Kategorier Kvinnens helse, Mannens helse, Ortopedi

Ny forskning: Kaffe før treningsøkten kan øke prestasjonen din

En rykende varm kopp kaffe er kanskje ikke den mest naturlige drikken før en skikkelig treningsøkt. Men skal vi tro forskerne har den noe for seg.

En ny doktorgradsavhandling fra Norges Idrettshøgskole (NIH) viser nemlig at kaffe hever prestasjonsevnen til utholdenhetsutøvere.

Holder intensiteten lenger

Hele 75 prosent av forsøkspersonene presterte bedre etter å ha inntatt koffein før trening. I gjennomsnitt forbedret de prestasjonen med to til tre prosent ved hjelp av koffeininntak.

– Koffein reduserer opplevelsen av smerte og anstrengelse under aktiviteten, og idrettsutøveren kan dermed opprettholde en høyere intensitet og varighet av prestasjonen, sier doktorgradsstipendiat Hans Kristian Stadheim ved NIH til forskning.no.

Timingen er avgjørende

Hvor mye koffein skal man egentlig få i seg for å få god effekt under trening eller konkurranse?

I NHI-studien inntok deltakerne en koffeinmengde som tilsvarte mellom fire til seks kopper sterk kaffe for en person på 75 kilo.

Men skal vi tro en australsk studie fra 2012 har tidspunktet for når du inntar koffeinen mer å si enn mengden.

– Effekten blir best om du inntar koffein den siste timen før start, sier treningsfysiolog Tina Skinner ved The University of Queensland School of Human Movement Studies til Dagens Næringsliv.

Og det er heller ikke bare utholdenhetstreningen som blir bedre av kaffe. Ifølge en britisk studie kan også koffein bedre prestasjonen din i styrkerommet.

Kan gi økt helserisiko

Men studien fra Norges Idrettshøyskole stiller seg ikke udelt positiv til koffeininntak ved trening. Den viser også frem medaljens bakside – da at koffein også kan medføre økt helserisiko:

– Det er viktig å huske at mekanismene i kroppen som smerte ved fysisk aktivitet, er der av en grunn. Det å manipulere disse ved for eksempel å innta store mengder koffein, kan potensielt være skummelt og føre til økt risiko for muskulære skader, noe resultatene fra to av studiene viser, sier Stadheim.