Kategorier Kvinnens helse

Overlege: – Ny og effektiv behandling av åreknuter

– Den nye steambehandlingen av åreknuter er kommet for å bli. Den er både mer effektiv og skånsom for pasientene, sier overlege Alfred Arvesen.

Arvesen er spesialist i karkirurgi, og leder klinikken for behandling av åreknuter ved Aleris Sykehus Colosseum-Nobel.

I dag er han den eneste i Norge som utfører den nye og lovende åreknutebehandlingen, og han har hittil behandlet rundt 20 pasienter.

– Inngrepet gjøres i lokalbedøvelse, så du er våken hele veien. Selve steambehandlingen tar bare 10-15 minutter. En god stol og kort observasjon etterpå er vanlig. Da kan du ta en kaffe og få mulighet til å stille spørsmål, sier Arvesen.

Lik Hei Doktor på Facebook

Ingen sår eller sting

Etter litt lokalbedøvelse legges en bitteliten plastslange inn i åren. Derfor blir det ingen sår, sting eller arr etterpå. Behandlingen kalles ofte for «en grønn teknikk»

–  Det blir ingenting «igjen» i kroppen etter behandlingen, og dette betyr mye for mange pasienter. Det er ingen kjemikalier i spill, det er bare rent vann, forklarer Arvesen.

I motsetning til mange andre inngrep, er det heller ikke behov for noen sykemelding i etterkant:

– Selv om noen kan ha nytte av å ta det med ro en dag eller to, har jeg hatt pasienter som drar rett på jobb etter inngrepet. Dette er med andre ord en behandling som kan spare deg og samfunnet for unødig sykefravær.

 

Forbedret steambehandling

Selv om den nye metoden er en pilotstudie, er behandlingen ikke eksperimentell, påpeker overlegen.

– Nei, dette dreier seg kun om en videreutvikling og en forbedring av dagens steambehandling. Dette er i dag er en av de mest brukte og aksepterte behandlingene av åreknuter.

Ved dagens steambehandling benyttes en teknikk hvor åren med feilfunksjon lukkes innenifra ved hjelp av varmen som frigis når damp blir til vann igjen. Åren fjernes altså ikke fysisk, men tettes igjen.

Steambehandling er egnet for dem som har vedvarende plager på grunn av svikt i de store samlevenene som finnes på innsiden av legger og lår, eller de som ligger på baksiden av leggen.

Ved den nye steambehandlingen er prinsippene de samme, men fordi dampboblene her er mindre, er de også mer effektive på overflatebehandlingen av åren. Samtidig holder dampen en lavere temperatur enn ved dagens steambehandling, og dette gjør den mer skånsom.

– Det er heller ikke selve åreknuten vi har behandlet med den nye metoden, men sidegrenene til åren. I hovedsak handler det om å stoppe og tette igjen de mindre årene med feilfunksjon, slik at de større og viktige årene kan sende blodet riktig vei. Når man tetter igjen de små årene fjerner man «sabotørene».

Store helsegevinster

 

Åreknuter er svært vanlige. Ifølge Norsk Helseinformatikk har opp mot 25 prosent av alle norske kvinner denne tilstanden, og for mange er det langt i fra kun et kosmetisk problem.

– De fleste som kommer til meg har gjerne smerter eller mer spesifikt tyngdefølelse eller spreng i beina.  Mange har også krampetendens om natten, og de kan ofte ikke være like aktive som de kunne tidligere på grunn av åreknutene, sier Arvesen og forteller:

– Jeg hadde nylig en pasient, en kvinne i femtiårene som elsket å gå på ski. Men på grunn av åreknutene maktet hun ikke å gå særlig mye. Etter behandling av begge lår med steam, kom hun til kontroll. Hun fortalte gledesstrålende, at nå hadde hun gått på ski hele påsken: «Nå blir jeg ikke stoppet av blyfølelsen i beina lenger», sa hun. Hun følte hun hadde fått et nytt liv.

– Åreknuter bør undersøkes

I dag går mange med åreknuter og lider i stillhet. Det er ikke alltid lett å være klar over at åreknuter er roten til plagene, og det er ikke nødvendigvis utseende på åreknutene eller smerte som avgjør hvor «alvorlige» de er.

Huden kan også skades varig, uten at det er smerter eller synlige åreknuter, forteller legen.

– Åreknutene kan være lite synlige, men fortsatt gi uttalte plager. Det eneste som gir et sikkert svar er ultralyd, sier Arvesen.

Åreknuter er noe fastlegen kan behandle med kompresjonsstrømper, men det løser ikke grunnproblemet, ifølge overlegen.

–  Det er også gode grunner til å behandle åreknuter før et nytt svangerskap. Den gamle kjepphesten om å «vente til man er ferdig med graviditeter», mener jeg er direkte feilaktig.

For dem med hovne eller tunge ben, eller som lurer på om åreknuter kan være årsak til smerter i bena, tilbyr Arvesen en uforpliktende og gratis utredning med ultralyd.

–  Da finner jeg ofte at det er en feilfunksjon i en åre, og for at det ikke skal utvikle seg komplikasjoner, foreslår jeg ofte behandling.

Overlegen fremhever samtidig at åreknuter isolert sett ikke ikke er farlige.

– Åreknuter fører ikke til blodpropp, og det er jeg alltid nøye med å fortelle pasientene mine. Det er ingen grunn til å skremme med dette. Derimot går noen rundt med arvelig blodpropp-tendens. Disse kan få blodpropp i forbindelse med svangerskap eller ved å sitte stille lenge på fly, ofte kombinert med væsketap og uttørring.

Lik Hei Doktor på Facebook

Åreknuter:

  • Rundt 25 % av alle kvinner har åreknuter
  • Skyldes utvidete blodårer like under huden
  • Er ikke farlig, men kan gi smerter og tyngefølelse i beina
  • Åreknutene kan fjernes ved hjelp av steambehandling
  • En ny type steambehandling kan behandle åreknutene mer skånsomt og effektiv.
  • Her finner du mer informasjon om åreknuter og steambehandling.