Kategorier Mannens helse

Ny metode letter vannlatingsplager hos menn

De fleste menn vil få problemer med forstørret prostata, men få vet hvor enkelt og smertefritt plagene kan behandles. Den nye metoden er et alternativ til legemidler og kirurgi.

Ettersom menn blir eldre vokser prostata. Over halvparten av alle menn over 50 år, og hele 90 prosent av de over 80 år, lider av godartet forstørring av prostata – også kalt BPH. Dette fører ofte til en del plager. Men til tross for at det er så normalt, kvier mange seg for å gå til lege og få hjelp med problemet.

– Prostata vokser sakte, og plagene kommer ofte gradvis. Derfor tenker nok mange menn at det er en naturlig del av det å bli eldre, og noe de bare må finne seg i, sier Sevat Løkensgard Molven. Molven er spesialist i urologi og generell kirurgi ved Aleris Frogner i Oslo.

Han synes det er viktig at flere menn får øynene opp for hvor enkelt forstørret prostata kan behandles. Aleris har som første sykehus i Norge fått en ny type behandling for vannlatingsplager. Men la oss aller først få en forståelse av hva prostata egentlig er for noe, og hvorfor den gir plager.

Sevat Løkensgard Molven

– Prostata er en kjertel som produserer sædvæske. Den er på størrelsen med en valnøtt, og ligger rundt urinrøret rett etter blæren. Urinrøret går gjennom der prostata vokser mest og påvirker ofte vannlatingen, forklarer han.

Gir dårligere livskvalitet

– Symptomene på forstørret prostata er svak urinstråle, eller at det er ujevn strøm på strålen. At du ofte må på do, eller at du får en plutselig trang til å tisse og det er vanskelig å holde igjen. Noen sliter også med å få tømt blæren helt og må gå på do flere ganger etter hverandre, forteller Molven.

Selv om symptomene for de fleste ikke er smertefulle, fører forstørret prostata til ubehag og mange får dårligere livskvalitet.

– Mange må på do opptil flere ganger hver eneste natt. Når søvnen avbrytes ofte, kan det føre til dårligere søvnkvalitet og du føler deg uopplagt, sier han.

Det kan også være veldig upraktisk.

– De som sliter med å holde seg når de må tisse, passer alltid på å være i nærheten av toalettet. Andre bruker lang tid på toalettet fordi strålen er svak. Og sliter du med å tømme blæren, kan det føre til urinveisinfeksjon.

Rask, smertefri og effektiv behandling med vanndamp

– Rezum er en vanndampbehandling som er brukt internasjonalt i flere år, og effekten er godt dokumentert i forskjellige studier. Energien i vanndampen får cellene i prostata til å skrumpe inn, og urinrøret får åpnet seg mer. De fleste merker at symptomene letter allerede to uker etter behandlingen, forklarer Molven.

Som urolog er han veldig positiv til den nye behandlingen, som er et godt alternativ for deg som vil ha effektiv behandling uten å måtte operere eller ikke merker så god effekt fra piller.

– Vi bruker ofte piller i behandling av forstørret prostata. Disse får musklene i prostata og blæren til å slappe av, slik at det blir lettere å urinere. Prostata vil fortsette å vokse selv om man tar pillene, og derfor har neste steg i behandlingen ofte vært en operasjon, forteller Molven.

Operasjonen, som går ut på å skrape ut prostatavevet ved en kikhullsoperasjon, gjør at pasienten må ha narkose, samt overnatte en natt på sykehus. Derfor har Aleris og Molven vært på jakt etter gode behandlinger som er mer skånsomme for pasienten, men likevel leverer gode resultater.

– Vi har prøvd andre metoder som ikke har hatt like gode resultater, og vi har vært litt på jakt etter nye metoder. Rezum har veldig god effekt, og det er verken behov for narkose eller overnatting. Den hindrer heller ikke sædutløsning eller ereksjoner som andre behandlinger, for eksempel piller, kan gjøre.

– Du får lokalbedøvelse under behandlingen, og det er minimalt med ubehag. Behandlingen tar bare noen minutter, og du kan dra hjem samme dag, forteller han.

Har du symptomer? Gå til legen

Vannlatingsproblemer er en meget god grunn til å ta en tur til legen eller til en urolog. I de fleste tilfeller skyldes det forstørret prostata, som kan behandles, men av og til er det prostatakreft. Prostatakreft er den mest utbredte kreftformen i Norge, og sykdommen kommer med mange av de samme symptomene som forstørret prostata.

– Vi sender en del menn med vannlatingsplager videre til kreftutredning, og jo tidligere vi får startet behandling av dette, jo bedre er det.

Kjenner du på noen av symptomene i denne saken, bør du sjekke deg. Menn får ikke automatisk innkalling til undersøkelser nedentil slik kvinner gjør, og derfor bør du som mann ta ansvar og initiativ til å ta vare på egen helse.

– Husk at prostataundersøkelser er helt dagligdags for leger – særlig for urologer som praktisk talt gjør slike undersøkelser flere ganger om dagen. Det er derfor ingen grunn til å kvie deg eller synes at det er pinlig. Det er heller ikke vondt å ta en slik undersøkelse, beroliger Molven.

Hos Aleris har vi flere spesialister innen urologi med lang erfaring innen feltet. Bestill time hos urolog i dag.