Kategorier Hjerte, Ny viten

Ny studie: Energidrikk farligere for hjertet enn tidligere antatt

Trodde du at det var det samme om du drakk energidrikk eller kaffe? Det er riktignok koffein i begge deler, men der et moderat inntak av kaffe kan ha positive effekter, tyder ny forskning på at energidrikker kan være en større helserisiko enn tidligere antatt.

Det vil ikke si at friske mennesker nødvendigvis må unngå disse, men er du utsatt for hjertesykdommer eller på andre måter har hjerteproblemer, er det grunn til å være forsiktig.

Ikke bare er det rundt fem ganger så mye koffein i en energidrikk som i en kopp med kaffe, men drikken har også vist seg å påvirke både blodtrykk og hjerterytme.

Lik Hei Doktor på Facebook

Økt blodtrykk og endret hjerterytme

Forskere ved David Grant Medical Center har gjennomført en undersøkelse på 18 friske menn og kvinner, og målt deres reaksjoner på koffein. Først drakk deltakerne vanlige energidrikker som kan kjøpes i dagligvarebutikken. Deretter drakk de den sammen mengden koffein, fra en annen kilde enn energidrikk.

Vanlige energidrikker inneholder 320 mg koffein, som tilsvarer fire kopper kaffe. I tillegg har de vanligvis omtrent 113 gram sukker, samt mye vitamin B, taurin og andre «energifremmende» ingredienser.

Resultatene viste blant annet endringer i hjerterytmen hos deltakerne, som enkelte ganger kan være livstruende. Disse ble ikke funnet etter at deltakerne drakk tilsvarende mengde koffein i annen drikke.

Flere medikamenter har før blitt trukket tilbake fra markedet etter å ha forårsaket de samme endringene i hjerterytme.

Og hva med blodtrykket? Deltakernes blodtrykk økte med nesten 5 poeng etter å ha drukket energidrikken, sammenlignet med rett under 1 poeng ved den andre koffeindrikken. Blodtrykket var fortsatt høyt seks timer etter energidrikken var drukket.

Det er overraskende lite forskning gjort på de øvrige ingrediensene i energidrikker, unntatt koffein, og forskerne mener dette bør prioriteres fremover.

Unge særlig utsatt

Ifølge NBC News Reuters trenger riktignok ikke friske mennesker å bekymre seg for mye. Men du bør være forsiktig hvis du er utsatt for hjertesykdommer eller har hjerteproblemer.

Det er også én aldersgruppe som påvirkes mer enn andre, skal vi tro en studie fra 2015.

Denne studien, som er gjennomført av Mayo Clinic, viser at energidrikk kan være skadelig for unge voksne og tenåringer. Inntak kan bidra til økning i blodtrykk og stresshormoner, som igjen kan føre til skade på hjertet.

Doktor Jennifer L. Harris, fra Universitetet i Connecticut mener det ikke nødvendigvis er koffeinen alene som er problemet, men sammenslåingen mellom den og de andre stimulerende ingrediensene.

Harris mener det er synd at energidrikker får lov til å reklamere til unge, når det potensielt kan få skadebringende effekter på helsa.

Samme effekt som kaffe

Er du trøtt og sliten, og trenger en ekstra oppkvikker, er det lett å ty til koffein.

Og med sammensetningen koffein, sukker og andre energifremmende ingredienser, kan det virke logisk at du blir mer opplagt av energidrikken enn andre koffeindrikker.

Men en studie gjennomført i Washington i 2013 viser at det faktisk ikke er noe forskjell i hjerneaktivitet hos de som drikker kun koffein, og de som drikker energidrikker, når mengden koffein er den samme.

Er du i risikogruppen for hjertesykdommer, eller tenåring / ung voksen, bør du kanskje vurdere å ty til kaffe eller te istedenfor energidrikken neste gang du trenger en oppkvikker.

Lik Hei Doktor på Facebook

Kilde: http://www.nbcnews.com/health/health-news/energy-drinks-worse-your-heart-caffeine-alone-study-n751686
Bilder: Pixabay