Kategorier Kvinnens helse

– Et skjult kvinneproblem det snakkes skremmende lite om

– Urinlekkasje er i dag et skjult kvinneproblem som det snakkes skremmende lite om, sier Gro Cecilia Stensrød.

Hun er uroterapeut ved Aleris Frogner, og med det spesialutdannet innen urologi (urinveier) og pedagogikk. Etter mange års erfaring på feltet, opplever hun fortsatt at svært mange kvinner kvier seg for å ta tak i problemet.

Og det på tross av at så mange som en av tre kvinner plages med lekkasjer.

– Skambelagt

Uroterapeut Gro Cecilia Stensrød

Uroterapeuten mener dette skyldes at urinlekkasje er et skambelagt tema, samt at det ikke tas nok på alvor som et reelt medisinsk problem. Derfor ser man også mørketall i kvinner som lider unødig, mener hun.

– Altfor mange kvinner venter for lenge før de oppsøker hjelp. De syns det er flaut og skamfullt å lekke, og forsøker gjerne å skjule problemet med bind, eller ved å planlegge hverdagen rundt det å ikke gjøre lekkasjen synlig. Noen prøver også å behandle lekkasjen på egenhånd.

Men dette er aldri en god idé:

– Noe av det første mange gjør ved en lekkasje, er å vaske seg mer i underlivet eller smøre på kremer i frykt for lukt. Men dette vil bare gjøre ting verre, sier uroterapauten og presierer:

– En urinlekkasje kan være sammensatt, og skyldes mange ulike ting. Det er derfor svært viktig å ikke behandle i blinde, men å finne årsaken bak lekkasjen. Slik kan man få bukt med plagene på en trygg og god måte.

– Finnes så mye god behandling

Stenrød mener terskelen for å oppsøke hjelp ved lekkasje bør være veldig lav:

– Ingen kvinner skal måtte gå rundt å lekke urin – uansett hvor lite eller mye det er snakk om. Det finnes så mye god behandling å få, og det tror jeg mange ikke er klar over. 

Behandlingen varierer ut ifra hvilken type inkontines det er snakk om. Ved Aleris blir man alltid grundig utredet av uroterapeut i samarbeid med gynekolog og/eller urolog, for å kartlegge lekkasjen tilstrekkelig:

– For mange med såkalt lett stressinkontinens, altså at de lekker små mengder ved aktivitet eller anstrengelse, vil konservativ behandling som bekkenbunnstrening være tilstrekkelig. Her kan jeg som uroterapeut gi nødvendig råd og veiledning.

Urinlekkasje skal ikke få styre hverdagen din. Det er hjelp å få, sier uroterapeut Stensrød. 

– Det finnes også gode hjelpemidler til innføring i skjeden som kan forhindre tap av urin. Jeg hadde for eksempel en ung kvinne som slet med små lekkasjer når hun trente. Hun brukte en tampong for å hindre lekkasje, men dette fører til at slimhinnene i skjeden blir alvorlig skadet. Når vi da fikk gitt henne et tilpasset hjelpemiddel, fikk hun det umiddelbart så mye bedre, forteller uroterapauten.

– Hva om trening, medisin eller hjelpemidler ikke fungerer?  

– For dem med tung eller komplisert stressinkontinens, kan det være nødvendig med kirurgi, som oftest en såkalt TVT-operasjon. Dette er et enkelt og effektivt inngrep som foregår i lokalbedøvelse, og som tar rundt en time.

Hva med etter fødsel?

De fleste som rammes av inkontinens er modne kvinner, og for mange kan graviditet og fødsel bidra til utviklingen av urinlekkasje.

Men det betyr ikke at du skal slå deg til ro med å lekke etter du har født barn.

– Rett etter fødsel kan det være normalt å lekke litt fordi bekkenbunnen blir nummen. Men bare etter noen dager skal dette opphøre. Så om du da fortsatt lekker, må du ikke nøle med å søke hjelp umiddelbart. Musklene er «ferskvare», og det er derfor viktig å få trent de opp raskt – og riktig – når de blir svekket.

– Jeg blir lei meg

Uroterapeuten forteller at møtene med pasientene ofte går sterkt inn på henne:

– Jeg blir veldig lei meg når jeg hører om dem som har gått lenge, kanskje årevis, med disse plagene. Det er kvinner som ikke tør å ha sex, som tørster seg før et hvert sosialt arrangment i frykt for å ikke klare å holde seg, eller som alltid må være i umiddelbar nærhet til et toalett, sier Stensrød.

– Lekkasjene blir altoverstyrende i hverdagen, og hemmer deg forferdelig. Og slik trenger det altså ikke være.

Når disse kvinnene så endelig får hjelp, opplever Stensrød at de viser en enorm glede og takknemlighet:

– De får rett og slett en helt ny livskvalitet og selvfølelse. Mange av dem sier gjerne høyt: «Hvorfor kom jeg ikke bare hit før?».

Urinlekkasje:

  • Urinlekkasje, også kjent som inkontinens, innebærer tap av blærekontroll
  • Er for mange et stort sosialt handicap
  • Rammer én av tre kvinner, men forkommer også hos menn.
  • Rammer typisk kvinner fra 40 år og oppover

Det finnes tre forskjellige typer:

  • Stressinkontinens – lekkasje når du hoster, ler løfter tungt eller gjør andre aktiviteter
  • Tranginkontinens – plutselig sterk vannlatingstrang
  • En kombinasjon av de overnevnte

Uroterapeut: 

  • En spesialutdannelse for jordmødre og fysioterapeuter innen urologi og pedagogikk
  • Jobber blant annet med utredning, behandling og oppfølging av inkontinens
  • Ved sykehuset Aleris Frogner jobber uroterapeut i tett samarbeid med urolog og gynekolog