Kategorier Kvinnens helse, Mannens helse

Slik unngår du magetrøbbel på ferie

Nordmenn reiser ikke bare oftere, men over lenger tid og til stadig fjernere strøk. Men med eksotiske land følger en økt risiko for helseproblemer. Er du forberedt på hva som venter der ute?

For de fleste av oss vil det være magen som først melder ifra i eksotiske omgivelser. Lettere magetrøbbel trenger ikke være mer enn en ubeleilighet, men blir bakterieangrepet alvorlig nok kan det legge kjepper i hjulene for planene  – og i verste fall gjøre deg avhengig av medisinsk hjelp.

Pass på isbitene

Heldigvis finnes det flere enkle forholdsregler du kan ta for å unngå feriemage.

Per Kvandal

– De fleste er nøye på å ikke drikke vann fra kranen, samt å bruke Antibac før og etter et måltid, men tenker for eksempel ikke over hvor isen i drinken deres kommer fra, sier Per Kvandal, lege ved Aleris Frogner

– Som en grunnregel bør du kun drikke vann i forseglede flasker og si nei til is, med mindre du vet at den stammer fra en trygg kilde, råder Kvandal.

Meieriprodukter og frukt og grønnsaker som ikke har blitt vasket i rent vann, kan også utgjøre en økt risiko for at magen reagerer.

– Vær også ekstra påpasselig i områder med hyppige strømbrudd, da smittefaren fra et lunkent kjøleskap kan være svært høy.

Forholdsregler som disse kan spare deg for mye trøbbel, men selv de mest forsiktige av oss risikerer likevel magesjau på eksotiske ferieturer.

Når uhellet først er ute

Pass på å vaske frukt og grønnsaker i rent vann, dersom du ikke er sikker på at de kommer fra en trygg kilde.

Statistikk viser at 20-50 prosent av reisende til Afrika, Sør- og Mellom-Amerika, Midtøsten og Asia opplever turistidaré i løpet av reisen, og i noen land – som for eksempel India – er magetrøbbel nærmest ansett som del av opplevelsen. Spørsmålet er: Hva gjør du når uhellet først er ute?

– Dra til legen med en gang dersom du opplever blod eller slim i avføringen. Ellers pleier normal diare å gå over av seg selv. Imodium kommer godt med i førstehjelpskrinet kommer godt med, og det samme gjelder poser med re-hydrerende salter og elektrolytter, da mange som blir dårlige sliter med å holde på vannet, sier legen.