Kategorier Hud

Nye UV-bilder viser hvor mye av ansiktet vårt vi glemmer å smøre med solkrem

Selv om vi nordmenn har blitt flinkere til å smøre oss med solkrem de siste årene, gjør vi fortsatt noen solkrem-tabber.

Ifølge Lena Myhre, hudlege ved Aleris Frogner, er det tre tabber som går igjen – og som er viktige å unngå for å beskytte seg mot føflekkreft.

– Mange bruker for lav faktor, de smører på altfor lite krem og de smører seg heller ikke hyppig nok, sier Myhre.

Og skal vi tro disse nye bildene, tatt av forskere ved Universitet i Liverpool, er vi nok heller ikke flinke nok til å «treffe blink» med solkremen når vi først påfører den.

Lik Hei Doktor på Facebook

Sorthvitt-bildene er tatt med UV-kamera og portretterer frivillige folk rundt om i England. De viser tydelig hvordan viktige områder av ansiktet får gå fullstendig ubeskyttet i sola.

Se bare her:

Enkelte av de som meldte seg frivillig til å være med på eksperimentet var nøyere med å smøre seg enn andre, men som helhet endte gruppen opp med å «misse» 9,5 prosent av ansiktet.

Som du ser på bildene hadde mange problemer med å dekke området rundt munnen med solkrem.

Enda verre er det med området rundt øynene. Veldig mange glemte å smøre øyelokkene, og mer enn tre av fire i gruppen glemte å smøre området mellom øynene.

Disse funnene er mer enn bare fascinerende.

Området rundt øynene er nemlig spesielt utsatt for hudkreft. Ifølge forskerne som står bak eksperientet, oppstår så mye som fem til ti prosent av all hudkreft på nettopp øyelokkene.

For å unngå hudkreft i fremtiden, råder derfor forskerne deg til å alltid bruke solbriller elller hatt når du er i sola, da området rundt øynene er vanskelig å beskytte tilstrekkelig med solkrem.

Og, som hudlege Lena Myhre påpeker, er solkrem alltid ment for å være en tilleggsbekyttelse:

– Klær er den viktigste og beste beskyttelsen. Det finnes ikke en eneste solkrem, selv ikke den med den høyeste solfaktoren, som kan beskytte like bra som klær eller hatt. 

Alle foto: Kareem Hassanin/ Kevin Hamill / Universitet i Liverpool 

Smøring av solkrem: 

  • For lyse hudtyper anbefales minimum faktor 20
  • Velg en solkrem som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler, og som er er vann- og svetteresistent
  • Smør deg hver annen eller tredje time, og alltid etter bading
  • Smør et tykt lag på alle hudoverflater, ikke vær «gjerrig» med solkremen
  • Husk at klær og skygge alltid er en bedre beskyttelse mot strålingen enn solkrem
  • De fleste tilfeller av hudkreft kan forebygges, og ved å følge rådene overfor er du med på å minske risikoen for føflekkreft