Kategorier Hud, Kvinnens helse, Mannens helse

Dette må du vite før du legger ut på drømmereisen

Nordmenn reiser ikke bare oftere, men over lenger tid og til stadig fjernere strøk. Men med eksotiske land følger en økt risiko for både kjente og ukjente helseproblemer. Er du forberedt på hva som venter der ute?

Ferieturen nærmer seg, og du føler deg klar for avreise: Vaksinene er tatt, forsikringen ordnet, passet fornyet og kofferten pakket. Men hva med de eventuelle medisinske utfordringene du kan oppleve både under og etter turen din?

– Folk reiser mer og blir borte lenger, men mange er allikevel ikke forberedt på hvor mye den medisinske standarden synker utenfor Europa og Nord-Amerika, sier Per Kvandal, lege ved Aleris Frogner

– For nordmenn flest har reiseforsikring med full medisinsk dekning blitt en selvfølge, men skal du slippe å få bruk for den er det flere ting du bør huske på.

Start med det grunnleggende

Vaksiner – tatt i god tid før flyet letter – er naturligvis aller første bud. Skal du være borte i én måned eller mer, kan det imidlertid også være smart å ta en generell helsesjekk.

– Med oversikt over helsetilstanden din kan legen mer nøyaktig råde deg til hva du bør tenke på i landet du reiser til, hvilke medisiner du bør ta med og hva du kan forvente deg underveis, påpeker Kvandal.

– Sørg også for å ha en større forsyning av medikamenter enn du normalt har, i tilfelle du ender med å utvide oppholdet eller blir sittende fast lenger enn planlagt.

En ting det da er viktig å huske på, er at du kan måtte trenge en Schengen-attest for å kunne ta med deg legemidler du er avhengig av til utlandet.

– Og husk for all del sjekk av tennene før avreise hvis du skal være lenge borte. Lite legger en så stor demper på reisegleden enn akutt svikt i tannhelsen, og særlig i land hvor behandlingstilbudet ikke matcher standarden i Norge.

Les mer om Aleris tilbud for en generell helsesjekk her!

Slik unngår du magetrøbbel

For de fleste av oss vil det være magen som først melder ifra i eksotiske omgivelser. Lettere magetrøbbel trenger ikke være mer enn en ubeleilighet, men blir bakterieangrepet alvorlig nok kan det legge kjepper i hjulene for planene på plass – og i verste fall gjøre deg avhengig av medisinsk hjelp.

Heldigvis finnes det flere enkle forholdsregler du kan ta for å unngå feriemage.

– De fleste er nøye på å ikke drikke vann fra kranen, samt å bruke Antibac før og etter et måltid, men tenker for eksempel ikke over hvor isen i drinken deres kommer fra. Som en grunnregel bør du kun drikke vann i forseglede flasker og si nei til is, med mindre du vet at den stammer fra en trygg kilde, råder Kvandal.

Meieriprodukter og frukt og grønnsaker som ikke har blitt vasket i rent vann, kan også utgjøre en økt risiko for at magen reagerer.

– Vær også ekstra påpasselig i områder med hyppige strømbrudd, da smittefaren fra et lunkent kjøleskap kan være svært høy.

Forholdsregler som disse kan spare deg for mye trøbbel, men selv de mest forsiktige av oss risikerer likevel magesjau på eksotiske ferieturer.

Statistikk viser at 20-50 prosent av reisende til Afrika, Sør- og Mellom-Amerika, Midtøsten og Asia opplever turistidaré i løpet av reisen, og i noen land – som for eksempel India – er magetrøbbel nærmest ansett som del av opplevelsen. Spørsmålet er: Hva gjør du når uhellet først er ute?

– Dra til legen med en gang dersom du opplever blod eller slim i avføringen. Ellers pleier normal diare å gå over av seg selv. Imodium kommer godt med i førstehjelpskrinet kommer godt med, og det samme gjelder poser med re-hydrerende salter og elektrolytter, da mange som blir dårlige sliter med å holde på vannet, sier Kvandal. 

Unnslipp myggen

En ting du definitivt bør undersøke før du setter snuta mot nye eventyr, er om du kan være utsatt for eksotiske sykdommer på destinasjonen du skal besøke.

Malaria er den mest berømte og statistisk farligste, og er særlig verdt å ta høyde for om du reiser til enkelte deler av tropiske Afrika, Sørøst-Asia, deler av Oseania og i Amazonas.

Den kan blant annet forebygges gjennom daglige inntak av preventive medisiner. Lariam (Mefloquine) er den eldste og billigste av de to mest omsatte typene på markedet, men den er også kjent for en lang liste med potensielle bivirkninger.

