Kategorier Kvinnens helse

Smerter i skjeden? Her er behandlingen som virker mot vaginisme

Mange kvinner sliter med smerter under samleie og går i flere år uten å få hjelp.

– Symptomene på vaginisme er at skjeden kjennes trang, og det er vondt å ha samleie eller å sette inn en tampong, forteller Ole Aleksander Dyrkorn, spesialist i gynekologi ved Aleris. Behandlingen krever tålmodighet, men det er fullt mulig å bli frisk.

Det kan være flere grunner til smerter i underlivet. Vaginisme er en tilstand som gir smertefulle spenninger i bekkenmuskulaturen. Vulvodyni gir økt smerteopplevelse i skjedeåpningen. Klarer du ikke gjennomføre samleie, eller kjennes det som om skjeden strammer seg ukontrollert, kan det være vaginisme.

Dyrkorn har spesialkompetanse innenfor utredning og behandling av genitale hudlidelser og smertetilstander i skjede og skjedeåpningen. Han forteller at muskelspenningene ved vaginisme er ufrivillige og kommer automatisk. 

– Alvorlighetsgraden varierer veldig. Noen klarer ikke å få inn en tampong fordi det er så stramt, mens andre klarer å gjennomføre samleie, men sliter med svie og smerter i etterkant, forteller Dyrkorn.

Sammenheng med stress

I tillegg til smerter ved å føre noe inn i skjeden, kan det være vondt å sykle, ha på trange bukser eller å sitte med bena i kors. Hos noen utløses smertene uten fysisk provokasjon i det hele tatt – for eksempel kun ved å tenke på samleie eller ved tanken på en gynekologisk undersøkelse. 

Ole Aleksander Dyrkorn

Dyrkorn forteller at det er en sammenheng mellom smertene og psyken.

– Er man stresset, nedstemt eller har angst, forsterkes ofte smertene. Det er fordi smerteterskelen er lavere når man ikke har det bra psykisk. Men det betyr ikke at alle de som har smerter i underlivet er deprimerte, sier han.

Gjentagende soppinfeksjoner

Mange av pasientene som kommer til Dyrkorn forteller at det startet med en soppinfeksjon.

– Soppinfeksjoner kan gi kraftig irritasjon i slimhinnene. Mange begynner med lokalbehandling og merker en forbedring, men soppen kommer fort tilbake og de behandler igjen og igjen, sier Dyrkorn. 

Behandlingen gjør slimhinnene skjøre og mer mottakelige for rifter, som igjen gir smerter under samleie og gir symptomer som ligner på sopp. En ond sirkel, med andre ord.

Dyrkorn forteller at mange kvinner også har blitt feildiagnostiserte med sopp hos legen, fordi symptomene på vaginisme kan minne om soppinfeksjon fordi slimhinnene er såre, og det både svir og klør. 

Smerter ved inngangen til skjeden heter vulvodyni.

Soppinfeksjoner, urinveisinfeksjon, uønskede seksuelle hendelser eller en hardhendt gynekologisk undersøkelse kan føre til smerter i skjeden. Kroppen kan da forbinde at noe kommer inn i skjeden med smerte, og musklene strammer seg for å forhindre det, forklarer Dyrkorn. 

-Det er ofte slik vaginisme utvikler seg. Det blir litt som at når du har brent deg. Da vil du trekke deg unna når faren oppstår igjen.

Kvinner som lider i stillhet

Gynekolog Dyrkorn opplever at pasientene som kommer til han, gjerne har vært plaget i mange år. 

– Det er en del stigma rundt det å ikke fungere seksuelt. I vennegjengen snakker man kanskje om sex, men ikke om at det gjør vondt. Mange er redde for at partneren blir skuffet, og “holder ut” smertene fordi “alle andre” får det til. Smertene og skammen resulterer også i at mange avstår helt fra samleie, og ikke tør å få seg kjæreste. 

De siste årene har det blitt mer fokus på disse tilstandene, og Dyrkorn synes det er positivt at flere står frem og snakker om smerter ved samleie.

– Vi må bryte stigmaene rundt disse smertene. Det er så mange kvinner som sliter med dette, og det hjelper å vite at du ikke er alene og at det er mulig å bli frisk, sier han.

Avhold fra sex og bedøvende salve

Det finnes ingen mirakelkur for vaginisme og vulvodyni. Behandlingen tar lang tid, krever egeninnsats, og handler om å bryte smertekjeden. 

