Kategorier Kvinnens helse, Mannens helse

– Mange vet ikke at de kan trenge vaksine selv for en enkel campingtur

Det er nemlig ikke bare dem som skal reise til eksotiske strøk som bør ha vaksinene i orden.

Sommerferien nærmer seg med stormskritt, og i tillegg til å forsikre deg om at passet er gyldig, kofferten i fin stand og at badetøyet fra i fjor fortsatt duger, må du også huske på helsa.

For uavhengig av om du skal legge ut på langtur til fjerne strøk eller tilbringe sommeren i Skandinavia, kan du være utsatt for smittefare.

– Du skal ikke nødvendigvis reise så veldig langt før du kanskje trenger en vaksine. Det kan holde at du skal på en campingtur til Sverige, sier Cecilie Mikkelsen, som er sykepleier ved Aleris Frogner.

Trenger du en oppfriskningsdose?

Skal du for eksempel oppholde deg i ved kyst- og dalområder med løvskog i Sentral- og Øst-Europa, rundt Østersjøen i Sverige, eller i nærheten av kysten eller store innsjøer i Sør-Sverige, kan det være lurt å vaksinere seg mot Skogflåttencefalitt – et virus som overføres ved bitt av skogflått.

– Dette kan spesielt være aktuelt hvis du skal drive med friluftsaktiviteter, delta på orientering eller sove i telt, sier Mikkelsen.

En annen ting vi sjelden ofrer en tanke, er grunnvaksinene vi tok som barn. For husker du egentlig når du tok den stivkrampesprøyta igjen?

– Det anbefales oppfriskning av stivkrampe, difteri, kikhoste og poliomyelitt hvert tiende år, uavhengig av om man skal reise utenlands eller ikke, påpeker eksperten.

For å finne ut når du sist tok grunnvaksinene, kan du logge deg inn i vaksinasjonsregisteret SYSVAK via Helsenorge.no.

Der er skal alle barnevaksiner som er tatt siden 1995 være registrert, samt reisevaksiner og andre vaksiner som er tatt i 2011 og senere. For vaksiner som er tatt før disse tidspunktene, er det det gule vaksinasjonskortet som gjelder.

Nye ferievaner krever nye vaksiner

Skal du reise lenger av gårde, bør du imidlertid finne ut om du kan trenge noen reisevaksiner i tillegg.

– Vi opplever at nordmenn stadig får nye reisevaner. Vi drar til mer eksotiske strøk enn tidligere, og til områder hvor man ikke kan forvente at helsetjenestene er av samme kvalitet som her hjemme, sier Ingvild Løkken, sykepleier ved Aleris Frogner.

Steder som Kapp Verde, Maldivene, Filippinene, Vietnam og Indonesia er blant stedene som har blitt populære feriemål. Planlegger du en tur til en av disse plassene, kan det hende du anbefales å ta en eller flere reisevaksiner i forkant.

– Hepatitt A-vaksine anbefales for reiser til de fleste ikke-vestlige reisemål. I tillegg kan det være aktuelt å vaksinere seg mot blant annet gulfeber, hepatitt B, og japansk encefalitt – men dette avhenger av faktorer som lengden på reisen, hva du skal gjøre der og din personlige helsetilstand, forklarer Løkken.

Nettopp fordi alle reiser og alle reisende er forskjellige, anbefaler Ingvild Løkken og Cecilie Mikkelsen at du bestiller en vaksinasjonstime – slik at sykepleiere og leger kan gjøre en individuell vurdering av ditt behov.

Spesielle råd for små barn

Planlegger du å reise med barn, bør du sette deg ekstra nøye inn i sitasjonen på stedet du vil besøke – både før du booker og før du reiser.

– I enkelte land kan det finnes sykdommer som det ikke finnes vaksiner mot, og som kan være farlige for barn. Det er naturligvis opp til hver enkelt å vurdere om man allikevel ønsker å dra, men det er viktig å vite om risikoen på forhånd, forklarer Cecilie Mikkelsen.

I Thailand, som er en populær feriedestinasjon for oss nordmenn, har det for eksempel vært utbrudd av Dengufeber de senere årene – en sykdom som kan være ganske alvorlig for de små. Reiser man hit, bør man derfor ta noen forholdsregler.

– Vi har blant annet en spesiell myggspray som beskytter mot Dengufeber her hos oss, og kan i tillegg gi råd om myggnett, bekledning og andre forebyggende tiltak, sier Mikkelsen.

Skal man reise med små barn til land med fare for meslingutbrudd, bør man også vurdere å fremskynde MMR-vaksinasjonen.

MMR-vaksinen gis tradisjonelt første gang når barnet er 15 måneder, men kan tas helt ned i 9 måneders alder.

– Skal man reise til land i Afrika og Asia, eller til europeiske land som blant andre Frankrike, Italia og Belgia, kan det være aktuelt å gi barnet denne vaksinen tidligere.

Heller før enn siden

Selv om det fremdeles er noen måneder til de fleste av oss reiser på ferie, bør du tenke på reisevaksinene allerede nå.

Én av grunnene til det, er at enkelte vaksiner krever at du tar to doser – med minst fire ukers mellomrom. Dessuten tar det også et par uker fra vaksinen tas til den begynner å virke.

Cecilie Mikkelsen og Ingvild Løkken.

– Det er riktig nok bedre å være litt sent ute enn å la være og ta de vaksinene du trenger. Beskyttelsen bygges opp gradvis, og vil ha noe effekt allerede etter en uke, fastslår Ingvild Løkken.

En annen grunn til å være ute i god tid, er at våren og forsommeren er høysesong for vaksinering.

– Vi merker større pågang allerede nå, men ta en telefon til oss dersom du ikke får time via nettbestillingen, så skal vi klare å skvise deg inn. Vi sender aldri noen ut på tur uten at de har fått de vaksinene de trenger, forsikrer Løkken.

 

Aleris har lang erfaring innen vaksinasjon – og kort ventetid. Bestill time her!

 

Smarte ingredienser i kofferten

Etter at du har forsikret deg om at du har de vaksiner du trenger, kan det være lurt å gå til anskaffelse av utstyr og legemidler før du drar av gårde på ferie.

I tillegg til basisprodukter som desinfeksjon, solkrem og aloe vera, kan det også være andre produkter eller papirer du bør ha på plass.

Kanskje bør du ha med deg et spesielt myggmiddel som er tilpasset reisemålet ditt – for eksempel hvis du skal til områder med malaria, zika eller dengufeber? Eller kan det være at du trenger en Schengen-attest for å kunne ta med deg legemidler du er avhengig av til utlandet?

Bestiller du en vaksinasjonstime hos Aleris, vil du samtidig få hjelp til å sette sammen et reiseapotek som er tilpasset dine behov og den destinasjonen du skal til.

Her kan du bestille time og lese mer om reisevaksinasjon hos Aleris