– Malarone er et foretrukket valg for mange, og er etter min mening verdt den litt høyere prisen, sier Kvandal.

– Det er imidlertid viktig å huske på å ta pillen til samme tidspunkt hver dag for maksimal effekt – noe som kan være en utfordring når du beveger deg mellom ulike tidssoner. Husk også å ta pillen med litt fet mat, som for eksempel en neve nøtter.

Malaria er riktig nok langt fra den eneste sykdommen du risikerer ved å slurve med insektbeskyttelsen. Det beste du kan gjøre for deg selv og familien vil alltid være å forebygge bittene.

– Ha alltid med et eget myggnett i tilfelle hotellet mangler det. En liten rull med gaffateip for å forsegle eventuelle rifter i nettet er også godt å ha i bakhånd. Mange moderne reiseplagg er også praktisk impregnert med insektbeskyttelse, men dette kan også gjøres med klær du allerede eier, tipser eksperten.

Husk at dyr kan være smittebærere

På listen over ting du bør unngå for enhver pris har vi rabies, en dødelig sykdom som mange frykter på reiser til eksotiske strøk.

– Spesielt på reiser til Afrika, India og Sørøst-Asia kan en rabies-vaksine være verdt å vurdere, sier Kvandal, og legger til at om du blir bitt, gjelder det uansett å komme seg til en klinikk så fort som mulig for legesjekk og oppfølgning.

For å være på den sikre siden, er det aller lureste å unngå fysisk kontakt med dyr.

– Uansett hvor søt og imøtekommende en hund er, vil det tryggest være å holde avstand. Dyremunner inneholder også nok bakterier til å skape alvorlige infeksjoner i sår, som kan være vanskelig å behandle uten riktig utstyr og kunnskap.

Er det trygt å ta med barn og eldre hvor som helst?

Om du vurderer å ta med treåringen på safaritur til Mozambique eller på strandferie til Goa, har Kvandal ett, enkelt råd: Ikke gjør det.

– Barn har ikke fullt utviklede immunsystem før i fire-femårsalderen, og på grunn av lav kroppsvekt har de langt mindre å gå på ved tilfeller av diare og dehydrerende sykdommer. Jeg ville ventet til barna ble større med å reise til land med spesielt annerledes bakterieflora enn her hjemme.

Vurderer du å ta med familiens eldste på tur, er det også enkelte ting du bør være obs på.

Dersom den eldre for eksempel har høyt blodtrykk eller bruker forebyggende medikamenter mot blodpropp, anbefales det at vedkommende tar en generell helsesjekk før ferieturen bestilles.

Rikelig med solbeskyttelse og vann i varme klimaer er også helt avgjørende – men det gjelder for så vidt for turister i alle aldersgrupper.

– Mange glemmer at man i varme klimaer trenger langt mer vann hver dag enn man gjør i Norge, gjerne to-tre ganger mer.

Det viktigste tipset vil uansett være å sette seg inn i helserisikoene ved hvert enkelt land, noe reiselegene hos Aleris kan hjelpe deg med. Reis alltid forsikret, uten unntak, og gjør alt du kan for å slippe å benytte deg av den.

– Det er lett å glemme at helsetjenester i utlandet ofte er en forretningsmodell for dem som driver private klinikker. Mange ser turister med reiseforsikring som en potensiell mulighet til å tjene penger, påpeker Kvandal.

– Om du er i tvil om hva du skal gjøre, få en upartisk mening fra en tredjepart eller kontakt rådgivende ressurser i Norge før behandling begynner. Om det er akutt, derimot, må du selvfølgelig oppsøk hjelp så fort som mulig, avslutter han.

Trenger du reiseråd, eller kanskje en vaksine? Bestiller du en vaksinasjonstime hos Aleris, vil du samtidig få skreddersydde råd tilpasset dine behov og den destinasjonen du skal til. Les mer og bestill time her!

Huskeliste for deg som skal reise til eksotiske strøk:

  • Sett deg inn i helserisikoen ved akkurat det landet du planlegger å besøke. Og undersøk om det er trygt for alle som skal reise (deg selv, barn og eldre) å dra akkurat hit.
  • Finn ut om du trenger vaksiner eller medikamenter mot tropiske sykdommer
  • Se til at du har en gyldig og god reiseforsikring
  • Skal du være borte lenge? Ta en generell helsesjekk før du drar
  • Bruker du medikamenter, så se til å ha en stor nok forsyning av disse – og husk Schengen-attest for å kunne ta dem med deg
  • Unngå vann fra kranen i alle former – eller ubehandlet frukt og grønt som kan være skylt i det
  • Vær forsiktig med nærkontakt med dyr
  • Pakk med deg myggnett og et reiseapotek
  • Husk rikelig med væske og solbeskyttelse