Kategorier Øre-nese-hals

Plages du med tett nese og snorking? Det kan hende nesemuslingene dine er for store

Selv om det kanskje er litt rart å tenke på, er det noe som skjuler seg inni neseborene dine. I hvert nesebor har du nemlig tre nesemuslinger. Nesemuslinger er utvekster som sitter på sideveggene av neseborene.

Jobben til nesemuslingene er å varme, fukte og rense luften som skal ned til lungene.

Av og til kan nesemuslingene hovne opp og bli for store. Du kan forestille deg nesemuslingene som avlange ballonger som blåser seg opp og tetter igjen nesen. For store nesemuslinger hindrer altså luftpassasje i nesen … og resultatet er tett nese.

Har jeg for store nesemuslinger?

Om du opplever konstant og plagsom nesetetthet, føler at du ikke får pustet ordentlig eller er plaget med snorking, kan det skyldes for store nesemuslinger.

Om du føler symptomene letter av å bruke nesespray, er sannsynligheten enda større for at årsaken er hovne nesemuslinger. Dette fordi nesespray gjør at slimhinnene i nesemuslingene blir mindre, noe som fører til bedre luftgjennomstrømning.

Dersom du ikke føler noe bedring av å bruke nesespray, kan trolig skjev neseskillevegg være årsaken til nesetetthet og snorking.

Hva kan hjelpe?

Mange med store nesemuslinger vil ha effekt av medikamentell behandling over noen uker. Dette vil si kortisonspray i nesen, i en del tilfeller kombinert med kortison i tablettform.

Det er ikke bra å være avhengig av nesespray – og nesesprayer som Otrivin er slikt sett ingen varig løsning på problemet.

Det kan derfor være aktuelt med operasjon.

En av metodene for å krympe nesemuslingene, kalles Conchotomi. Denne operasjonen kan du gjøre hos Aleris. Her reduserer kirurgen vevet i nesemuslingene ved bruk av radiobølgebehandling, noe som «brenner bort» vevet i nesemuslingene. Selve skrumpingen av nesemuslingen skjer først etter inngrepet, og det vil derfor gå litt tid før du merker at det er bedre plass i nesen, og at det er lettere å puste.

Etter operasjonen kan det blø litt fra nesen, men dette er helt normalt. Først vil slimhinnene hovne noe opp slik at man blir nesetett, men i løpet av et par dager vil man begynne å merke effekten. Det kan svi en del i nesen i etterkant, og det er derfor viktig å skylle nesen med saltvann i hvert fall en uke etter operasjonen.

Avhengig av nesespray?

Bare i Norge anslår man at flere hundre tusen mennesker er avhengig av nesespray, noe som kan gjøre vondt verre om du sliter med tett nese.

Om du bruker nesespray lenger enn det som er forskrevet av legen, eller det som står i pakningsvedlegget, kan virkestoffene gi betennelse som gjør slimhinnen hoven – enda mer hoven enn den var i utgangspunktet.

Den amerikanske skuespilleren Kaley Cuoco, som du kanskje har sett i TV-serien The Big Bang Theory, er en av dem som faktisk har slitt så mye med nesespray-avhengighet, at det til slutt skadet bihulene hennes.

Om du plages med konstant tett nese, lønner det seg med andre ord å oppsøke lege!

Tett nese

  • Konstant og plagsom nesetetthet kan skyldes for store nesemuslinger.
  • Om du plages med konstant tett nese og/eller snorking, bør du oppsøke lege.
  • Aleris har erfarne øre-nese-hals-spesialister som kan hjelpe deg. Ventetiden er kort.
  • Øre-nese-hals-spesialistene ved Aleris kan utrede og behandle alt i fra kronisk bihulebetennelse, nedsatt hørsel, snorkesykdommer, søvnapne og mandelplager til allergi.
  • Her finner du mer informasjon om øre-nese-hals-tilbudet ved Aleris.