Kategorier Kreft, Kvinnens helse

Slik bidrar sitroner i kampen mot brystkreft

En genierklært kampanje bruker sitroner for å bevisstgjøre kvinner om de vanligste faresignalene ved brystkreft.

Brystkreft er den aller vanligste kreftformen hos norske kvinner. Heldigvis går både den medisinske forskningen og behandlingstilbudet fremover, men fortsatt er tidlig oppdagelse en av de viktigste elementene for å bedre overlevelsen.

Nå har en britisk kampanje for å få kvinner til å bli bedre kjent med faresignalene tatt sosiale medier med storm.

Kampanjens suksess skyldes i stor grad de ukonvensjonelle virkemidlene.

I stedet for å vise medisinske illustrasjoner, har kampanjeskaperne nemlig brukt en haug med sitroner for å vise forskjellige uregelmessigheter.

Og slik ser det ut:

Kampanjen er døpt «Know Your Lemons» og med kun tre Facebook-oppdateringer klarte de på kort tid å nå mer enn 7 millioner mennesker.

Hjernen bak kampanjen er den unge designeren Corrine Beaumont, som mistet begge bestemødrene sine på grunn av brystkreft.

Da hun lette etter informasjon om brystkreft følte hun at det var noe som manglet, og bestemte seg for å gjøre noe med saken.

Løsningen ble å bruke sitroner som en metafor for kvinnebryster, og det har vist seg å fungere. 

Kampanjen har vært i drift siden 2003, men årets sitroner har fått stor oppmerksomhet i sosiale medier. Så langt er den oversatt til 16 forskjellige språk, og går for fullt i både USA, Spania, Tyrkia og Libanon.

Slett ikke verst!

De fleste som er redde for at de har brystkreft, har heldigvis ikke sykdommen. Derfor er det så viktig å få en rask avklaring. Aleris tilbyr brystdiagnostikk med kort ventetid.

Brystdiagnostikk gjøres på kvinner hvor det er mistanke om sykdom i brystene. Det kan for eksempel være på grunn av kul i brystet, inndragning av brystvorten, hudforandringer eller utflod fra brystet. Det settes av tid til mammografi, ultralyd av brystene og evt. vevsprøve. Ved behov for behandling, sørger Aleris for at pasienten blir henvist direkte til rett instans.

Hos Aleris kan kvinner få utført kontrollundersøkelse av brystene – for eksempel dersom hun trenger en kontroll etter tidligere behandling for brystkreft, eller fordi hun er arvelig belastet for å utvikle sykdommen. Mer informasjon finner du her.

Fakta om brystkreft

  • Brystkreft utgjør 22 prosent av alle krefttilfellene hos kvinner totalt
  • 3 415 kvinner fikk diagnosen i 2015
  • Også menn kan få brystkreft, i 2015 ble 24 menn diagnostisert
  • Sykdommen er vanligst i aldersgruppen 65-69 år
  • Ved utgangen av 2015 var det 44 182 mennesker som levde med eller hadde hatt brystkreft i Norge
  • 5-10 prosent av alle brystkrefttilfeller skyldes arv
  • 669 mennesker døde av brystkreft i 2015

Kilder: Brystkreftforeningen, BBC