Kategorier Kvinnens helse, Mannens helse

Mistenker du at du har grå stær? Da bør du lese dette

Øyesykdommen grå stær rammer over 50.000 nordmenn hvert eneste år. Heldigvis er det enkelt å behandle, hvis man tar operasjonen tidlig nok, og det er ingen ventetid hos Aleris.

Bokstavene blir vanskeligere å lese. Det er som om du ser alt gjennom en frostbitt rute full av rim. Lyset fra lyktene til bilene i motsatt kjøreretning blender deg.

Kjenner du deg igjen i symptomene? Da kan det hende at du har grå stær.

Øyelege Andreas Thorsrud

– Grå stær er fordunklinger i øyets linse. Det betyr at linsen, som sitter inne i øyet, blir uklar, og som følge av det blir synet uklart, sier Andreas Thorsrud, spesialist i øyesykdommer ved Aleris.

Thorsrud fattet interesse for øyet allerede som barn. Bestefaren var fotograf, og hadde en stor samling linser – som fungerer nesten på samme måte som vårt eget øye.

Siden den gang har han opparbeidet lang erfaring med øyehelse, og er spesialist på grå stær og hornhinnesykdommer.

Han forteller at grå stær er en av de vanligste øye-sykdommene man kan få. Faktisk rammer den nesten alle.

Ifølge Helse Norge rammer sykdommen en tredjedel av befolkningen som er 65 år eller eldre.

– Den vanligste grunnen til at du blir plaget av grå stær er den aldersmessige. Alle får en viss grad av grå stær med alderen, og det vanligste er å bli operert for det mellom 60 og 8o år.

Vanskelig å ta feil av symptomene

– Symptomene på grå stær er merkbare, fordi du vil se dårligere, i tillegg vil du merke at du trenger økt belysning fordi øynene slipper inn mindre lys. Dessuten kan du erfare blendingsproblemer, forklarer Thorsrud.

Han oppfordrer alle som tror de kan ha sykdommen om å oppsøke en øyelege så tidlig så mulig. Selv om sykdommen i all hovedsak rammer eldre, forekommer den i sjeldne tilfeller hos yngre mennesker også.

– Hvis du ikke opererer deg for grå stær blir synet gradvis dårligere. Etterhvert kan du ikke lese eller kjøre bil. Jo lengre  du venter, jo hardere blir den grå stæren, da blir operasjonen vanskeligere.

Rask og smertefri operasjon

Utfallet av å ikke gå til legen være kan være dramatisk, men rutineoperasjonen er alt annet enn det: smertefri og over på femten minutter.

– Det er ikke et smertefullt inngrep, du får godt med bedøvelse både utenpå og inni øyet. Operasjonen tar rundt femten minutter, og de fleste kan dra på jobb dagen etterpå, sier Thorsrud.

Han forklarer ytterligere:

– Hensikten med operasjonen er å setter inn en ny linse i linsekapselen hvor den uklare linsen var. Vanligvis varer den nye linsen livet ut.

– Ser verden annerledes

Det høres kanskje utrolig ut, men etter en grå stær-operasjon, vil synet ikke bare bli bedret, men verden vil se annerledes ut på andre måter også.

– Har du ikke noen andre øyesykdommer, blir skarpsynet som det var da du var ung, og fargene blir mye klarere også, sier han.

– Hvis du tidligere hadde for dårlig syn til å kjøre bil, eller ikke kunne kjøre om kvelden fordi du var plaget av blending av motgående trafikk i mørket, vil du ofte kunne kjøre bil igjen etter en operasjon.

Har du plager med synet, eller mistenker grå stær? Ved Aleris’ øyeklinikk i Oslo både utreder og opererer dyktige spesialister grå stær. Her finner du mer informasjon.