Kategorier Uncategorized

Gjør du disse solkrem-tabbene? Sjekk rådene fra hudlegen

Vi nordmenn har blitt flinkere til å smøre oss med solkrem de senere årene, noe som er viktig for å forebygge føflekkreft.

Likevel ligger Norge i verdenstoppen på antallet tilfeller av kreftformen, noe som i stor grad skyldes overdreven soling og manglende beskyttelse når vi først er ute i sommervarmen.

Lik Hei Doktor på Facebook

Solkrem er helt nødvendig når huden ikke er beskyttet på noen annen måte. Men det er langt i fra nok å bare smøre seg kjapt en gang eller to, sier hudlege Lena Myhre ved Aleris Frogner i Oslo.

3 vanlige solkrem-tabber

– Mange bruker for lav faktor, de smører på altfor lite krem, og de smører seg heller ikke hyppig nok, sier hudlege Myhre.

– Hvilken faktor vil du anbefale i «vanlig» norsk sommersol?

Lena Myhre, hudlege ved Aleris

– For lyse hudtyper, som de fleste i Skandinavia har, anbefales minimum faktor 20. Ansiktet, nesen, ørene og skuldrene skal helst smøre med solfaktor 30-50. Velg også en solkrem som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler, og som er er vann- og svetteresistent. I solrike land bør du alltid smøre deg med minimum faktor 30.

– Men hvor mye krem skal smøres på?

–  Det viktigste er at kremen skal dekke alle hudoverflater. Den må også smøres i et relativt tykt lag, ca 1 millimeter.

Så ofte må du smøre deg

Det de fleste av oss trolig er mest usikre på, er hvor ofte man bør smøre seg. Her har hudlegen et par greie huskeregler:

–  Jeg vil anbefale å smøre seg på nytt hver annen eller tredje time. Du må også alltid smøre deg etter å ha badet, siden det ikke finnes noen 100 prosent vannresistente solkremer.

– Men bør man også smøre seg hvis bare man skal være utendørs for å gå i butikken eller lignende? 

– Hvert eneste minutt i solen øker den kumulative soldosen, som i sin tur øker risikoen for å utvikle hudkreft i fremtiden. Derfor er det viktig å huske på solbeskyttelse selv ved korte turer ut i solen, sier hudlegen.

– Ingen solkrem er bedre enn klær

Det er også viktig å være klar over at solkrem kun er en tilleggsbeskyttelse, ifølge Myhre:

–  Klær er den viktigste og beste beskyttelsen. Det finnes ikke en eneste solkrem, selv ikke den med den høyeste solfaktoren, som kan beskytte like bra som klær.

Smøring av solkrem: 

  • For lyse hudtyper anbefales minimum faktor 20
  • Velg en solkrem som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler, og som er er vann- og svetteresistent
  • Smør deg hver annen eller tredje time, og alltid etter bading
  • Smør et tykt lag på alle hudoverflater, ikke vær «gjerrig» med solkremen
  • Husk at klær og skygge alltid er en bedre beskyttelse mot strålingen enn solkrem
  • De fleste tilfeller av hudkreft kan forebygges, og ved å følge rådene overfor er du med på å minske risikoen for føflekkreft