– Pasienter med vulvodyni eller vaginisme har endret smertefølsomhet i underlivet. Dette gjør at vanlig berøring for andre føles som sterke smerter for dem, sier Dyrkorn.

Som en del av behandlingen kan det være aktuelt å smøre en bedøvende salve i skjedeinngangen der smertene oppstår. Det er for å dempe smertefølelsen, og for å lære nervene til at det ikke gjør vondt. Total pause fra samleie i fire-seks uker er også en del av behandlingen.

– Opplever du bedring kan du prøve å ha samleie, men det er ekstremt viktig å avslutte ved det minste tegn til smerte. Det er viktig å ikke gå inn i den onde sirkelen igjen. 

I tillegg til dette har mange stor nytte av fysioterapi med fokus på bekkenbunnen. 

Behandling som lærer bekkenbunnen og slappe av

Når det gjelder vaginisme så handler det mye om at muskulaturen har en for stor spenning. Mange pasienter har svært god effekt av å lære tøyeøvelser og avslapningsøvelser som gjør bekkenbunnen mer elastisk.

Mona Valstad Elsness er fysioterapeut/osteopat på Klinikk for Alle og samarbeider tett med Ole Aleksander Dyrkorn ved Aleris. Hun har bred erfaring med dette feltet.

Mona Valstad Elsness

– Når pasienten henvises til meg, starter vi med å gå grundig gjennom hennes sykdomshistorie. Vi må finne årsaken til problemet for å finne løsningen, sier Elsness. 

I første samtale med pasienten kartlegger hun en typisk hverdag, hvor smertene er og når de oppstår. En viktig del av første konsultasjon er også den funksjonelle undersøkelsen. På Klinikk for Alle jobber vi med muskel og skjelettplager, og ser på om årsaken til bekkensmerte kommer fra disse områdene. Deretter setter hun opp en behandlingsplan ut fra denne førstegangsundersøkelsen.

– Behandlingen er veldig individuell og ofte gjør vi en kombinasjon av ulike ting: Fysioterapi som styrker bekkenbunnen, manuell behandling som øker blodgjennomstrømningen og minsker smertene, elektroterapi for å dempe smerte eller trene opp musklene og veiledning til selvmassasje eller bruk av vaginale dilatorer som mykner opp.

Elsness forteller at det er viktig å myke opp stram muskulatur, og at de bruker spesielle tøyningsøvelser som pasienten fortsetter med hjemme, og pusteøvelser for å slappe av. I tillegg er det viktig at pasienten trener opp bekkenbunnen.

– Det høres kanskje rart ut å trene opp en stram muskulatur, men når du har kontroll på bekkenbunnen vil du også klare å slappe av i muskulaturen. Vaginisme er ufrivillige sammentrekninger, men ved hjelp av trening kan du klare å kontrollere dem og slappe av. Bekkenbunnsmuskulaturen kan trenes opp til bedre funksjon, både avspenningsøvelser og styrkeøvelser kan være relevant. 

Fordi det psykososiale henger så tett sammen med tilstanden, er det ofte også en fordel med samtaleterapi eller timer hos sexologisk rådgiver, forteller Elsness.

Løsningen er kanskje ikke rask og enkel, men de fleste blir mye bedre med behandling. 

– Fordi dette påvirker kvinnens livskvalitet, hennes funksjon og din seksuelle helse og parforholdet, er det viktig å ta dette på alvor. Det er verdt det! avslutter hun.

Kjenner du deg igjen? Bestill time hos Ole Aleksander Dyrkorn i dag.

Tips fra gynekologen:

  • Aldri bruk såpe i underlivet. Slimhinnene er følsomme, og selv vann kan gi uttørring. Bruk heller en nøytral olje, eller en olje spesielt for underlivet. Den legger seg som en barriere utenpå slimhinnene og beskytter.
  • Unngå stramme bukser, bruk helst ledige klær som lar huden puste.
  • Ikke ha samleie hvis det gjør vondt. Stopp med en gang smertene kommer.
  • Åpenhet med partneren er viktig. Det finnes andre måter å ha et godt samliv på enn ved vaginalt samleie.
  • Fokuser på å ha det bra med deg selv. Yoga og pusteøvelser gjør at du takler stress bedre.
  • Ikke gi opp. Blir du ikke tatt på alvor ett sted, gå til noen andre! Det finnes hjelp å få.