Kategorier Kvinnens helse, Overvekt

– Sliter du med å få barn, kan sjansen for å bli gravid øke etter en slankeoperasjon

Overvekt hos kvinner kan gjøre dem infertile. Heldigvis finnes det hjelp å få.

– Det er vanlig at kvinner blir mer fertile etter en slankeoperasjon. Mange rapporterer at de får menstruasjonsblødningene fort tilbake, sier Ingrid Oldertrøen.

Hun er klinisk ernæringsfysiolog ved overvektsklinikken til Aleris i Oslo, hvor hun har jobbet i ti år. Hvert år utfører klinikken over 700 slankeoperasjoner. Sykehuset gjennomfører størst volum av denne typen kirurgi i Norge.

Rundt åtti prosent av pasientene deres er kvinner, og mange av dem som oppsøker Oldertrøen er ufrivillig barnløse – grunnet at fedmen gir dårligere funksjon av egg og eggløsning.

Etter et desennium med slankeopererte kvinner som har blitt gravide, har Oldertrøen gjort seg denne erfaringen:

– Bare de første ti kiloene du mister kan ha en stor effekt for noen.

Bukfedme og PCOS skaper størst problemer

Fedmeoperasjoner er blitt mer utbredt i Norge de siste årene. Norsk register for femdekriurgi anslår at rundt 4000 nordmenn legger seg under kniven hvert år.

Men hvorfor risikerer man egentlig infertilitet på grunn av overvekt?

– Noen ganger kan kvinnelige pasienter ha en fettfordeling som er såkalt «maskulin», sier Ingrid.

Hun forklarer:

– Fettfordelingen har en viktig betydning for helsen din. De som sliter med bukfedme, der fettet lagres inne i buken, blir ofte sykest. Det skyldes at fettet påvirker hormonbalansen din. Bukfedme øker blant annet mengden testosteron i kroppen, og det er negativt for fertiliteten.

Oldertrøen forklarer at det å ha høy BMI ikke er ensbetydende med at du blir infertil.

Kvinner som sliter med den hormonforstyrrende sykdommen PCOS (Polycystisk ovariesyndrom), og som er overvektige som følge av det, er imidlertid ofte infertile.

Er du infertil og har en BMI over 30, og ønsker en varig vektreduksjon, kan Aleris enten utføre en gastric sleeve- eller en gastric bypass-operasjon. Dette kan bidra til at sjansen for å bli gravid øker.

– Kroppen kan bli mer fertil etter en operasjon nettopp fordi hormonbalansen blir mer normal når fettlagrene blir mindre, sier hun.

– Men det er viktig å huske at hvis du har vært infertil lenge, er du kanskje ikke så opptatt av prevensjon. En følge av det er at man kan erfare en uplanlagt graviditet etter en slankeoperasjon.

Gravid på et blunk

Monica Brynjulfsen er et levende eksempel på nettopp dette.

Brynjulfsen hadde lenge slitt med den hormonforstyrrende sykdommen PCOS da hun besluttet å ta en gastric bypass-operasjon hos Aleris i 2008. Da hadde hun forsøkt å få barn i seks år.

– Min situasjon var litt spesiell. Jeg fikk min første menstruasjon på to år kun to måneder etter operasjonen, og ble gravid ni måneder etter operasjonen, sier hun i dag.

Monica Brynjulfsen

Fordi vitamin- og næringsopptaket til en slankeoperert kvinne kanskje ikke er optimalt det første året, kan det gi konsekvenser for barnet. Derfor anbefales det at man skal vente ett til to år før man får barn etter operasjonen, når kroppen har justert seg etter sitt nye fordøyelsessystem.

– Når man har et ønske om å bli mamma, er det ønsket kanskje alt for deg, og da kan kan man fort glemme mange av de rådene man får på veien, sier Brynjulfsen.

– Jeg ble gravid altfor tidlig, og forsto at anbefalingen om å vente en stund med å få barn etter operasjonen er der av en grunn. Da har kroppen vent seg til sitt nye næringsopptak.

Brynjulfsen har nå to barn. Og selv om hun sier det har vært en tøff vei, angrer hun ikke på at hun gjennomførte operasjonen.

– Fordi jeg nå er normalvektig kan jeg gjøre ting med barna mine som normalvektige tar for gitt. Vi drar på toppturer, og jeg kan leke med dem på lekeplassen. Etter slankeeoperasjonen er livet mitt flott og anonymt. Mange overvektige sier de skammer seg for å være med på ting, fordi de synes kroppen deres havner i fokus.

Stort støtteapparat

Gravide som er slankeoperert skal følges opp som risikosvangerskap, med ekstra blodprøvekontroller og noen ganger også ekstra ultralyder for å følge med på barnets vekst.

Med høy BMI får du gjerne følgekomplikasjoner i et svangerskap, slik som svangerskapsdiabetes, høyt blodtrykk og veldig store barn. Denne risikoen er redusert når man har kommet seg ned i vekt, men også etter en slankeoperasjon ser man enkelte komplikasjoner hos den gravide.

– Enkelte forskningsartikler viser at det muligens fødes flere barn med lav vekt hos dem som er slankeoperert enn i normalbefolkningen. Samtidig er det færre barn som blir født veldig store, sier Ingrid Oldertrøen.

Et fåtall av dem som blir gravide etter gastric bypass opplever å få tarmslyng. Dette er en alvorlig komplikasjon som også kan oppstå utenfor svangerskap. Aleris legger derfor vekt på at gravide tar kontakt med én gang dersom de opplever magesmerter.

Ingrid Oldertrøen forsikrer om at alle pasienter som vurderer et fedmereduserende inngrep hos Aleris, er i gode hender.

– På Aleris’ overvektsklinkk har vi et stort team som alltid er tilgjengelig for våre pasienter, sier hun og lister opp kirurger, sykepleiere og ernæringsfysiologer. Vi samarbeider også med psykolog. I tillegg kommuniserer vi med pasientenes fastlege og sender dem informasjon og anbefalinger dersom de trenger å følges opp tettere hos fastlegen.

– Alle som får behandling hos oss har dessuten direktenummeret til vakthavende kirurg, til alle døgnets tider. Skulle det oppstå komplikasjoner, kan de ringe oss når som helst.

 

Vurderer du en slankeoperasjon? Her kan du lese mer om de ulike mulighetene og bestille uforpliktende og gratis rådgivning.