Kategorier Kvinnens helse, Mannens helseStikkord

Ny forskning tar oss ett skritt nærmere ungdomskilden

Evig ungdom er noe mange av oss ønsker oss. Og selv om det fortsatt gjenstår å finne den sagnomsuste ungdomskilden, så kan det se ut som om ny forskning i hvert fall er i ferd med å ta oss et lite skritt nærmere.

Forskere har nemlig funnet fram til en ny type medisin som motvirker kroppens aldringsprosesser. Det skriver CNN.

I en ny studie beskriver forskere fra den anerkjente Mayo Clinic i Rochester, Minnesota, deres arbeid med såkalte senolytiske medisiner. Disse skal bekjempe skadede celler i kroppen.

Lik Hei Doktor på Facebook

Dreper skadede celler

Når vi blir eldre er det slik at det samles opp skadede celler – såkalte «senescent cells» – i kroppen vår. Disse cellene kan ha en negativ påvirkning på andre celler, og de spiller en rolle i mange aldersbetingede sykdommer. Det kan være snakk om diabetes, hjerte- og karsykdommer, kreft, demens, leddgikt, osteoporose og synstap.

De senolytiske medisinene er utviklet for å drepe disse skadede cellene, men uten å utgjøre en fare for de cellene i kroppen som fremdeles er friske. På den måten vil disse medisinene kunne bidra til å behandle og motvirke de aldersbetingede sykdommene, skriver CNN.

– De samme prosessene som forårsaker aldring, synes å være roten til aldersrelaterte sykdommer. Så hvorfor ikke ta tak i roten av problemet, sier dr. James Kirkland, som er direktør ved Kogod Center on Aging ved Mayo-klinikken, og hovedforfatter bak studien.

Lik Hei Doktor på Facebook

Revolusjon

Det må sies at det kan ta noen år før denne forskningen beveger seg ut av laboratoriet og inn i apotekene. Likevel viser både andre forskere såvel som legemiddelindustrien allerede interesse for funnene i studien.

– Senolytiske medisiner kan ha en stor framtid. Hvis disse kan redusere skadede celler og forynge vev og organer, så har de potensiale til å bli av de beste behandlingene vi har for aldersbetingede sykdommer, sier dr. Kang Zhang, ved Institute for Genomic Medicine ved University of California i San Diego.

Nathaniel David, som er president i legemiddelselskapet Unity Biotechnology, har også god tro på medisinen.

– I de kommende tiårene tror jeg at denne typen medisiner vil revolusjonere helsefeltet. Mange sykdommer som dine foreldre og besteforeldre har, vil ende opp med å bli ting du kun ser på film eller leser om i bøker, som for eksempel aldersbetinget leddgikt, sier han til CNN.