Kategorier Kvinnens helse, Mannens helse

Sitter du mye foran skjermen? Slik tar du vare på øynene dine

Kanskje har du merket at det svir i øynene når du kommer hjem fra kontoret? Eller kanskje ser du i perioder ikke like skarpt som du pleier, eller det kjennes ut som du «har noe rusk» på øyet uten at du har det?

Dette er alle symptomer på tørre øyne. Tørre øyne rammer stadig flere av oss, og beskrives som den nye folkesykdommen.

Lik Hei Doktor på Facebook

Finnes enkle løsninger

– Om du har en hverdag hvor du sitter mye foran data-,TV- eller mobilskjerm, er du spesielt utsatt for tørre øyne. For når vi konsentrer oss om noe på svært nært hold, blunker vi sjeldnere, forklarer Christine Tvedt.

Tvedt jobber som øyelege ved Aleris på Frogner i Oslo, og har lang erfaring som spesialist på øyesykdommer.

Christine Tvedt, øyelege ved Aleris

Heldigvis er det flere enkle ting du kan gjøre for å ta bedre vare på øynene dine – og forebygge tørre og irriterte øyne.

 Noe av det beste du kan gjøre er å ta hvilepauser fra skjerm-tittingen. Reis deg opp og kikk på noe som er langt unna deg, noe du kan gjøre gjennom å for eksempel se ut av et vindu i 20 sekunder, sier Tvedt.

– Dette bør du gjøre minst en gang i timen, eller så ofte du husker det.

Når skaden først har skjedd

Hvordan du plasserer deg foran skjermen er også av betydning.

– Sørg for å sitte litt høyere enn skjermen, slik at du ser litt ned på skjermen isteden for å titte rett frem eller oppover. Du kan også eventuelt dempe bakgrunnsbelysningen på skjermen, så blir det ikke så skarpt for øynene.

Om du til vanlig går med kontaktlinser, kan det være en fordel å minske bruken av dette når du sitter foran skjermen, råder Tvedt.

Og hvis skaden først har skjedd, er det én ting som kan lindre spesielt godt:

– Hvis du kjenner at øynene dine blir veldig tørre og såre, kan du med fordel bruke kunstig tårevæske uten konserveringsmidler.

Ha øynene oppe for hva du spiser

«Vi spiser med øynene» er det noe som heter, og det er faktisk også slik at hva du spiser også innvirker på øynene.

– Et sunt kosthold gjør sitt også for øynene. Spesielt antioksidanter har vist seg å være bra, og dette får du i deg gjennom å spise for eksempel mye fersk frukt og bladgrønnsaker, sier Tvedt.

Ifølge Norsk Helseinformatikk vil antioksidant-vitaminer bidra til å beskytte deg mot grå stær og aldersrelatert skarpsynsvekkelse. Men vitaminene vil likevel ikke kunne forhindre eller korrigere nærsynthet eller langsynthet.

Ikke minst er det viktig for syn og øyne at du får nok dagslys, og å være ute hjelper også øynene idet du ser på objekter fra ulik avstand.

Men lange, solfylte dager utendørs kan også slite på øynene:

– Bruk solbriller så ofte du kan, og spesielt når du er ved sjøen eller på åpne områder med snø. Her reflekteres solen i vannet eller snøen, og UV-strålene blir ekstra tøffe for øynene.

Når bør du oppsøke øyelege?

Tørre øyne er en plagsom, men stort sett ufarlig lidelse. Hvis du likevel opplever at plagene ikke blir bedre av å forsøke det overnevnte, eller er usikker på om du har tørre øyne, kan det være lurt å ta en sjekk.

–  Generelt vil jeg si at hvis noe ved øynene dine endrer seg eller oppleves som uvanlig, så er det grunn til å oppsøke lege, sier Tvedt.

Spesielt ved disse symptomene bør man være obs:

– Om du opplever vedvarende grusfølelse, får røde øyne, har opplagt nedsatt syn, ser lysglimt eller får plutselige flekker eller fortetninger i synsfeltet, er dette tegn på at du burde undersøkes nærmere, sier Tvedt.

Lik Hei Doktor på Facebook
  • Har du plager med øynene eller synet? Aleris har dyktige øyeleger som har lang erfaring med synstap og øyesykdommer. Du finner mer informasjon på Aleris.no.

Tørre øyne:

  • Skyldes nedsatt tåreproduksjon eller at tårene ikke kommer til der de skal
  • Gir plager som såre og irriterte øyne, grusfølelse på øyet, rennende øyne og varierende og uklart syn
  • Kan oppstå som følge av mye og intens skjermbruk
  • Pauser fra skjermen, å se ut av vinduet, nok dagslys, riktig innstilling på skjermen og kunstig tårevæske kan hjelpe og forebygge tørre øyne
  • Lurer du på noe mer om tørre øyne eller synet ditt? Aleris har erfarne øyeleger som raskt kan hjelpe deg. Her finner du mer informasjon