Kategorier Kvinnens helseStikkord ,

Dette skjer med kroppen når du slutter på P-piller

Hva skjer med kroppen ved P-pilleslutt? Vil jeg få mange bivirkninger? Skriver du inn slike spørsmål i Google, får du opp mange ulike forumtråder og personlige historier.

– Dette er spørsmål jeg stadig oftere får som gynekolog, blant annet fordi det har kommet flere hormonfrie prevensjonsmidler på markedet. Mange pasienter er nysgjerrige, og vil vite mer om hva de kan forvente seg når de slutter å ta pillen, sier Anita Dresmane.

Hun er gynekolog ved Aleris i Trondheim, og spesialist på kvinnesykdommer. 

– Kan påvirke humør og følelser

Anita Dresmane, gynekolog ved Aleris

– Når du går på P-pillen, får du i deg en fast, daglig dose med hormoner. Disse hormonene kan påvirke både humør og følelser. De kan motvirke menstruasjonssmerter og akne – samt lar deg kontrollere menstruasjonen. Når du så slutter på P-pillen, forsvinner disse hormonene raskt ut av kroppen din.

– Det kan gi bieffekter, fordi du da «får tilbake» den syklusen og den kroppen du hadde før du begynte på P-piller, forteller Dresmane.

Var du plaget med kraftige menstruasjoner før du sluttet på P-pillen, kan du altså forvente å få de tilbake. Var du derimot ikke særlig plaget under menstruasjonen før du begynte på P-piller, vil du trolig heller ikke bli det når du slutter.

Men hva med kvisene?

–  P-piller er ingen varig behandling for akne, og slutter du på P-piller, kan det hende du får aknen tilbake. Men var du ung da du hadde akneutbrudd, kan det også ha vært snakk om forbigående «pubertetskviser». Da vil du trolig ikke merke noen særlig forskjell på huden når du slutter.

– Endringene oppleves forskjellig

Gynekologen fremhever at kvinner opplever det å slutte på pillen svært forskjellig. Man kan derfor ikke snakke om en fastsatt liste med fysiske eller psykiske bieffekter.

– Om man for eksempel får veldig hovne bryster av å gå på på P-pillen, vil dette trolig opphøre raskt etter man slutter å ta pillen. Men hvordan det oppleves, vil derimot variere: Mens en kvinne ser det som en kjempefin fordel å ikke lenger ha ømme bryster, vil en annen kvinne snarere se det som en bivirkning, fordi hun syns det var positivt at brystene opplevdes som større

– Eggstokkene «våkner»

Det samme gjelder for humør og følelser: Mens noen kvinner ikke merker noen forskjell i det hele tatt, vil andre oppleve mer merkbare endringer ved P-pilleslutt.

– Mange kvinner går på P-pillen over mange år. Når man da slutter, kanskje 10-15 år etter man først begynte, er det lett å ha «glemt» hvordan ens naturlige syklus er og fortoner seg. Man har ingen minner om hvordan det er å ha ha eggløsning, eller hvordan det er å nærme seg menstruasjonen, sier Dresmane og forklarer nærmere.

–   Når du går på p-pillen, så «sover» eggstokkene dine. Når du så slutter på P-pillen, «våkner» eggstokkene dine, og de begynner å produsere egg igjen. For noen kvinner kan det gi mer energi og økt sexlyst, spesielt når eggeløsningen finner sted. Men de kan også oppleve å bli mer nedstemte og ukomfortable før menstruasjonen, fordi PMS da vender tilbake.

– Kan bli gravid raskere enn du tror

Det er åpenbart at du kan bli gravid når du slutter å ta P-piller. Men det færre vet, er at det for enkelte kan gå veldig raskt.

– Fra du tar siste P-pille på brettet,  går det så lite som 72 timer før hormonene forsvinner fra kroppen. Det betyr at du da kan få en sterk og god eggløsning i løpet av de neste to ukene. Det betyr igjen at du i teorien kan bli gravid med en gang du har sluttet å ta pillen, hvis du ikke bruker kondom. Så får du ikke menstruasjon de første to månedene etter du har sluttet å å ta P-piller, kan det være lurt å sjekke om du er gravid.

Samtidig er det også helt vanlig at menstruasjonen uteblir eller er uregelmessig noen måneder etter P-pilleslutt, uten at man er gravid eller at noe er «galt».

– Man kan sammenligne det med å våkne om morgenen. Noen av oss sperrer opp øynene klokken 07.00, klare for dagen og full av energi, mens andre trenger litt lenger tid for å våkne opp skikkelig. Sånn er det med eggestokkene også. Det er helt normalt at det kan gå opptil 3-6 måneder før menstruasjonen vender tilbake. Går det lenger tid enn det, bør man oppsøke lege for å ta en sjekk.

– Lurt å snakke med gynekolog

Hun fremhever at det kan være nyttig å diskutere prevensjon med gynekolog, dersom kvinnen selv er i tvil om hun vil slutte på P-piller, eller ønsker å bytte til annen prevensjon.

– Jeg vil aldri komme med en konkret anbefaling på stående fot, men heller gi kvinnen god informasjon om de ulike prevensjonsmidlene, med vekt på det hun forteller om livssituasjonen hun er i, ønsker og mulig sykehistorie. Jeg legger så frem plusser og minuser ved de ulike prevensjonsmidlene, slik at det blir enklere for henne å finne den prevensjonen som passer for henne og eventuell partner, sier Dresmane og legger til:

– Hvis det for eksempel kommer en kvinne og sier «jeg har gått på P-piller i 10 år, men ønsker å slutte», da handler det å finne alternativer. Mye vil da bero på om – og eventuelt når – kvinnen ønsker å bli gravid. Vet hun sikkert at hun ikke ønsker barn de neste tre-fire årene, kan hormonspiral være et mulig alternativ. Dersom hun ønsker å bli gravid om rundt et år, kan vi prate mer om naturlig prevensjon.

Lurer du på noe mer om prevensjon? Her finner du informasjon