Kategorier Uncategorized

Studie: – At kvinner kan synkronisere mensen er en myte

Sliten, sur oppblåst og generelt utilpass med tilværelsen? Du er ikke alene.

Mange kvinner vil kunne kjenne seg igjen i følgende eksempel: Du har kanskje nettopp flyttet inn i et studentkollektiv sammen med venner, vært på ferie, eller gjort noe annet sammen over lengre tid — og plutselig opplever dere at alle får mensen samtidig.

Andre igjen kan fortelle at venner, søsken og mødre har opplevd å samkjøre menstruasjonene sine. Dette fenomenet kalles synkronisert menstruasjon og har blitt observert siden tidenes morgen.

Ettersom kvinnehelse og menstruasjon i mange år var nedprioritert blant leger og helsepersonell, var det ikke før i 1971 at fenomenet med synkronisert menstruasjon første gang ble omtalt og dokumentert i en vitenskapelig studie, og siden den gang har det nærmest vært en etablert sannhet at kvinner har denne egenskapen.

Nå viser det seg imidlertid at det hele kanskje bare er en myte.

Lik Hei Doktor på Facebook

En ny studie, den hittil største i sitt slag, mener det er helt urealistisk at kvinner har evnen til å samkjøre menstruasjonene sine — og den backer opp påstandene med harde data.

Den nye studien er utført ved universitetet i Oxford i samarbeid med mensstruasjons- og fruktbarhets-appen Clue.

I studien medvirket 360 kvinnelige par som alle registrerte sine menstruasjonsdata i Clue-appen gjennom tre menstruasjonssykluser.

I den påfølgende analysen av menstruasjonsdataene viste det seg at hele 273 av parene faktisk hadde større avstand mellom menstruasjonssyklusene sine enn da undersøkelsen begynte.

Dette leder forskerne fra Oxford til å konkludere med at mens-synkroniseringen ikke er annet enn en myte, og at sjansene er større for at menstruasjonssyklusene over tid faktisk vil bevege seg bort fra hverandre enn at de synkroniseres.

«Det er svært usannsynlig at syklussynkronisering er et reelt fenomen», sier Clues dataanalytiker Marija Vlajic i avisen The Guardian og legger til at menstruasjons-synkronisering rett og slett ikke eksisterte blant et eneste par i deres stuide.

Om den nye studien er i stand til å avlive myten om synkroniserte menstruasjoner er for tidlig å si. I en annen studie fra slutten av nittittallet fortalte nemlig hele 80 prosent av respondentene at de trodde på fenomenet, og 70 prosent av disse mente også ifølge The Guardian at de satte pris på egenskapen.

Følg Hei Doktor på Facebook