Kategorier Uncategorized

Skal du ut å reise i sommer? Da bør du tenke på å friske opp barnevaksinene

Det er ikke bare reisevaksiner du må tenke på når sommerferien skal planlegges.

Allerede nå bør du også sjekke om du trenger påfyll av vaksinene du tok som barn. Det er nemlig ikke slik at alle disse varer livet ut.
 
Følg Hei Doktor på Facebook
 

– Viktig selv for en tur til Italia

De fleste nordmenn er gjennom barnevaksinasjonsprogrammet vaksinert mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio. Men alle voksne bør ta én dose oppfriskningsvaksine mot disse sykdommene hvert tiende år, ifølge Folkehelseinstituttet.

– Selv om reisen ikke nødvendigvis vil øke risikoen for disse sykdommene, er det lurt å oppdatere disse vaksinene. Selv om du bare skal en uke til Italia, sier overlege Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet til NRK.

For selv om disse sykdommene er utryddet i Norge, kan smitteførende friske personer komme til Norge, og ubeskyttede personer kan bli smittet på reiser.

Anbefalingen om å friske opp barnevaksinene gjelder for alle voksne, også personer som ikke har tenkt seg på utenlandsreise. Men det er verdt å tenke på at om du uansett skal ta reisevaksiner, kan du spare tid og et ekstra fremmøte ved å fylle opp barnevaksinene i samme tur.

Vær ute i god tid

Noe av det viktigste du kan gjøre før sommerferien, er å allerede nå på våren sjekke hvilke vaksiner du trenger. Det gjelder både reisevaksiner for ditt bestemte feriemål, men også oppfrisking av barnevaksinene.

Mange vaksiner må du nemlig ta flere doser av over tid, eller de trenger tid for å virke.

– For å få best mulig virkning av vaksinene bør du starte med vaksinasjon i god tid før avreise, sier Bruun ved Folkehelseinstituttet til NRK. 

Sjekk vaksinekortet ditt

Mange voksne er ikke klar over at de må fylle på barnevaksinene for varig beskyttelse mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio.

Siden du ikke blir innkalt til helsestasjon eller lege som voksen for påfyll av barnevaksinene, må du selv følge med og bestille vaksinene. Det samme gjelder også for reisevaksiner.

Det er riktignok ikke alltid like lett å vite hvilke vaksiner du har tatt, eller huske akkurat hvor gammel du var da du fikk barnevaksinene sist.

Derfor har man vaksinekort. Her finner du informasjon over alle vaksineringer du har tatt og når du tok dem. Du må alltid ta med vaksinekortet til legen når du skal vaksineres. Vaksinekortet ditt kan du hente ut på Helsedirektoratets hjemmeside.

 

Vaskinering: 

  • For noen vaksiner trengs det en oppfriskningsdose for å forlenge beskyttelsen mot sykdommene.
  • Det anbefales oppfriskning av barnevaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt hvis det er gått mer enn 10 år siden forrige vaksinasjon.
  • Du kan sjekke hvilke vaksineringer du har tatt og når du tok dem ved hjelp av vaksinekortet ditt.
  • Du kan friske opp barnevaksinene hos Aleris. Her finner du mer informasjon.