Kategorier Hud

Slik blir du kvitt akne

For noen påvirker uren hud og akne både selvtillit og selvfølelsen. I dag finnes det så gode behandlinger at det er unødvendig å leve med akne. Hudleger og kosmetiske sykepleiere hos Aleris sørger for at du får bukt med problemet en gang for alle.

Uren hud er både plagsomt og sjenerende, og det rammer de aller fleste av oss i løpet av livet. Noen har dype betente kviser som kan føre til arr, mens andre har nuppete hud eller sorte prikker. Kvisene kan dekke store deler av ansiktet, bryst og rygg, eller kun rundt hake, nese og panne. 

– Det er helt unødvendig å gå med kviser i dagens samfunn. Vi har så gode behandlingsmuligheter nå, og jeg anbefaler alle som sliter med det å søke hjelp, sier Inger Mathilde Lofterød, hudlege på Aleris. 

Inger Mathilde Lofterød

For de som rammes av akne oppleves det ofte som et problem. Akne kan gjøre stor skade på huden og noen blir faktisk deprimerte av kvisene sine. 

– Sliter du med akne som fører til arr bør du søke hjelp raskt. Arr er nemlig vanskeligere å gjøre noe med enn selve kvisene, sier dr. Lofterød.

Økt talgproduksjon i huden

I ungdomstiden er hormonbalansen i forandring, og det fører til at 80 prosent av ungdom mellom 16-18 år er rammet av akne i ulik grad. 

Dessverre for noen følger også problemet med videre i livet, og hele én av fem sliter med akne og uren hud i voksen alder. 

Men hva er egentlig kviser, eller akne?

– Akne kommer av økt talgproduksjon i huden, og tilstoppede porer gjør at talgen ikke kommer ut. Inne i porene blir det da dannet en betennelse, og dette gjør at vi får kviser, forklarer Lofterød.

Små kviser, eller nupper, og sorte prikker kalles for komedoner og skyldes økt talgproduksjon. De større, dypere kvisene, som mange kaller “underjordiske”, kommer av at talgkjertelen er betent dypt nede huden. Disse kjennes som vonde klumper under huden, og klemmer du på dem blir det fort sår, som igjen kan bli til arr som ikke forsvinner.

Sliter du mye med de dypere kvisene bør du oppsøke hudlege og bli kvitt problemet før du får arr.

Behandling av akne

Har du mye akne, eller større og dypere kviser, er det anbefalt at du får en kombinasjonsbehandling. 

– Kommer man ikke i mål med lokal behandling, eller pasienten har alvorlig og arr-dannende akne, behandles dette som oftest med tabletter. Vi bruker en type antibiotika eller a-vitaminsyretabletter som demper betennelse. Dette er en behandling du kan gå på over tid, og mange merker god bedring av denne, sier Lofterød.

Fordi uren hud ofte kommer av hormonell ubalanse, blir noen kvinner også anbefalt å bruke p-piller for å behandle kvisene. De kan ha en god virkning på akne og uren hud. 

Etter behandling kan mange pasienter være plaget av rød hud. Ved slike tilfeller anbefaler dr. Lofterød bruk av karlaser. En karlaser kan ved hjelp av varmeutvikling fjerne overfladiske synlige blodårer. Mange med vedvarende arr etter akne har svært god effekt av en karlaser som demper rødhet. 

Når pasienten er ferdig med behandling hos hudlege, blir de henvist til kosmetisk sykepleier ved behov.

Hudlegene samarbeider tett med de kosmetiske sykepleierne hos Aleris 

Har du lett til moderat akne er det stor sjanse for at du kommer i mål med kremer. Men det er viktig at du får tilpasset produktene til din hudtype. Hos Aleris får du gratis konsultasjon hos kosmetisk dermatologisk sykepleier.

– Det du gjør med huden hjemme, er veldig viktig. Derfor bør du komme til oss for å få råd om hva som passer til din hud. Mange bruker masse penger på produkter som ikke fungerer, sier Jurate Dremaite. 

Jurate Dremaite

Hun jobber som kosmetisk dermatologisk sykepleier på Aleris Frogner, og forteller at gode hudpleierutiner kan utgjøre en stor forskjell.  

– Mange av kremene du kjøper i butikken inneholder lipider, eller fett, og dette skaper mer talg som igjen fører til akne. Vi anbefaler en skrubb, rens, et talgregulerende system og en funksjonell dag- og nattkrem. Vi tar også hensyn til alder når vi anbefaler kremer, forteller Dremaite. 

Behandlinger som tar bort akne-arr

Både hudlegen og kosmetisk sykepleier er tydelig på at du nødig bør vente med å søke hjelp om du har fått akne-arr.

– Arr har forskjellig dybde og størrelse. Dype arr krever en del mer innsats enn de som ikke er så dype, sier Dremaite.

Disse to behandlingene anbefaler hun for å bli kvitt arrene:

Behandling 1: Microneedling

Hos Jurate blir de ofte anbefalt microneedling. Ved microneedling lages det bittesmå stikk i huden med tynne nåler med Dermapen, som gjør at huden trigges til å reparere seg selv. Denne behandlingen er svært effektiv. 

Behandling 2: Skinbooster

Dette er en behandling som forbedrer hudkvaliteten. Da injiseres mikrodoser av en filler i huden (Restylane Vital/ Skinbooster), som gjør at huden blir mer elastisk.

Visste du dette om akne?

  • Akne er arvelig, og du kan være genetisk disponert for overproduksjon av talg.
  • Stress forstyrrer hormonbalansen i kroppen slik at talgproduksjonen endres. Derfor kan du få kviser av å være stresset.
  • Sollys har en betennelsesdempende effekt. Men for noen fører solkremen til økt talgproduksjon, slik at akne blir forverret.
  • Det er viktig å skrubbe huden regelmessig for å åpne porene, og dempe talgproduksjonen.
  • Rens huden morgen og kveld, og vær forsiktig med sminke eller kremer som tetter porene.
  • Ikke klem kviser, da øker risikoen for infeksjoner.
  • Det er omdiskutert om matvarer fører til mer akne, men flere hevder å få flere kviser ved høyt inntak av melk og raske karbohydrater. Et sunt regulert kosthold med omega 3 og vitaminer legger i hvert fall til rette for en sunn kropp, og en sunn hud.

Sliter du med akne, eller ønsker råd om hvordan du best tar vare på huden din kan du bestille en konsultasjon hos hudlege eller kosmetisk sykepleier hos Aleris.