Kategorier Kvinnens helse

Slik kommer du deg lettere gjennom overgangsalderen

Her får du gynekologens beste råd mot plagene  – og når du bør oppsøke lege. 

Overgangsalderen er ingen sykdom, men den kan likevel være plagsom. Faktisk opplever så mange som åtte av ti større eller mindre plager i forbindelse med prosessen.

De fleste kvinner når overgangsalderen i 50-årene, men det er ikke unormalt å få symptomer i midten av 40-årene.

Katrine Kirial

– De vanligste symptomene inkluderer hetetokter, nattesvette, dårligere søvnkvalitet og mindre overskudd i hverdagen. En god del kvinner opplever også lyskesmerter, hyppigere vannlating, stressinkontinens og tørr skjede, sier Katrine Kirial, gynekolog ved Aleris Sykehus Hinna Park. 

Men hvordan vet man at disse symptomene faktisk skyldes overgangsalderen?

– Når overgangsalderen «settes i gang», får du gjerne en mer uregelmessig menstruasjon. Til slutt opphører mensen helt. I denne perioden, eller innen et år etter at menstruasjonen har sluttet å komme, opptrer gjerne en eller flere av de overnevnte symptomene. Dette skyldes et fall i kroppens hormonproduksjon, forklarer gynekologen og legger til: 

– Noen kvinner kan også oppleve andre symptomer. Da er det viktig å finne ut av om dette faktisk er en naturlig del av overgangsalderen, eller om det kan ligge andre ting bak. Er du i tvil om hva plagene skyldes, bør du alltid oppsøke lege eller gynekolog.

 Dette kan du gjøre selv

Om du er en av dem som plages under overgangsalderen, er det heldigvis flere ting du kan gjøre for bli mer komfortabelt:

– Mitt beste generelle tips er å holde deg aktiv i hverdagen, og finne en type mosjon som passer for deg, enten det er snakk om yoga, løping eller turgåing, sier Kirial.

I tillegg til at regelmessig trening gir deg mer energi i hverdagen, er det også med på å forebygge beinskjørhet.

– Man vet også at røyking og overvekt kan gi sterkere plager, og tiden før og under overgangsalderen er slik sett en god anledning å gjøre livsstilsendringer, råder gynekologen.

Hva gjelder hetetokter – som ofte oppleves som det mest ubehagelige symptomet – har hun følgende tips:

–  Noen opplever at krydret mat, alkohol og varme drikker forverrer plagene, og det kan hjelpe å unngå slike risikofaktorer.

Ifølge Helsedirektoratets råd ved overgangsalder, er det også lurt å ha på klær i flere lag som du lett kan ta av og på, å avkjøle håndleddene under kaldt vann samt sove i et kjølig rom. Ha gjerne vifte og kald drikke ved sengen, og bruk lett bomullssengetøy.

Ved tørrhet i skjeden finnes det flere gode og reseptfrie produkter på apoteket. 

Slik kan gynekologen hjelpe deg

Selv om overgangsplagene ikke er farlige i seg selv, er det viktig at du er åpen om symptomene tar overhånd:

–  Om du har så store plager at det går utover dagliglivet, så bør du kontakte fastlege eller gynekolog for en samtale og nærmere utredning. Det finnes god hjelp å få, og fremhever gynekologen. 

– Hva kan du som gynekolog gjøre for å hjelpe? 

– Behandlingen vil alltid tilpasses den enkelte. For noen kan det være aktuelt med hormontilskudd, eventuelt i form av østrogenplaster. Men da man vet at østrogenbehandling medfører noe økt risiko for enkelte sykdommer og komplikasjoner, blant annet brystkreft, så gis dette hovedsakelig til dem med svært uttalte plager, og oftest kun opp til 5 år, sier Kirial.

– Store endringer i livet, som for eksempel at barna flytter hjemmefra, kan gjøre overgangsalderen tøffere. Men da er det ikke slik at de skal hormonbehandles. For meg som gynekolog er det viktig å ha en god samtale med pasienten, og diskutere fordeler og ulemper med en eventuell hormonbehandling, før de til syvende og sist tar avgjørelsen selv.

Når det gjelder urinlekkasje, er det også mye som kan gjøres:

– Bekkenbunnstrening kan være nyttig for mange, og her kan jeg gi tips til øvelser. Det finnes også gode hjelpemidler, og i noen tilfeller kan det være aktuelt med operasjon.

 Så lenge varer plagene

Det er svært individuelt hvor lenge overgangsplagene varer. Noen kan ha symptomer i fire år, mens andre i opptil 13 år. En god del kvinner får heller ikke plager i det hele tatt. Alt dette er normalt.

– Får du symptomer mens du fortsatt har menstruasjon, så kan plagene dessverre ofte bli langvarige. Får du derimot symptomer først når menstruasjonen har opphørt, går som regel plagene fortere over. Det er også veldig vanlig at symptomene «svinger» i intensitet, og du kan ha symptomer i alt i fra mindre enn én dag i uka, til hetetokter hver dag i flere uker i strekk.

Har du store plager i forbindelse med overgangsalder, eller har du symptomer du ikke vet om skyldes overgangsalderen? Aleris har dyktige gynekologer som kan hjelpe deg, og det er ingen ventetid. Her finner du mer informasjon. 

Overgangsalder:

  • En normal prosess som alle kvinner gjennomgår
  • Betegner perioden før og etter siste menstruasjonsblødning, og kalles også for menopausen
  • Innebærer fall i kroppens hormonproduksjon, noe som kan føre til at kvinnen får større eller mindre plager.
  • Noen av de vanligste symptomene er hetetokter, tørr skjede, blødningsforstyrrelser, redusert sexlyst, stressinkontinens og dårlig søvn.
  • Inntrer vanligvis i 45 til 55 års alderen (gjennomsnitt er 52 år)