Kategorier Hjerte, Kvinnens helse, Mannens helse

Mye salt mat dobler risikoen for hjertesvikt, ifølge ny studie

Verdens Helseorganisasjon anbefaler så lite som en teskje salt om dagen. 

Om du får i deg mye salt, kan det så mye som doble risikoen din for å utvikle hjertesvikt.
Det viser en ny finsk studie, presentert ved European Society of Cardiology.

Hjertesvikt innebærer at hjertet ikke klarer å pumpe så mye blod som kroppen trenger. Dette er en alvorlig og potensielt dødelig tilstand, og det er derfor svært viktig å finne risikofaktorer, slik at man kan bli bedre på å forebygge.

Lik Hei Doktor på Facebook

Hjertet liker ikke salt

I den finske studien fulgte forskerne over 4000 personer i løpet av 12 år, for å vurdere sammenhengen mellom hvor mye salt testpersonene fikk i seg og risikoen for å utvikle hjertesvikt.

Det studien viste var at risikoen for hjertesvikt, så vel som høyt blodtrykk, høyt kolesterol og overvekt, øker proporsjonalt med hvor høyt saltinntaket ditt er.

– Hjertet liker ikke salt. Høyt saltinntak øker risikoen for hjertesvikt markant, sier kardiolog Pekka Jousilahti, en av forskerne bak studien, til Science Daily.

Så, hvor mye salt er egentlig for mye salt?

Mennesker som får i seg mer enn 13,7 gram salt daglig har en to ganger høyere risiko for hjertesvikt sammenlignet med dem som får i seg mindre enn 6,8 gram, påpekte studien. 

5 gram salt om dagen

Studien opererte med 6,8 gram salt som det laveste standardinntaket. Verdens Helseorganisasjon anbefaler derimot så lite som 5 gram salt daglig, noe som tilsvarer rundt en teskje.

Og skal vi tro forskerteamet bak studien, er faktisk ikke det fysiologiske behovet mer enn 2-3 gram per dag – altså en halv teskje.

Om du vil passe på saltinntaket ditt kan du gjøre noen få og enkle grep: Sjekk først og fremst alltid saltinnholdet på matvarer og retter, det kan være mer salt i maten enn du tror, selv om det nødvendigvis ikke virker som en «salt» rett eller vare. Lag også gjerne mat fra bunnen av, da dette lettere vil gi deg en bedre kontroll på hvor mye salt som havner på tallerkenen.

Sist, men ikke minst, er saltsmaken en tilvenningssak, og jo mer salt du bruker, jo mer føler du at du trenger: Smak derfor alltid på maten før du salter, og tilsett litt og litt salt av gangen. Kanskje trenger du egentlig ikke så mye salt på popcornet som du tror?