Kategorier Kvinnens helse, Mannens helseStikkord , ,

Så lang tid bruker norske par på å bli gravide

Tiden er inne, og dere har bestemt dere for å få barn. Etter å ha prøvd i noen måneder uten ønsket resultat begynner nervene å komme. Da er det lett å tenke at noe er galt – «alle andre» ser jo ut til å få det til! Hva gjør dere nå?

Det trenger ikke være noe galt

– Det er helt normalt å ikke bli gravid med en gang man begynner å prøve, sier Shahryar Ighani, overlege ved Aleris.

Ighani er spesialist i kvinnesykdommer og fødselshjelp, og har lang erfaring med å utrede og behandle barnløshet.

Han forteller at det faktisk bare er litt over en fjerdedel av befruktete egg som fester seg til livmorveggen og blir et foster.

– Under optimale forhold er det derfor bare 25-30 prosent sannsynlighet per syklus for at kvinnen blir gravid, sier han.

Så hvor lenge er det vanlig å prøve før man lykkes? Dr. Ighani forteller at mange bruker relativt lang tid – ja, faktisk er det helt vanlig å bruke 12 måneder – et helt år. 

– Det er slik at over 90 prosent av normale par oppnår graviditet innen et år, sier han.

Med «normale par» mener Ighani en relativt ung kvinne, med normal anatomi og normal hormonstatus, og en mann med normal sæd.

Vit også at hva man har brukt av prevensjon vil kunne spille inn på hvor lang tid det tar å bli gravid.  Akkurat hvor lang tid det tar fra prevensjonsstopp til fruktbarhet avhenger av hvilken type prevensjon som er blitt brukt.

Samleie på de rette dagene

Videre forteller overlegen at det er viktig å slappe av, og redusere stresset i hverdagen og prosessen knyttet til det å bli gravid. Det er nemlig mye som skal klaffe for at graviditeten skal inntreffe.

– Samleiet skal times spesielt mellom dag 10 og 16 i menstruasjonssyklusen (du teller fra menstruasjonens første dag), siden spermiene må være der når egget slippes ut. Egget er levedyktig i bare noen timer hvis det ikke befruktes. 

Èn av de viktigste årsakene til at det tar lengre tid enn forventet å bli gravid, er at par nettopp ikke har samleie på de rette dagene i kvinnens syklus.

Om du er i tvil om når du har eggløsning, kan et godt tips være å bruke en enkel eggløsningskalkulator, eller en eggløsningstest.

Det er mange veier til Rom   

Tiden kan gå i sneglefart når dere venter på nyheten om at et lite vidunder er på vei. Da kan det være fristende å ringe legen, for å forsikre seg om at det ikke er noe i veien. Dr. Ighani forteller at dere bør kontakte lege eller gynekolog dersom dere ikke har lykkes etter et år, eller av andre årsaker mistenker at noe ikke er som det skal.

Er du for eksempel plaget med svært uregelmessig menstruasjon, kan det vært lurt å oppsøke gynekolog selv om det ennå ikke har gått et år. Og er kvinnen passert 35 år kan det også være aktuelt å søke hjelp så tidlig som etter 6 måneder med prøving.

Når dere oppsøker lege eller gynekolog vil dere få råd og veiledning til veien videre. Og løsningen trenger ikke alltid være så komplisert.

– Noen medisiner, som for eksempel NSAIDs som Naproxen og Ibux kan hindre eggløsning, forteller overlegen.

Det kan også hjelpe å gå ned i vekt dersom du er overvektig, da overvekt kan gi sjeldnere eggløsninger. Andre årsaker for barnløshet kan være hormonforstyrrelse, dårlig sædkvalitet, avvik i normal anatomi, tette eggledere, muskelknuter eller polypper.

Heldigvis finnes det mange alternative løsninger for å bli gravid, og etter et år kan dere altså begynne å utforske disse dersom det skulle være nødvendig.

– Har du hormonforstyrrelse kan du få tabletter eller sprøyter. Muskelknuter eller polypper kan fjernes.

Opplever du avvik i normal anatomi kan dette korrigeres i noen tilfeller. Også for dårlig sædkvalitet eller tette eggledere finnes det løsninger.

– De kan henvises til inseminasjon eller IVF (assistert befruktning), sier han.

Barnløshet er ikke en sykdom  

Å slite med å få barn kan være en påkjenning for dem som går igjennom det, både fysisk og psykisk. Dr. Ighani forteller at stress er kjent for å forårsake menstruasjonsforstyrrelser, og en uregelmessig menstruasjon kan redusere sannsynligheten for å bli gravid betydelig.

Stress kan forstyrre samspillet i endokrinsystemet og føre til manglende eggløsning, legger han til. 

Barnløshet er et tabu blant mange, og det hjelper ikke på stresset å høre alle råd, kjerringråd eller meninger fra omverdenen.

Dr. Ighani råder prøvere til å ikke la folk rundt seg påvirke situasjonen. Det å slite med å få barn er ikke en sykdom, og det finnes altså mange løsninger og muligheter.

For pårørende og venner er tipset derfor: Gi nødvendig hjelp og moralsk støtte når det trengs, og vær forsiktig med å komme med mange gode råd om du ikke har blitt spurt direkte.

  • Ønsker du å vite mer om fruktbarhet og ufrivillig barnløshet?
    Aleris har erfarne spesialister som kan hjelpe deg. Her kan du raskt få time hos gynekolog