Kategorier Kvinnens helse, Mannens helse, Overvekt

Ny studie: Junk food dobbelt så distraherende som sunn mat

Fra halloween til juleferingen øker konsumet av godteri og annen kaloririk mat betydelig blant både voksne og barn. Men fortvil ikke: nyere forskning viser at det for mange av oss finnes en enkel metode for å overvinne suget. 

Halloween er over, julen er rett rundt hjørnet. Butikkhyllene, stuebord og kontorets fellesarealer fylles igjen opp med snop og usunn mat. Det er en tid hvor viljestyrken settes på jevnlige prøver, og for mange kan fristelsene til tider virke overveldende.

Men akkurat hvor overveldende? En ny studie fra det anerkjente John Hopkins Universitetet viser at junk-food faktisk virker dobbelt så distraherende for menneskehjernen som sunn mat vi trenger. Det skriver NBC.

Opplagt, sier du? Kanskje, men det studien overrasker oss med er hvor enkelt de fleste av oss kan stagge behovet for sukkerholdig og usunn mat.

En appetittvekkende løsning

 

Studien ble utført på følgende måte: en gruppe mennesker ble satt til å løse et avansert dataproblem på kortest mulig tid. Underveis i prosessen ble de eksponert for en serie bilder av sunn mat, usunn mat og et lite knippe uspiselige gjenstander. Bildene ble vist i en brøkdel av sekund, for raskt til at deltagerne bevisst registrerte at de i det hele tatt så dem, og var ment til å teste vår underbevisste dragning mot bestemte typer mat.

Resultatet kommer ikke til å overraske noen. Bildene av den usunne maten hadde en dobbelt så stor distraherende effekt på deltagerne som bilder av for eksempel grønnkål. Derimot: da de samme deltagerne fikk nøyaktig samme oppgave – men spiste to biter med sjokolade i forkant – viste resultatene at bildene av sunn mat og dårlig mat hadde omtrent lik effekt på underbevisstheten.

Med andre ord: skal du unngå å spise masse godteri, kan det kanskje være lurt å spise litt godteri i forkant – før du for eksempel går i matbutikken for å gjøre unna helgehandelen, eller før du skal i juleselskap hvor du vet det blir mye kaker og snop.

Forbudte fristelser

Til NBC sier professor Corbin A. Cunningham – leder for prosjektet – at en av grunnene til at mennesker lar seg distrahere av denne typen mat, er nettopp fordi den føles «forbudt».

– Selv om det er vanskelig å si sikkert, tror jeg noe av belønningen vi kjenner ved å spise mat med mye kalorier ligger i viten om vi kun bør spise dem fra tid til annen. Dermed blir «belønningen» større en enn ved å innta mat vi kan få så mye vi vil av, forklarer Cunningham.

Det finnes dem som makter å avstå fullstendig fra sukkerholdig og kaloririk mat, men for de fleste av oss vil snacks og godteri være en livslang, tilbakevendende fristelse. Men som undersøkelsen viser: skal du på et selskap med godteri på bordet eller handle til helgen er oddsen mindre for at du plukker opp diger sjokoladeplate eller stor pose potetgull om du har tatt en liten smak på forhånd.

– Det er viktig, ikke bare for høytider men også generelt, å alltid spise med moderasjon. Men hvis du velger å belønne deg selv med noe fristende kan små mengder utgjøre en stor forskjell, sier Cunningham.

Ikke nok med viljestyrke

Fedme er et raskt voksende helseproblem som fører til betydelig helserisiko og kortere levetid. Alvorlig overvekt kan gi helseproblemer og nedsatt livskvalitet.

I motsetning til hva mange tror, dreier ikke alvorlig fedme seg om latskap eller mangel på viljestyrke. Det er snarere en sykdom med underliggende genetiske, biologiske og psykologiske forandringer.

For noen kan da en slankeoperasjon være eneste vei til et slankere og sunnere liv.

Her finner du mer informasjon om slankeoperasjon og Aleris Overvektsklinikk.