Kategorier Kvinnens helse, Mannens helse

Vær obs på ferieflørten: Slik unngår du uønskede gjester i trusa

I takt med at temperaturen stiger, øker også den seksuelle aktiviteten. Og selv om det er fint å ha en ferieflørt, kan den etterlate seg mer enn hyggelige minner å se tilbake på. Sommer er nemlig høysesong for smitte av kjønnsykdommer.

Og for å forhindre at nettopp du blir utsatt for seksuelt overførbare infeksjoner (SOI), bør du å ta noen enkle forholdsregler.

– «Hoppe av i svingen» hjelper ikke

Ifølge gynekolog ved Aleris Frogner i Oslo, Tina Tellum, er det kun én ting du virkelig kan stole på om du vil unngå å få med deg uønskede gjester i trusa:

–Hvis du ikke vil komme tilbake fra ferie med kjønnsvorter, herpes eller andre kløende ting, så må du bruke kondom. Punktum. P-pille hjelper ikke. Å hoppe av i svingen hjelper ikke, sier hun.

Lik Hei Doktor på Facebook

Hun anbefaler også at en tester seg både før og etter bytte av sexpartner (ferie eller ei), både for å utelukke at en har fått kjønnssykdommer, men ikke minst for å også forhindre at det er du selv som sprer uhumskhetene videre.

Gynekolog ved Aleris, Tina Tellum.

– Vi lever i 2017 – å teste seg er som å vaske hender etter at man har vært på do. Man bør alltid teste seg før man har sex med en ny partner, sier hun.

– Men husk at testing er ren brannslukking – forebygging er viktigst, uansett om du er på ferie eller ikke.

Mange er naive

Tellum forteller at klamydia er den store klassikeren når det gjelder SOI’er. Og går klamydia ubehandlet, kan det i verste fall føre til sterilitet hos kvinner.

Både gonoré og syfilis er også blitt mye mer vanlig, forteller Tellum. I tillegg er herpes og kjønnsvorter hyppig overførbare. Og selv om disse kan gjøre seg synlige på kjønnsorganene, er det ikke alltid de gjør det.

HIV og hepatitt C forekommer også, selv om disse ikke er like vanlige.

– Det står ikke i panna til folk hva slag sykdommer de bærer, og mange er nok altfor naive, sier Tellum, og fortsetter:

– Mange kvinner som har blitt smittet med HIV er helt sjokkerte fordi «han så jo så snill ut!». Som om det har noe med det å gjøre. Det er ingenting galt med å ha tilfeldig sex og ha det gøy, men det er synd hvis det fører til langvarige plager og potensielt alvorlige sykdommer fordi man ikke brukte kondom.

Dette er symptomene

Symptomer både menn og kvinner bør være obs på når det gjelder SOI-smitte er: kløe, svie, blødninger, rødme, unormal utflod, sår/rifter og hudutvekster som er nye.

Lik Hei Doktor på Facebook

Gå raskt til legen

Tellum sier at ved de fleste SOI’er vil det ta litt tid før en får symptomer, og mest sannsynlig vil du være hjemme og kunne oppsøke din egen fastlege for behandling. Men uansett når og hvor du er, bør du komme deg til lege så raskt som mulig dersom du oppdager at ikke alt er som det burde nedentil.

– Særlig om du har fått herpes bør du gå til legen raskt, slik at man kan sette i gang behandling. Starter man den for sent har den lite effekt og du får mye kraftigere symptomer, som er særdeles ubehagelige.

Oppsummert er dette Tellums generelle råd ved sjanser for en ferieflørt:

– Flørt i vei, men husk kondom! Å hoppe av i svingen er ikke en god prevensjon, verken for å unngå graviditet eller sykdom. Gå aldri hjem med noen hvis du har en rar magefølelse om at noe ikke stemmer. Og fortell alltid dine venner hvor du er.

Lik Hei Doktor på Facebook
  • Er du usikker på om noe ikke er som det skal nedentil? Å sjekke seg for kjønnssykdommer er både enkelt og veldig viktig. Gynekologene på Aleris har lang erfaring og kan raskt hjelpe deg. Her finner du mer informasjon .