Kategorier Kvinnens helseStikkord , , ,

Når bør jeg gå til gynekolog?

Hvor ofte bør jeg gå til gynekolog, og hvilke plager eller spørsmål gjør at jeg bør ta en gynekologisk undersøkelse? Uansett om du er 25 eller 50 år, har du trolig lurt på dette.

Selv om det har blitt et økt fokus på å få flere kvinner til å ta celleprøve jevnlig, er det fortsatt svært mange kvinner som kvier seg for underlivsundersøkelsen, forteller Katrine Kirial.

Hun er gynekolog ved Aleris Hinna Park i Stavanger, og spesialist på fødselssykdommer.

Katrine Kirial

Ifølge Kirial skal en vanlig gynekologisk undersøkelse aldri være smertefull:

– Opplever du noe som vondt – enten fysisk eller psykisk – er det veldig viktig å gi beskjed til den som undersøker deg. Da kan gynekologen ta hensyn og ta seg ekstra god tid, blant annet gjennom å forklare nøyaktig hva man gjør og hvorfor, sier Kirial. 

Så ofte bør du gå 

Har du fylt 25 år og ennå ikke tatt en sjekk, er det på høy tid å prioritere underlivet. Men dersom du ikke har plager eller ønsker en samtale, er det ikke nødvendig å gå til gynekolog en gang i året, råder Kirial:

– Jeg vil anbefale alle kvinner å ta en underlivsundersøkelse hvert 3 år, når man likevel skal ta en celleprøve for å forebygge og sjekke seg for livmorhalskreft.

Utenom rutinesjekken hvert tredje år, er det en del symptomer som peker mot at du bør ta en ekstra-undersøkelse:

– Du bør ta en sjekk hvis du opplever noen forandringer nedentil. Det kan være uregelmessige blødninger, mer utflod enn du pleier å ha, utflod som lukter, eller hvis du har kløe eller svie. Du bør sjekke deg hvis du har smerter ved samleie, store smerter ved menstruasjon eller underlivssmerter du ikke kan forklare, sier gynekologen.

– Spesielt viktig er det å ta kontakt med lege eller gynekolog hvis du får blødninger etter du egentlig er ferdig med menstruasjonen for godt. Det kan være et tidlig tegn på kreft i livmoren, og da er det viktig å få snarlig behandling. 

– Svært mye kan behandles

En underlivsundersøkelse er ikke bare viktig for å utelukke alvorlige sykdommer som kreft. Svært mange plager eller problemer kommer av ufarlige, men plagsomme tilstander som enkelt kan behandles.

Samtidig kan en sjekk og samtale med gynekolog ofte stagge uro og bekymringer, og du kan også få hjelp med ting du kanskje ikke engang visste at det var mulig å få hjelp med.

–  Med regelmessige celleprøver kan man fange opp tidlige celleforandringer og behandle dette før de utvikler seg til livmorhalskreft. Med ultralyd kan man se tidlige forandringer på eggstokkene, som kan påvirke både graviditet og være et sykdomstegn. Hvis du har kraftige eller smertefulle menstruasjonsblødninger – som blant annet gir lav blodprosent – så skal du ikke gå rundt og lide i stillhet. Dette kan svært ofte behandles hos gynekolog, sier Kirial.

– Du kan også alltid ta opp spørsmål eller problemer knyttet til sexlivet, prevensjon, fertilitet, urinlekkasje eller fremfall av skjedeveggen. Dette er noe som påvirker både dagliglivet og livskvaliteten, og her kan jeg som gynekolog hjelpe og bistå mer enn det mange kvinner kanskje er klar over. 

– Du trenger ikke henvisning

– Bør man alltid gå til gynekolog hvis man merker at noe ikke er det som det skal, hvor går egentlig «terskelen»?

– Du kan eventuelt gå til fastlegen først. Noen gynekologer trenger du ikke henvisning til, for eksempel gjelder det gynekologene ved Aleris. Så hvis du helst ønsker å komme direkte til en gynekolog, så kan du enkelt bestille time direkte, sier hun og fortsetter:

– Terskelen for når du skal gå, er veldig individuell. Det som jeg syns er viktig, er å ta en sjekk hvis du føler deg utrygg, hvis du har spørsmål du går rundt og grubler på, eller hvis du helt tydelig ser eller kjenner forandringer. Da skal du ikke nøle med å ta kontakt med lege eller gynekolog, og ikke tenke at det trolig er «unødvendig». 

Det kan også være andre individuelle årsaker til at man ønsker eller bør ta hyppigere kontroller hos gynekolog.

– Hvis man tidligere har fått påvist celleforandringer eller kreft, kan det være en fordel med en fast gynekolog som kjenner deg, og som kjenner sykdomshistorien din.

– Er det mange som etter din oppfatning venter for lenge med å gå til gynekolog? 

Jeg har ikke fornemmelsen av at det er veldig mange. Jeg har sett noen eldre som kommer sent, fordi de ikke tror at den plagen de har er noe som kan gjøres noe med. De blir gjerne overrasket når de får høre at det faktisk finnes behandling, sier gynekologen.

Blødning utenom mens som ung?

Flere unge kvinner kan oppleve å få en blødning utenom menstruasjon. Dette er noe som kan skremme mange, og som kan få tankene til å gå rett til kreft.

– Selv om unge kvinner også kan få underlivskreft, er det heldigvis ekstremt sjeldent. Selv om man skal ta blødninger mellom menstruasjoner på alvor – også som ung – er det ofte en uskyldig årsak bak blødningen, sier Kirial.

– Som ung kvinne: Når bør man gå til gynekolog med uregelmessige blødninger?

– Hvis du har en enkelt mellomblødning, se det gjerne litt an. Hvis mellomblødningene vedvarer, eller fortsetter å komme i ny og ne, så bør du sjekke det ut. Det kan for eksempel være en chlamydia-infeksjon eller hormonelle årsaker som står bak blødningene. For mange kan det også være irriterende å stadig blø, og da kan vi diskutere mulige tiltak, sier gynekologen og presiserer:

– Men dersom man er forbi fruktbar alder og ferdig med menstruasjonen, bør man altså alltid oppsøke lege eller gynekolog umiddelbart hvis man får en blødning.

– Går langt bedre enn de tror

Om du er en av dem som gruer deg til gynekologiske undersøkelsen, kan det være fint å vite at du ikke er alene:

– Noen syns det er flaut å gå til gynekolog fordi de føler at de ser annerledes ut, eller de har symptomer som de synes er litt ekle eller rare. Noen syns det også er ubehagelig hvis de har vært utsatt for overgrep tidligere, sier Kirial.

– Men når undersøkelsen først er ferdig, er det mange som sier «var det alt?», fordi undersøkelsen går så mye bedre og lettere enn det de forventer.

 • Ønsker du en sjekk eller samtale hos gynekolog?
  Aleris har erfarne spesialister som kan hjelpe deg. Her kan du raskt få time hos gynekolog

Du bør ta en underlivssjekk hvis …

 • Du ikke har tatt celleprøve på 3 år
 • Du ser eller kjenner noen forandringer
 • Du får blødning etter endt menstruasjon
 • Du har uregelmessige blødninger som kommer igjen
 • Du har kløe, svie eller endret utflod
 • Du har urinlekkasje
 • Du ønsker råd om sex, prevensjon eller fertilitet
 • Du har svært smertefulle eller kraftige menstruasjoner
 • Du har fremfall av skjedeveggen
 • Du er urolig for noe med underlivet ditt
 • Du har smerter ved samleie
 • Du har uforklarlige smerter som vedvarer eller kommer igjen