Kategorier Kvinnens helse, Mannens helse

Slik holder du sommerforkjølelsen på en armlengdes avstand

Har du opplevd sår hals, tett eller rennende nese og en bankende hodepine midt på sommeren? Kanskje til og med når du lå på solsengen og ante fred og ingen fare?

Du er ikke alene. Mange opplever å plutselig bli forkjølet i de varme månedene. Men er egentlig «sommerforkjølelsen» en egen sykdom?

– Nei, sommerforkjølelsen er en myte. Det er en forkjølelse som alle andre, som altså vil si en virusinfeksjon i de øvre luftveier. Barn får i snitt syv og voksne tre slike runder i løpet av ett år. Og de kan like gjerne komme sommer som vinter, sier Johan Edvard Tellum, allmennlege ved Aleris Frogner i Oslo.

Derfor føles de langvarige

– Men er det sant at forkjølelsene vi får på sommeren varer lenger?

– Det er ikke holdepunkt for å si at sommerforkjølelsene er mer langvarige. De varer i snitt én uke, men kan ha et etterslep med hoste. Kanskje bunner den følelsen i at vi er mer utålmodige etter å bli friske igjen, siden vi synes det er urettferdig at vi blir syke når det er varmt i været, sier Tellum.

Likevel påpeker allmennlegen at mye reising og kontakt med mange mennesker kan gi økt disponering for nye virusvarianter. Det kan gi immunforsvaret et lite «sjokk».

Dette er syndebukkene

Vær obs på klimaanleggene. Foto: Michael Fötsch/Flickr

–  Selv om forkjølelse altså skyldes virus, er også raske temperaturendringer en utfordring for immunforsvaret. Dette gjør klimaanlegg, bading i kaldt vann og lignende sommeraktiviteter til populære syndebukker, sier Tellum.

Han har noen enkle tips til hva du kan gjøre for å unngå å bli forkjølet når det passer som dårligst:

– Som ellers i året er det aller viktigste god håndhygiene, fordi forkjølelsesvirus sprer seg gjennom dråpesmitte. Er du på ferie gjør du for eksempel lurt i å alltid ta med deg Antibac, da det ikke alltid er mulig å ta en god håndvask. Ellers er det viktig å få nok søvn og unngå for tungt psykisk og fysisk stress, sier allmennlegen.

Prøv dette

Og rammer først forkjølelsen er det et par ting du kan forsøke:

– Det kan være lurt å begrense ting som vannaktiviteter, alkohol eller sene kvelder for å la kroppen få ro til å bekjempe viruset. Slik sett kan du unngå å forlenge sykdomsperioden ytterligere, sier Tellum og legger til:

– Studier har også vist at hønsesuppe, sink, c-vitamin, gurgling av vann og probiotika har en viss effekt på å forkorte sykdommen hvis det tas tidlig i forløpet. Det som studier viser at ikke virker er solhatt, d-vitamin og antibiotika.

… og dessverre kan du ikke sikre deg med en vaksine, heller.

– Det er i overkant av 200 forskjellige luftveisvirus som verserer til enhver tid, noe som gjør det umulig å vaksinere eller teste for forkjølelse. Både rhinovirus, coronavirus, parainfluensavirus, RS-virus, influensavirus eller adenovirus er sannsynlige årsaker dersom du blir syk, sier Tellum.

Forkjølelse:

  • Er en virusinfeksjon i de øvre luftveiene
  • Spres gjennom dråpesmitte
  • Det er i overkant av 200 forskjellige luftveisvirus i omløp til enhver tid
  • Klimaanlegg, bading i kaldt vann og stressende reiser er utfordrende for immunforsvaret, og kan gjøre deg mer mottakelig for forkjølelsesvirus
  • God håndhygiene er det viktigste du kan gjøre for å forebygge
  • Går du rundt og føler deg konstant forkjølet, eller føler at nesen alltid er tett? Da bør du kontakte lege. Her finner du mer informasjon