Kategorier KirurgiStikkord , , , ,

Hva lurer du på om brystreduksjon? Kirurgen svarer

Vi får mange spørsmål om brystreduksjon. Her svarer plastikkirurg Kenneth Chiu ved Aleris Frogner på noen av de vanligste spørsmålene.

– Hvem er det som kommer til Aleris for å få brystreduksjon?

– Det er kvinner i alle aldre – fra unge kvinner i 20-årene til kvinner som er over 70 år. Fellesnevneren er at de har fysiske plager som følge av store bryster. Brystene er tunge for skuldre, nakke og rygg. Ved reduksjon blir kvinnen kvitt noe av volumet, i tillegg til at brystene får et løft, slik at ikke all vekten havner i BH’en.

– Om jeg vurderer brystreduksjon, hvordan skal jeg gå fram?

–Mange snakker med fastlegen sin først. Fastlegen kan henvise deg til en spesialist i plastikkirurgi. Brystreduksjon utføres ofte på medisinsk indikasjon, det vil si på grunn av plagene som er forbundet med store og tunge bryster, og derfor kan noen få denne operasjonen dekket av det offentlige, enten ved et offentlig sykehus eller ved et privatsykehus som Aleris. Andre kvinner velger å få utført inngrepet privat – og da trenger du ikke henvisning fra fastlegen. Da kan du for eksempel kontakte oss for en gratis konsultasjon.

– Hva skjer på konsultasjon hos plastikkirurgen?

– For meg som plastikkirurg er det viktig å høre hva slags plager du har – og hva du forventer deg av en eventuell operasjon. Det er viktig med at vi blir enige om realistiske forventninger. Så må vi se på den totale medisinske tilstanden din – og om kirurgi passer for deg.

Les også: – Før var jeg bare «hun med puppene»

– Hvordan foregår operasjonen?

– Under kirurgi fjerner vi en del av brystkjertelvevet og overflødig hud. Om det er mye fettvev i brystet kan det også være hensiktsmessig med fettsuging. Vi strammer opp huden, og gir brystene et lite løft. Samtidig flytter vi også brystvorten lenger opp. Operasjonen tar cirka halvannen, og du ligger i narkose hele tiden.

– Hva skjer etter operasjonen?

– En brystreduksjon gjennomføres dagkirurgisk; et betyr at du reiser hjem allerede to-tre timer etter operasjonen. Du får med deg telefonnummer til Aleris og kirurgen som opererte deg, hvis du skulle ha behov for å snakke med oss Dagen etter vil vi også ringe deg for å høre hvordan det går. Som regel vil du kjenne ømhet og noe smerte de første par ukene. I denne perioden etter operasjonen er det viktig at du ikke begir deg ut i anstrengende aktivitet, og du må heller ikke løfte armene over skulderhøyde. Du må også bruke sports-BH i åtte uker etterpå, for å avlaste.

– Hvor lang tid tar det etter operasjonen før brystene er tilhelet?

– Etter en slik operasjon vil det ta en stund før arrene gror ordentlig til og hevelsen går ned. Vi pleier å avtale kontroll etter fire-seks måneder – det er ofte den tiden det kan ta før du ser det endelige resultatet.

– Hvilket resultat kan jeg forvente meg? Er det realistisk å tro at jeg får perfekte pupper etterpå?

– Målet med brystreduksjon er at brystene dine skal bli mindre slik at du blir kvitt plagene du sliter med. Men det skal naturligvis også se pent ut. Som følge av reduksjon vil brystene bli mer proporsjonale til resten av kroppen. Vi gjør også det vi kan for at brystene skal få en fin form og være mest mulig symmetriske.

– Får jeg arr?

– Du får arr rundt areola (brystvorten) og et ankerformet arr ned fra areola og under brystene. Arrene kan være røde og hovne i inntil et år etter operasjonen, men de vil som regel falme og bli smalere med tiden. Enkelte kan dog få arr som er bredere og mørk pigmenterte.

– Hvilke komplikasjoner er det risiko for ved en brystreduksjon?

– De fleste er fornøyde og har en fin tilheling etter operasjonen, men det kan selvfølgelig oppstå komplikasjoner. Det kan være snakk om dårlig arrtilheling, blødning og infeksjon, sårdannelser, problemer med amming, eller tap av følelse i brystvorten. Nekrose, hvor vevet i brystvorten mister blodtilførselen, kan også forekomme, men dette er sjelden.

– Hvilke tilbakemeldinger har du fått fra dine pasienter i ettertid?

– De som får en brystreduksjon får dette fordi de har mange plager i forbindelse med tunge bryster. Da er det viktig å presisere at det ikke er noen garanti for at en brystreduksjon vil hjelpe, men den tilbakemeldingen jeg får oftest er at de opplever en forbedring i livskvaliteten – og at de fysiske plagene blir bedre.