Kategorier Hud

Slik holder du huden ung lenger

De første synlige tegnene på at huden blir eldre kommer tidligere enn du tror. Heldigvis finnes det ting du kan gjøre for å sette på bremsen.

Det er ikke til å komme fra: Huden din blir eldre i takt med at du gjør det. Rynker begynner å komme til syne, huden blir slappere og grovere, og holder ikke like godt på fuktighet som før.

Det er helt naturlig, enten vi liker det eller ikke. 

Men det finnes faktisk tiltak du kan gjøre for å holde huden din ung og frisk så lenge som mulig – og de færreste er klar over at disse tiltakene bør iverksettes allerede i slutten av 20-årene.                                               

Katarina Zak Stangeland

– I aldrende hud reduseres produksjonen av hudceller, elastin, hyaluronsyre og kollagen i huden. Samtidig mister huden volum fordi fettvevet blir mindre og musklene slappere. Til sammen resulterer dette i aldringstegnene du ser i ansiktet, forklarer Katarina Zak Stangeland. 

Hun er hudlege på Aleris Hinna Park i Stavanger og forteller at selv om hudens aldring skjer naturlig hos alle, så påvirkes i tillegg prosessen av vår genetiske bakgrunn, stress, livsstil og miljøfaktorer. 

– Det er dokumentert at stress forverrer mange hudtilstander- og sykdommer, og faktisk kan fremskynde aldring av huden. Mange tror årsaken er at stress stimulerer det autonome nervesystemet, og gjør at kroppen utsondrer hormoner som bidrar til økt inflammasjon, oxidativ stress og skader DNA-et.

Usunn livsstil som innebærer stress, lite søvn, røyking og alkohol er med andre ord ting du bør styre unna hvis du vil gi huden best mulig forutsetninger. Men den verste fienden er llikevel sola.

– UV-stråler fra sola bryter ned kollagenet, et protein som støtter bindevevet og holder huden elastisk og sterk. Overdreven soling øker i tillegg faren for pigmentflekker og rynker, men også celleforandringer og hudkreft, forteller Zak Stangeland.

Mistenker du at du har en hudskade eller sykdom? Bestill time hos hudlege her.

Du kommer langt med gode hudpleieprodukter

Kollagenproduksjonen og cellefornyelsen i huden vår avtar fra 25-årsalderen, og er en av grunnene til at vi får rynker. Marian Soland Kristoffersen, som er kosmetisk sykepleier ved Aleris Colosseum Stavanger, anbefaler å starte forebyggingen allerede når de første tegnene kommer til syne.

Marian Soland Kristoffersen

– Det første du bør gjøre er å etablere en god hudpleierutine, konstaterer hun. 

– Og de tre viktigste stegene er: rens, skrubb og talgkontroll. Huden trenger hjelp til å kvitte seg med døde hudceller når du blir eldre, og derfor er det viktig å skrubbe huden.

– For å bekjempe aldringstegn bør du også se etter produkter som inneholder antioksidanter, som for eksempel vitamin C. De bekjemper frie radikaler og forurensing, mens A-vitaminsyre eller retinol, både bekjemper rynker, akne og pigmentflekker, forteller Soland Kristoffersen. For noen av disse produktene vil vi henvise deg til hudlege, som kan vurdere bruk av de mest dyptvirkende prduktene. 

Hun er enig med Katarina Zak Stangeland i at UV-stråler er den største grunnen til at huden vår eldes, og at du derfor bør bruke solfaktor 30 eller 50 – hver eneste dag.

Lurer på hvilke produkter som passer akkurat din hud, kan du få en uforpliktende konsultasjon hos en kosmetisk sykepleier fra Aleris.

– Da anbefaler vi et behandlingsopplegg og produkter ut fra ditt utgangspunkt og dine ønsker. Vi fører blant annet den medisinske hudpleieserien ZO Skin Health og SkinCeuticals, som består av produkter med aktive ingredienser. Disse får du kjøpt i samråd med en hudlege eller sykepleier, forteller den engasjerte kosmetiske sykepleieren.

Andre forebyggende behandlinger

I tillegg til hudpleieprodukter finnes det også behandlinger som kan gjøre at huden din holder seg så ungdommelig som mulig. 

Medisinsk peeling er en populær behandling som fjerner døde hudceller og etterlater en fast og sunn hud med mer glød og jevnere hudtone.

– Vi har ulike typer peeling. Dersom du velger en kraftig peeling må du påregne noe «nedetid»  der huden vil flasse en kort periode. Har du ikke tid til å gå gjennom denne perioden, så tilbyr vi en populær behandling som heter «stimulation peel» – omtalt som «the red carpet treatment» – fra ZO Skin Health. Den er ideell nå når det nærmer seg julebordsesong fordi den umiddelbart gir fastere hud som gløder, forklarer Marian Soland Kristoffersen.

I tillegg til medisinsk peeling finnes det andre behandlinger som også forebygger og behandler rynker, uten å gå mer drastisk til verks med større inngrep. Disse passer godt til hud som nettopp har begynt å vise tegn på aldring:

Skinbooster er en av de mest effektive forebyggende behandlingene vi har, sier Soland Kristoffersen. 

– Det er en veldig tynn «filler» som injiseres i hele ansiktet. Den gir fukt, stimulerer cellene til å øke kollagenproduksjonen og gir glød. Den passer for alle aldre, og virker forebyggende samtidig som den behandler små fine linjer. Flertallet har fokus på ansiktet når det gjelder forebyggende behandling, men det er viktig å tenke helhetlig. Den kan brukes både på ansikt, hals, hender og bryst.

– Vi har også en behandling som heter Dermapen. Dette er små nåler som roterer og lager mikroskopiske kanaler i huden. Gjennom disse får vi fraktet næringsstoffer fra kremer og serum vi bruker i behandlingen enda dypere ned i huden og cellene. Selve stikkene har også en funksjon: Huden tror at den er skadet, og setter derfor i gang prosesser som aktiverer kollagenproduksjon. 

Det finnes mange muligheter for deg som ønsker å ta vare på huden din, og innsatsen du legger ned i 30-årene vil du belønnes for når du blir eldre. 

Hos Aleris får du en uforpliktende og gratis konsultasjon hos kosmetisk sykepleier for å finne frem til de beste produktene og behandlingene for akkurat din hud.

Om aldrende hud:

  • Alderstegn påvirkes av gener, miljøfaktorer og livsstil.
  • UV-stråler er hudens verste fiende.
  • Fra 25-årsalderen avtar cellefornyelsen og produksjonen av kollagen i huden.
  • De første tegnene sees ofte i tidlig 30-årene.
  • Du bør starte forebyggingen når de første tegnene dukker opp.
  • En god hudpleierutine kan forebygger aldringstegn.
  • Det finne flere ulike forebyggende behandlinger.