Kategorier Øre-nese-hals

Plages du med dotter i ørene når du flyr? Her er triksene som hjelper

Det er trykkendringer i luften som gir oss øreplager når vi flyr.

Mens noen knapt plages av dette, og kan blåse ut dottene på få sekunder, er det andre som får sterke smerter og ubehag som kan sitte i lenge etter selve flyturen.

Dette er dotter i ørene

Trykkøkningen vi opplever når vi flyr –  som gjør seg spesielt gjeldende når flyet går ned for landing – legger press på trommehinnen, som da buler innover. Dette kan være veldig smertefullt, og i noen få, sjeldne tilfeller kan det også føre til at trommehinnen sprekker, eller at øret begynner å blø.

Ubehaget eller «dottene» (som også kalles for barotraume) vedvarer inntil trykket på begge sider av trommehinnen har utjevnet seg.

Fordi barn har trangere øreganger enn voksne, er de spesielt plaget med ørene under flyreiser. Små barn kan ofte ha vansker med å uttrykke at dette er grunnen til at de gråter og har det vondt, og det kan derfor være lurt å være klar over problemet før det oppstår. 

Slik forebygger du dotter i ørene

Mange sverger til å holde for nesen, for så å blåse kraftig ut, når de får dotter i ørene. Dette kalles også for Valsalvas manøver, og vil absolutt hjelpe mange med å utligne trykket, og dermed «fjerne» dottene.

Det kan også være lurt å forebygge dotter i ørene før det verste ubehaget slår inn:

 • Et tips er å tygge tyggis mens du holder deg for nesen. Dette kan du gjøre rundt en halvtime før flyet skal lande.
 • Gap opp og lukk igjen munnen gjentatte ganger under flyreisen.
 • Bruk slimoppløsende nesespray (ikke saltvannsspray) både før flyreisen og en halvtime før landing. Du kan også prøve dette på barn, men ikke på de under 1 år.
 • Bruk flypropper. De skal tette øregangene helt slik at du slipper trykket.
 • Tåteflaske eller smokk kan også hjelpe de aller minste.

Ekstra plagsomt ved forkjølelse

Om du flyr når du er forkjølet kan dottene i ørene bli ekstra plagsomme og smertefulle.

Da er det øretrompeten som ikke «spiller helt som den skal». 

Øretrompeten er en liten kanal i øret som sørger for å utligne lufttrykk når man gjesper eller svelger. Men den slipper også ut slim og snørr fra det indre øret. Ved forkjølelse kan slimhinnene hovne opp og dermed tette igjen kanalen, slik at utligning av trykk blir vanskeligere. Du kan da få følelsen av å høre din egen stemme som om du står inni en boks.

Om du er forkjølet kan du derfor ha ekstra god nytte av å spraye for eksempel Otrivin inn i hvert av ørene – mens du legger hodet på skakke – både før og under flyreisen.

Du kan også si ifra til flypersonalet, som kan ha redskaper eller tips som kan hjelpe deg under flyreisen.

Løsningen når du er mye plaget

Dotter i ørene er dessverre noe svært mange opplever fra tid til en annen. Men plages du derimot mye av dotter i ørene, og mer enn det du oppfatter som normalt, bør du oppsøke lege for å ta en sjekk.

Om du sliter med dotter i ørene i flere dager etter en flytur, eller går med en permanent dott- eller trykkfornemmelser, kan det hende du vil ha god nytte av en såkalt ballongdilatasjon av øretrompeten. Dette er en operasjon du kan utføre hos Aleris. Inngrepet gjøres i narkose, og fjerner årsaken til problemet med å utligne trykket i mellomøret, som forhindrer gjentatte tilbakefall.

Også kronisk bihulebetennelse kan være svaret på hvorfor du sliter med konstante trykkplager eller smerter i øret, og her finnes det effektiv behandling.

Dotter i ørene:

 • Oppstår som oftest under flyreiser og ved forkjølelse
 • Kalles også for barotraume
 • Barn plages mer enn voksne, fordi de har smalere øreganger
 • Ved raske trykkforskjeller, som under flyving, legges det press på trommehinnen, noe som kan være smertefullt
 • Dotten forsvinner når trykket i øret utlignes
 • Om du har konstant trykk- eller dottfølelse i øret, eller ubehaget varer i flere dager etter en flytur, bør du undersøkes av en øre-nese-hals-spesialist. Her finner du mer informasjon