Høsten 2015 skjønte Jarle Strand at noe ikke stemte. Om natten bråvåknet han uten å skjønne hvorfor, i tillegg gikk han store deler av dagen trøtt, gjespende og uopplagt – selv om han hadde sovet i mange timer.
Etter en undersøkelse hos Aleris i Tromsø, fikk han raskt konstatert at han led av søvnapné.
Det Jarle opplevde er ikke uvanlig. I dag lider 100.000 av søvnapne, også kalt alvorlig snorkesyke. Man regner med at rundt 80 prosent av de som har søvnapné ikke er klar over sykdommen, og derfor ikke blir diagnostisert eller behandlet. Dette kan være svært alvorlig, da ubehandlet søvnapne kan føre til høyt blodtrykk, hjerteinfarkt og hjerneslag.
Nesemaske mot pustestopp
Jarne gikk heldigvis til legen før det var for sent.
– Det ble anbefalt å prøve ut en nesemaske. Da dette ikke medførte noen operasjon, var jeg etter god informasjon og veiledning veldig klar for å teste den ut, forteller Strand.
Masken Strand fikk anbefalt kalles CPAP. Denne behandlingen går ut på at man sover med en maske, som via en slange og en kompressor skaper et lufttrykk som holder de øvre luftveiene åpne.
– Masken hadde umiddelbar effekt. Plutselig opplevde jeg ikke lenger pustestopp, sier Strand.
Riktignok påpeker han at det tok lenger tid enn han trodde å venne seg til masken.
– Men etter noen måneders bruk byttet jeg ut størrelsen på masken fra den mellomste til den minste, og det viste seg at denne passet mye bedre.
Et «familieforetak»

Nå har Strand brukt masken hver natt i et år, og kunne ikke tenke seg å leve uten.
– Nei, til det er gevinsten for stor, for gevinst har det vært i aller høyeste grad. Angsten for å sovne, for deretter å bråvåkne, har forsvunnet. Samtidig har kvaliteten på søvnen forbedret seg kraftig: Jeg gjesper ikke lenger like mye og har mer energi på dagtid, sier Strand.
– Nå er det tilstrekkelig å sove mellom seks og syv timer for å føle seg uthvilt.
Det er heller ikke bare livet til Jarle som er forvandlet av masken.
– Jeg pleier å kalle den for et «familieforetak». For nå slipper kona mi å ligge våken å høre på snorkingen min, i tillegg trenger hun ikke å passe på om jeg i det hele tatt puster om natten. Dermed får også hun langt bedre søvn, forteller Strand.
Masken ble med på ferie
Selv om det følger med en slange og et lite apparat til masken, så Jarle ingen grunn til å avlyse reiseplanene:
– Nei, den har vært med på reise i både inn- og utland uten noen problemer i det hele tatt.
Jarle har også snakket med flere venner og kjente om det å bruke nesemasken, og om hvordan han og kona opplevde problemene med kraftig snorking og oppvåkning:
– Da kommer det gjerne historier fra damene om at «akkurat sånn har vi det også». Jeg anbefaler virkelig alle som opplever lignende problemer som meg å undersøke seg, sier Strand.
- Om du også ønsker en søvnutredning, skal søvnen din først registreres. Dette gjøres ved at du sover hjemme med et søvnregistrerings-apparat én natt. Du får satt på utstyret på Aleris. Utstyret leveres så tilbake dagen etter, og en analyse av søvnregistreringen blir gjort av en fysiolog med lang erfaring. Resultatet av søvnregistreringen får du hos legen noen dager etterpå.
Vil en nesemaske hjelpe deg også? Se videosnutten nedenfor, og sjekk om du har tegn på søvnapné.
Topppbilde: illustrasjonsfoto av Aleris
Fakta: Symptomer på søvnapné
Om natten:
- Snorking
- Pustestopp
- Hyppige oppvåkninger og toalettbesøk
- Svettetokter
På dagtid:
- Unormal tretthet
- Hodepine
- Nedsatt konsentrasjon
- Dårlig hukommelse
Øvrige symptomer:
- Redusert seksuell lyst/evne
- Vektproblemer
- Du finner mer informasjon om utredning og behandling på Aleris.no