uavhengig av hvilket nivå du befinner deg på. I tillegg hadde forsøkspersonene også en tendens til å rapportere at de var lykkeligere mens de var i aktivitet.

Kort fortalt: Alt funker — og jo mer aktivitet, desto bedre.

«Tallene viser at blide mennesker generelt er mer aktive. Samtidig viser analysen vår at perioder med fysisk aktivitet også øker personens lykkefølelse», sier Dr. Jason Rentfrow fra Cambridge University.

«Det er gjort mange studier på sammenhengen mellom trening og velvære, men det vi har funnet ut er at du trenger ikke gå ut og løpe maraton for å bli lykkelig — alt du trenger å gjøre er å ha litt fysisk aktivitet i løpet av dagen».

Lik Hei Doktor på Facebook