Kategorier Kvinnens helse, Mannens helse, Ortopedi

Står en aktiv vinterferie for tur? Dette må du vite om beinbrudd og kneskader

Skal du stå på ski, snowboard, skøyter, eller kanskje hente frem akebrettet i dagene fremover? Mange av oss tilbringer mye av vinterferien utendørs. Selv om det selvfølgelig bare er bra å ha en aktiv vinterferie, bør du være obs på at vinterferien er høytid for brudd og skader.

– Vi merker ofte økt pågang etter en aktiv vinterferie, og det drysser jevnlig inn folk gjennom hele vintersesongen, sier Leif Pål Kristiansen.

Kristiansen er spesialist i ortopedisk kirurgi ved Aleris på Frogner i Oslo, og får blant annet inn personer som enten må opereres eller utredes for kneskader.

Vær obs på akutte kneskader

– Korsbåndskader, som kan kreve operasjon, ser vi ofte. Mange korsbåndskader skyldes eller utløses gjerne av uheldige situasjoner på «nedoverski», sier Kristiansen.

Skade av fremre korsbånd er den hyppigste korsbåndskaden, og rammer mye oftere kvinner enn menn. Når man først skader korsbåndet, ser man gjerne også samtidig skade av menisker, leddkapsel og og sideleddbånd.

Leif Pål Kristianser behandler kneskader på Aleris Frogner.

– En fremre korsbåndsskade vil si en akutt kneskade. Den inntreffer når leddbånd i kneleddet rives av, og oppstår ofte når kneet utsettes for en plutselig og ukontrollert vridning, forklarer Kristiansen.

Ukontrollerte landinger etter hopp, eller å komme i ubalanse og miste kontrollen over skiene, anses som risikosituasjoner.

– Hvordan vet man at det er snakk om en korsbåndskade, og at man ikke bare har slått seg kraftig i eller kneet?

– Du kan ofte høre et knepp, og du får umiddelbart smerter. I løpet av noen minutter får du gjerne hevelse i og rundt kneet som følge av blødning inne i kneleddet. Som oftest får du store problemer med å belaste eller bevege kneet.

  • Har du hatt et uhell i bakken, og skadet muskler eller ledd?
    Aleris har offentlig avtale innen ortopedi, noe som betyr at du betaler egenandel som ved et offentlig sykehus. Samtidig er det kort ventetid, og det er alltid dyktige og erfarne kirurger som kan hjelpe deg
    Her finner du mer informasjon om ortopedi og knekirurgi ved Aleris.

Når du mistenker brudd eller skade

I tillegg til kneskader, er beinbrudd noe du bør være obs på i bakken. Et beinbrudd vil si at et bein eller en knokkel i kroppen er brukket, og det finnes flere ulike «typer» brudd. Det vanligste å brekke er håndleddet. Dette er en typisk fallskade, fordi vi gjerne tar oss i mot med hånden når vi ramler, eller lander på hånden.

Det kan være vanskelig å skille mellom et brudd og en forstuing, men ifølge Kristiansen er dette symptomer som peker mot at det er snakk om brudd:

–  Ved et beinbrudd er det tydelig smerte og hevelse. Det er gjerne unormal bevegelighet i beinet og du kan også ofte se at det aktuelle benet er feilstilt eller har endret form, forteller han.

– Hva bør man gjøre om man mistenker brudd og befinner seg midt i skibakken?

–  Om det er så mye som et snev av mistanke skal du komme deg til lege. Er du i skibakken, er det best å ringe til den lokale skipatruljen. De vet hva du skal gjøre, og kan transportere deg til nærmeste sykehus, sier ortopeden.

– Viktig å forebygge

Selv om det ikke er stort du kan gjøre når uhellet først rammer, er det mye du kan gjøre for å forhindre brudd- og kneskader – både hos deg selv og andre.

–  Først og fremst handler det om å være bevisst: Forhold deg til de kvalifikasjonene du har og vis hensyn til de rundt deg. I vinterferien er det gjerne mye folk, og det er viktig å tenke på at du ikke er alene i bakken, sier Kristiansen.

– Ikke minst er det alltid lurt å forberede kroppen på den gitte aktiviteten. Å trene styrke – for ikke å glemme balanse –er kjempeviktig for å forebygge skader og brudd i bakken.

  • Skader i hendene i forbindelse med fall, slag eller idrett sees hyppig. Har du smerter i hendene, for eksempel ved komplikasjoner etter et brudd, har Aleris erfarne spesialister som tilbyr rask undersøkelse og behandling. Her finner du mer informasjon

Alle bilder: pixabay

Knall og fall i bakken:

  • Kneskader, leddbåndskader og bruddskader er typiske skader man ser i skibakken.
  • Ved mistanke om beinbrudd eller korsbåndskade skal man umiddelbart ta kontakt med lege eller den lokale skipatruljen i bakken.
  • Beinbrudd og kneskader kan gi følger og komplikasjoner. Aleris har dyktige og erfarne spesialister på hofteledd, kneledd, håndledd, fotledd, skulder, albue og idrettsskader. Her finner du mer informasjon.