Kategorier Kvinnens helse, Mannens helse, Ortopedi

Skal du til fjells i sommer? Pass på ankler, knær og håndledd

Stadig flere av oss reiser på fjellet i sommerferien. Og selv om det er topp med en aktiv ferie, er også risikoen for et overtråkk, en kneskade eller til og med et håndleddsbrudd langt større i fjellheimen enn på stranda.

Lik Hei Doktor på Facebook

Dersom uhellet skulle være ute, er det viktig at du vet hva du skal gjøre.

Overtråkk er vanligst

Den vanligste turskaden er overtråkk – som er når ankelen vris enten utover eller innover, og ett eller flere leddbånd ryker. Fotbladet vil være ømt og hovent, og etter hvert bli blått. I ettertid vil det være vanskelig, for ikke å si umulig, å belaste foten.

– Du hører et knepp

Trår du ordentlig feil i fjellet, kan det gi kneskade. Vanligst er skade av fremre korsbånd.

– En fremre korsbåndsskade vil si en akutt kneskade. Den inntreffer når leddbånd i kneleddet rives av, og oppstår ofte når kneet utsettes for en plutselig og ukontrollert vridning, sier Leif Pål Kristiansen.

Leif Pål Kristiansen ved Aleris

Kristiansen er spesialist i ortopedisk kirurgi ved Aleris på Frogner i Oslo, og får blant annet inn personer som enten må opereres eller utredes for kneskader.

– Hvordan vet man at det er snakk om en korsbåndskade, og at man ikke bare har slått seg kraftig i eller kneet?

– Du kan ofte høre et knepp, og du får umiddelbart smerter. I løpet av noen minutter får du gjerne hevelse i og rundt kneet som følge av blødning inne i kneleddet. Som oftest får du store problemer med å belaste eller bevege kneet.

Er du skikkelig uheldig, kan også et hardt fall i fjellheimen føre til beinbrudd. Det vanligste da er faktisk å brekke håndleddet – fordi vi gjerne tar oss imot med hånden når vi ramler. Om det er snakk om et brudd vil det være tydelig smerte og hevelse, gjerne unormal bevegelighet i beinet, og du kan ofte se at det aktuelle beinet er feilstilt eller har endret form.

Følg PRICE-prinsippet

Om uhellet skulle være ute er det en rekke ting du kan gjøre for å minimere skaden og reparasjonstiden. Umiddelbart gjelder PRICE-prinsippet:

  • Protection – beskytt det skadede området
  • Rest – fullstendig avlastning av skadeområdet
  • Ice – plassere kuldepakning over skaden (ha gjerne med deg en ispose i tursekken)
  • Compression – legge kompresjon over skaden (ha gjerne også med deg en støttebandasje)
  • Elevation – holde skadestedet høyt, over hjertehøyde
Lik Hei Doktor på Facebook

Om det er mistanke om beinbrudd eller alvorlig kne- eller ankelskade, bør du også komme deg til lege så fort som mulig. Ring 113 om det er dekning, eller få hjelp til å komme deg ned til folk.

Etterbehandling og forebygging

Etter en skade er det som regel lurt å avlaste i et par dagers tid.

Derfor anbefales det at du i god tid etterpå fortsetter å beskytte skadestedet, og bruker støttebandasje eller ankel-/kne-/håndleddstøtte ved aktivitet. Opptrening med tilrettelagte øvelser kan også være nødvendig, og dette kan du snakke med legen din om.

Og for at du skal unngå å slite lenge med skaden i ettertid, kan det være lurt å tenke forebygging.

Først og fremst handler det om å være bevisst. Forhold deg til din egen form og forutsetninger, og vær obs på terrenget rundt deg. I tillegg er det lurt å forberede kroppen på aktiviteten. Å trene styrke i bein og ankler, for ikke å snakke om balanse, er kjempeviktig for å forebygge skader og brudd.

Husk også at om du er sliten, øker det risikoen for å få skader. Så ta deg gode pauser og nyt turen.

  • Har du hatt et uhell på tur, og skadet muskler eller ledd? Aleris har offentlig avtale innen ortopedi, som betyr at du betaler egenandel som ved et offentlig sykehus. Her finner du mer informasjon.

Kilder: Aleris, NHI.no, UT.no.